Δημοπρατείται η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ρόδου και τα συνοδά της έργα

Newsroom
09/09/2021 5:12
  •  
  •  
  •  

Με 9 θετικές ψήφους και μία αρνητική, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου η Α’ φάση του διαγωνισμού για το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων Νήσου Ρόδου μέσω ΣΔΙΤ», με αναθέτουσα αρχή το ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.

Η πρόσκληση υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος της πράξης, θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.3389/2005 περί Σ.Δ.Ι.Τ., σε συνέχεια Προγραμματικής Σύμβασης του άρθρου 100 του ν.3852/2010 μεταξύ του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Α.Ε και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Οι όροι που εγκρίθηκαν αφορούν στην α’ φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, σκοπός της οποίας είναι η προεπιλογή εκείνων των υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια ποιοτικής επιλογής που ορίζονται αναλυτικά στην Πρόσκληση.

Το έργο «Μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων νήσου Ρόδου», περιλαμβάνει:

Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (Ο.Ε.Δ.Α.) της Βόρειας Ρόδου, η οποία αποτελείται από τα εξής τμήματα:
*Επέκταση του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Βόρειας Ρόδου (δημιουργία λεκάνης χωρητικότητας 820.000m3 και διάρκειας ζωής τα 20 έτη).
*Μονάδα Επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών Απορριμμάτων και Ιλύος (Μ.Ε.Α.).
*Μονάδα Κομποστοποίησης Προδιαλεγμένων Οργανικών.

Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων:
*Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Δυτική Ρόδο.
*Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) στη Νότια Ρόδο με πρόβλεψηγια μελλοντική εξυπηρέτηση ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποδομήσιμων.
*Εκσυγχρονισμό και λειτουργία του Κ.Δ.Α.Υ. Ρόδου.

Μονάδα επεξεργασίας / κομποστοποίησης της Ιλύος που προέρχεται από την Ε.Ε.Λ. της πόλης της Ρόδου.

Με την υλοποίηση του έργου, δίνεται έμφαση στην προώθηση των επιδιώξεων της περιβαλλοντικής πολιτικής και της αειφόρου ανάπτυξης (περιβαλλοντική προστασία, εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, ανάκτηση υλικών / ενέργειας κ.λπ.).

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου και Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος τόνισε πως «αποτελεί το πρώτο έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων στο Νότιο Αιγαίο και είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τους στόχους του νέου Εθνικού και Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Το έργο αυτό και οι συνολικές δράσεις στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο, ένα από τα σημαντικότερα νησιά για την τουριστική βιομηχανία της χώρας, θα γίνει πρότυπο συνολικής ορθολογικής περιβαλλοντικής διαχείρισης στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας που δίνει νέα σημαντική ώθηση και στην ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και στην ενίσχυση της εργασίας και της ανταγωνιστικότητας της Περιφέρειάς μας. Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη Ρόδο – το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό μετά το Φράγμα του Γαδουρά – θα μειώσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και θα έχει πολλαπλά αναπτυξιακά και κοινωνικά οφέλη για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου».

Στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση συνεχάρη την περιφερειακή αρχή, προσωπικά τον κ. Χατζημάρκο, αλλά και όλους τους συνεργάτες του για την εξέλιξη αυτή, τονίζοντας ότι «η υλοποίηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με τη διαδικασία των ΣΔΙΤ παρουσιάζει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, καθώς εξασφαλίζει την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων προς όφελος των πολιτών»

«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και με στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικά κεφάλαια μέσω και των ΣΔΙΤ, κινείται ήδη ταχύτατα με στόχο να μην μείνει ούτε ένα ευρώ αναξιοποίητο, ώστε το Νότιο Αιγαίο να βελτιώσει τη διαχείριση απορριμμάτων κατά τον αποδοτικότερο δυνατό τρόπο και μετά τη Ρόδο να ακολουθήσουν κι άλλα νησιά στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες» συμπλήρωσε ο κ. Γραφάκος.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ρόδου, Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και Αντιπρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για την εξέλιξη, μετά το «πράσινο φως» που δόθηκε κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της ΠΝΑΙ και τόνισε ότι κλείνουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος, αφού πλέον σε φάση οριστικής υλοποίησης μπαίνει μία από τις μεγαλύτερες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα και η πρώτη στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

(Visited 17 times, 1 visits today)