Συμμετοχή Νίκου Λειβαδάρα στη διαδικτυακή συνάντηση για το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0»

Newsroom
21/04/2021 23:59
 
 
 

Στη διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.) για το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» συμμετείχε ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Νίκος Λειβαδάρας.

Συντονιστής της συνάντησης ήταν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, με ομιλητές τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Στέλιο Πέτσα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη και τον Γεν. Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη.

Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0» είναι ένα σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο στηρίζεται σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Δήμου, «περιλαμβάνει την υλοποίηση συγκεκριμένων έργων και μεταρρυθμίσεων που θα έχουν θετικό αντίκτυπο σε όλη την Ελλάδα».

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, «οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, σε συνδυασμό με το νέο ΕΣΠΑ, πρόκειται να δώσουν τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία. Ως εκ τούτου, απαιτείται σοβαρός σχεδιασμός και ενίσχυση των Τοπικών Αρχών, προκειμένου αυτές να καταστούν ψηφιακές, βιώσιμες και ανθεκτικές ώστε να αξιοποιήσουν τους διαθέσιμους πόρους για την κατασκευή βιώσιμων τοπικών υποδομών».

Οι άξονες του Ταμείου Ανάκαμψης αφορούν σε:
1. Έργα υποδομής (υπογειοποιήσεις, «Εξοικονομώ» κτιρίων του Δημοσίου, οδοφωτισμός).

2. Ενεργειακή Αναβάθμιση Κτιριακών Υποδομών.

3. Αναπλάσεις.

4. Έργα Ύδρευσης – Αποχέτευσης που δεν θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ».

5. «Έξυπνες Πόλεις» για την ψηφιακή αναβάθμιση των δομών των Δήμων.

6. Ψηφιακή μεταρρύθμιση Λογιστικού Συστήματος (ηλεκτρονικό τιμολόγιο).

7. Οδική ασφάλεια, με πρόταση να ενταχθεί και το οδικό δίκτυο των πόλεων.

8. Δημοτικές δομές Υγείας-Παιδείας (εκσυγχρονισμός ΚΥ, Νοσοκομείων, προγράμματα πρόληψης), εκσυγχρονισμός σχολείων, μετασχηματισμός εκπαίδευσης, ψηφιακές υποδομές, ενίσχυση παιδικής προστασίας, προγράμματα ένταξης προσφύγων στις τοπικές κοινωνίες.

Στην τηλεδιάσκεψη δόθηκαν αδρά οι άξονες που ορίζει το Ταμείο Ανάκαμψης και σε προσεχείς ενημερωτικές συναντήσεις πρόκειται να εξειδικευτούν οι δράσεις για την υλοποίηση των έργων, ενώ τονίστηκε από όλους τους αυτοδιοικητικούς το θέμα τις αδυναμίας ωρίμανσης έργων λόγω υποστελέχωσης των Δημοτικών Υπηρεσιών ή της ανυπαρξίας στελεχών στους μικρούς Δήμους.

(Visited 14 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*