Στη Ρόδο η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2021-2027

Newsroom
21/10/2022 15:47
 
 
 

 

Ως ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα ανάπτυξης και προοπτικής που έρχεται να υπηρετήσει και να εκφράσει τη σημερινή ταυτότητα «υπερηφάνειας και αυτοπεποίθησης» του Νοτίου Αιγαίου, παρουσίασε το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021- 2027, ο Περιφερειάρχης και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Γιώργος Χατζημάρκος

Ανοίγοντας τη σημερινή, πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής (που σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας προγραμματικής περιόδου σημαντικά αυξημένων ευρωπαϊκών πόρων), ο κ. Χατζημάρκος έδωσε το στίγμα της λειτουργίας όλων των φορέων που εμπλέκονται στην υλοποίηση του Προγράμματος, τονίζοντας ότι εκφράζουν το πιο δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας «αυτό το οποίο βάζει μπροστά τη λογική και όχι το θυμικό, αυτό που λειτουργεί με σχέδιο και όχι πυροσβεστικά, με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα».

Η Επιτροπή Παρακολούθησης συνεδριάζει από το πρωί σήμερα στο ξενοδοχείο Rodos Palace στη Ρόδο, υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη και με τη συμμετοχή των 39 τακτικών μελών της Επιτροπής και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Χατζημάρκος μίλησε για «μια μεγάλη μέρα για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, γιατί αυτό το Πρόγραμμα είναι σχεδόν διπλάσιο από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020», μια μέρα η οποία «έρχεται μετά από πάρα πολύ σκληρή δουλειά και μετά από πολύ αγώνα».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Χατζημάρκος στη νέα αντίληψη με την οποία διοικούνται πλέον τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Με αναφορές στα καινοτόμα παραδείγματα της Αστυπάλαιας, της Τήλου, της Χάλκης, της Νάξου, της Σύρου και της Ρόδου, μίλησε για «νησιά πρώτης γραμμής» και πρόσθεσε ότι αυτή τη νέα ταυτότητα του Νοτίου Αιγαίου έρχεται να υπηρετήσει και να εκφράσει το νέο ΠΕΠ.

Επισήμανε, ακόμη, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, για το Νότιο Αιγαίο δεν είναι απλά ένας χρηματοδοτικός οργανισμός. Είναι οικογένεια, που δίνει την δυνατότητα σχεδιασμού ενός πιο αισιόδοξου μέλλοντος, ενώ αναφέρθηκε και στον αγώνα που έδωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για να αλλάξουν τα κριτήρια κατάταξης των Περιφερειών, ώστε το Νότιο Αιγαίο να αυξήσει σημαντικά το ύψος του νέου ΠΕΠ.

Ο κ. Χατζημάρκος δεν παρέλειψε να τονίσει ιδιαιτέρως το υψηλό επίπεδο συνεργασίας της Περιφέρειας με τους Δήμους του Νοτίου Αιγαίου, το υψηλότερο που έχει επιτευχθεί ποτέ στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τις θεαματικές επιδόσεις στην υλοποίηση του τρέχοντος Προγράμματος και στην απορρόφηση των πόρων, δεδομένου και του γεγονότος ότι το Νότιο Αιγαίο βρίσκεται στην πρώτη θέση στην Ελλάδα, μεταξύ των 13 Περιφερειών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο Περιφερειάρχης έκλεισε την ομιλία του με μια δέσμευση: «Είμαστε σήμερα εδώ για να συνεργαστούμε. Τον μεγάλο σταυρό του Νοτίου Αιγαίου τον σηκώνουμε με αγάπη, με πάθος, με αφοσίωση. Μέχρι σήμερα έχουμε φέρει υπέροχα αποτελέσματα. Δεσμευόμαστε σήμερα εδώ ότι κανένα πολιτικό “ τάκλιν” δεν θα επιτρέψουμε να υπονομεύσει ξανά το μέλλον που τα νησιά μας είχαν και έχουν ανάγκη. Σε μία Ευρώπη, η οποία μετά την ενεργειακή, την πολιτική και γεωπολιτική κρίση έχει βρεθεί σε ένα καινούργιο σταυροδρόμι, σε ένα άλλο σταυροδρόμι επίσης πολύ ενδιαφέρον ιστορικά, αυτό του Νότου Αιγαίου, της νοτιοανατολικής Μεσογείου, η σημερινή συνάντηση στέλνει ένα υπέροχο μήνυμα αισιοδοξίας και ανάτασης, η οποία προκύπτει μέσα από μία συγκεκριμένη διαδρομή: ζωή με λογική και όχι με θυμικό, διοίκηση με σχέδιο και όχι πυρόσβεση, διάλογος με επιχειρήματα και όχι με συνθήματα».

Σημειώνεται πως το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2021-2027, ύψους 285,4 εκ. €, είναι ένα από τα πρώτα που εγκρίθηκαν για τη χώρα μας.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης παρουσιάστηκε η εξειδίκευση των πρώτων δράσεων, ο προγραμματισμός των προσκλήσεων για το επόμενο διάστημα και τα κριτήρια για την αξιολόγηση και την επιλογή πράξεων προς ένταξη και υλοποίηση. Προτεραιότητα δίνεται σε μεταφερόμενα ή συνεχιζόμενα έργα, έργα δηλαδή που ξεκίνησαν στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου 2014-2020, αλλά και εκεί όπου υπάρχουν ώριμα έργα.

Ήδη σε λίγες μέρες θα γίνει η δημοσιοποίηση των 4 πρώτων προσκλήσεων, συνολικού ύψους 18 εκ. ευρώ, με τις οποίες το Πρόγραμμα θα μπει άμεσα σε τροχιά υλοποίησης και θα φέρουν άμεσα τις πρώτες δαπάνες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό προσκλήσεων, μέχρι τον Μάιο του 2023 προγραμματίζεται η δημοσίευση 26 προσκλήσεων, συνολικού προϋπολογισμού 67 εκ. ευρώ, ενεργοποιώντας σχεδόν το ένα τέταρτο των πόρων του Προγράμματος.

Σημειώνεται ότι πέρα από τους πόρους του νέου ΠΕΠ, τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου θα ωφεληθούν και μέσω των Τομεακών Προγραμμάτων (Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το Πρόγραμμα Πολιτική Προστασία, το Πρόγραμμα Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή, το Πρόγραμμα Μεταφορές), των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και φυσικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα για το πρόγραμμα του Περιβάλλοντος, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στην λειτουργία του ΦΟΔΣΑ, ως καταλύτη για να πάρει η χώρα επιπλέον πόρους από την ΕΕ:
«Χαίρομαι πάρα πολύ, γιατί ένα από τα βασικά επιχειρήματα, όπως έχει δημόσια λεχθεί από κυβερνητικά χείλη, που η χώρα μας είχε για να εξασφαλίσει ένα ισχυρό πρόγραμμα περιβάλλοντος και στο ΕΣΠΑ 2021-2027, ήταν η δράση του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Ένα πολύ δύσκολο επίσης πολιτικό εγχείρημα. Συνευρέθηκε ο Α’ βαθμός Αυτοδιοίκησης με το Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, για να δώσει λύσεις σε θέματα τα οποία ήταν για πάνω από 20 χρόνια σε αδράνεια και ακινησία. Η δουλειά που έχει γίνει ειδικά τους τελευταίους 18 μήνες, νομίζω αποδεικνύει και την ορθότητα της κυβερνητικής απόφασης να ιδρύσει τον ΦΟΔΣΑ, αλλά και πώς μέσα από αφοσίωση, καθαρό μυαλό και συνεργασία μπορεί η ζωή μας να πάει μπροστά».

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου που λήγει στις 31/12/2023, έχει ήδη ολοκληρωθεί με ποσοστό απορρόφησης 105,5%.

Ειδικότερα, από την έναρξη του Προγράμματος μέχρι σήμερα:
*έχουν ενταχθεί 4.519 έργα και δράσεις με συνολικό προϋπολογισμό 264,1 εκ. €,
*οι συμβάσεις που έχουν υπογραφτεί φτάνουν συνολικά σε 230,7 εκ. € και
*οι πραγματοποιθείσες δαπάνες φτάνουν σε 163,3 εκ. €, μεποσοστό απορρόφησης 105,5%

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, «διασφαλίσαμε συνεπώς ότι στο τέλος της προγραμματικής αυτής περιόδου -δηλαδή στο τέλος του 2023- το Πρόγραμμα πετυχαίνει στο ακέραιο τους στόχους του και δεν θα χαθεί ούτε ευρώ από τους πόρους που είχαμε στη διάθεσή μας. Και το γεγονός αυτό, το ότι έχουμε εξασφαλίσει το κλείσιμο του Προγράμματος, μας προσφέρει το πλεονέκτημα να ασχοληθούμε με λιγότερο άγχος με το Πρόγραμμα της νέας περιόδου».

Η πρόοδος του τρέχοντος Προγράμματος θα παρουσιαστεί κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020, σήμερα το απόγευμα, στο Rodos Palace.

(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*