Γιώργος Μαραγκός: «Θεματοφύλακες της τοπικής ανάπτυξης οι δήμοι»

giorgos maragkos
admin
14/11/2016 11:32
 
 
 

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι πολλά από τα «δίκαια αιτήματα» των νησιωτικών δήμων θα περιληφθούν εν τέλει στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εμφανίστηκε ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ν. Αιγαίου Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος δήλωσε στην εκπομπή “Al-iberti News” του Aegean Voice 107.5 ότι «μένει να διαπιστώσουμε αν τα ευήκοα ώτα θα παραμείνουν ευήκοα».
Αναφερόμενος στο τακτικό συνέδριο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ρόδο, το χαρακτήρισε ως «πολύ γόνιμο και εποικοδομητικό», με στοχευμένες τοποθετήσεις και ευρεία θεματολογία που εστίασε στα «καυτά» ζητήματα που απασχολούν τη νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση, όπως π.χ. η φορολογική και οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες (χωρίς την αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων), η υποχρηματοδότηση, αλλά και η συσχέτιση τομέων οικονομικής δραστηριότητας με την τοπική οικονομική ανάπτυξη, ζητήματα ενίσχυσης των κοινωνικών δομών λόγω της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης κ.α.
«Θα είμαστε αρκούντως διεκδικητικοί και απαιτητικοί […] Τα αιτήματα μας εδράζονται στον ρεαλισμό και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα συμπεριληφθούν στο νέο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Μαραγκός και συμπλήρωσε: «Είμαστε ανυποχώρητοι σε πολιτικές και μέτρα που είναι αναγκαία […] Η νησιωτικότητα είναι μια πραγματικότητα και προβλέπεται από το Σύνταγμα […] Το κεντρικό κράτος πρέπει να καταλάβει ότι τα νησιά δεν είναι η ωραιοποιημένη εικόνα του καλοκαιριού».
Ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης υποστήριξε, επίσης, ότι «η αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης» είναι βασική προϋπόθεση για την ικανοποίηση των αιτημάτων, ενώ σημαντική είναι και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ της κεντρικής διοίκησης και της αυτοδιοίκησης.

«Θεματοφύλακες της τοπικής ανάπτυξης»
Κατά την άποψη του κ. Μαραγκού, ο εκάστοτε δήμος αποτελεί «τον θεματοφύλακα της τοπικής ανάπτυξης», γι’ αυτό έχοντας ως γνώμονα την ταυτότητα του κάθε νησιού και τις ιδιαίτερες ανάγκες του, «θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις και να αξιοποιήσει τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία».
Ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξουν και συνέργειες ανάμεσα στα νησιά και ανάδειξη των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ τους, με τους πιο μεγάλους δήμους να «έχουν ευθύνη να βοηθήσουν και να στηρίξουν τους μικρότερους δήμους».

(Visited 18 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*