Διαδικτυακή ημερίδα της Περιφέρειας για τον καταδυτικό τουρισμό

Newsroom
02/04/2021 12:00
 
 
 

Διαδικτυακή ημερίδα με τίτλο «Καταδυτικός Τουρισμός: Καλές Πρακτικές και Δυνατότητες Ανάπτυξης» διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, στο πλαίσιο της πράξης «ΑΝΔΙΚΑΤ: Καταδυτικές Διαδρομές σε Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου ‐Ανάπτυξη Δικτύου Καταδυτικού Τουρισμού» του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Greece-Cyprus 2014-2020.

Αντικείμενο της ημερίδας ήταν ο καταδυτικός τουρισμός, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων του και οι καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ ομιλητές ήταν εκπρόσωποι δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που σχετίζονται με την προστασία της θάλασσας, τις καταδύσεις, τις ενάλιες αρχαιότητες, τα θαλάσσια πάρκα, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών πιστοποίησης κατάδυσης και επιχειρήσεων οι οποίες υλοποιούν δράσεις παρόμοιες με το αντικείμενο της Πράξης ΑΝΔΙΚΑΤ.

Οι ομιλητές είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να ανταλλάξουν την τεχνογνωσία τους, ενώ παράλληλα υπήρξε μεγάλη διάδραση με το κοινό που συμμετείχε. Επίσης, προβλήθηκε το ενάλιο πολιτισμικό δυναμικό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στις αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε θέματα καταδυτικού τουρισμού, με την παρουσίαση 1ον του περιεχομένου, των δράσεων και των στόχων της Πράξης «ΑΝΔΙΚΑΤ» από την Περιφέρεια ως επικεφαλής και συντονιστής του εταιρικού σχήματος της Πράξης και 2ον των δράσεων που υλοποιούνται (όπως μια καταδυτική διαδρομή μεταξύ της Πάρου και της Νάξου και η πόντιση τεχνητών υφάλων στη Ρόδο).

Στη συνέχεια, υπηρεσιακοί λειτουργοί από το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσιών Ερευνών της Κύπρου παρουσίασαν την δική τους εμπειρία σε θέματα τεχνητών υφάλων σε θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές με τεχνητούς υφάλους, ενώ οι εκπρόσωποι της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του ΥΠ.ΠΟ. παρουσίασαν τις καταδυτικές διαδρομές αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος στην Λέρο και τους Φούρνους. Τέλος, εκπρόσωπος του Δήμου Κέας μίλησε για τα ναυάγια και το ενάλιο πολιτιστικό απόθεμα της Κέας και το ερευνητικό προσωπικό του ΕΛΚΕΘΕ ενημέρωσε για την «Υποθαλάσσια Διαδρομή στα Παλάτια Σαρίας».

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στις καλές πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται στην Περιφέρεια σε θέματα καταδυτικού τουρισμού. Έτσι, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν case studies από τους εκπρόσωπους καταδυτικών κέντρων και εταιρειών που χαρακτηρίζονται ως επιτυχείς περιπτώσεις στον τομέα τους (π.χ. Blutopia Marine Park, Ulysses Multihull Adventures – Το Liveaboard στην Ελλάδα).

Παράλληλα, παρουσιάστηκαν το διεθνές τουρνουά ελεύθερης κατάδυσης “Authentic Big Blue” που πραγματοποιείται στην Αμοργό, καθώς και η διαδραστική πλατφόρμα υποθαλάσσιων εικόνων “VIRTUAL DIVER” με στιγμιότυπα από τον υποθαλάσσιο πλούτο της Σαντορίνης. Τέλος, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδος και διεθνών οργανισμών πιστοποίησης καταδύσεων ενημέρωσαν για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως προορισμού ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Μπάρδος δήλωσε: «Η Πράξη ΑΝΔΙΚΑΤ (www.andikat.eu) στοχεύει στην ανάπτυξη δικτύου καταδύσεων σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου ως εργαλείο προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Μεταξύ των αναμενόμενων αποτελεσμάτων είναι η περαιτέρω ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού και ιδιαίτερα του καταδυτικού τουρισμού, με τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Είμαι πολύ υπερήφανος για τους συνεργάτες μου, των οποίων η πληρότητα της κατάρτισης τους, επιφέρει συνεχόμενες επιτυχίες και αναγνώριση. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα συνεχίσει την σκληρή δουλειά για να φέρει εις πέρας, όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευτεί».

(Visited 79 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*