Νάξος – Δημοτικό συμβούλιο: Τέλος σε «τσαμπουκάδες» και «ψευτοαντάρτικα» – Ο δήμος συμμορφώθηκε με τη νομοθεσία για το ΦοΔΣΑ (video)

Άκης Αξαόπουλος
18/04/2022 22:29
 
 
 

 

Το θέμα του ΦοΔΣΑ και …η επιστροφή του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στη νομιμότητα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα το μεσημέρι με αφορμή την αναμόρφωση του προϋπολογισμού, για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δήμου στο Φορέα, μετά από σύσταση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.

Η δημοτική αρχή δέχτηκε την κριτική της παράταξης του Λεονάρδου Χατζηανδρέου για τους χειρισμούς της στο θέμα του ΦοΔΣΑ τα τελευταία δύο χρόνια με το «ψευτοαντάρτικο» και τους «τσαμπουκάδες», ενώ τόσο ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός όσο και ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μανιός υπερασπίστηκαν τους χειρισμούς τους λέγοντας ότι όλα αυτά ήταν «προς όφελος των δημοτών».

Πλέον τα χρήματα για την πληρωμή των υποχρεώσεων του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προς τον ΦοΔΣΑ προϋπολογίστηκαν και ο δήμος αφού πληρώσει τις οφειλές του θα είναι πλέον και τυπικά μέλος του Φορέα.

Να σημειωθεί ότι από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Μεγάλη Δευτέρα το μεσημέρι, απουσίαζε η παράταξη του Βασίλη Βρούτση και ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Κορρές.

Τι συζητήθηκε

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «…επανήλθαμε σε γάμο»

«Το διαζύγιο με το ΦοΔΣΑ ακυρώθηκε. Επανήλθαμε σε «γάμο» και έχουμε μία άτακτη υποχώρηση μετά το ρεζίλι που γίναμε με το «ψευτοαντάρτικο» που κάναμε και τώρα γυρνάμε στη νομιμότητα. Ερχόμαστε και βάζουμε τα χρήματα της συμμετοχής μας και τις λοιπές υποχρεώσεις μας στο ΦοΔΣΑ. Δύο χρόνια κόντρα με δήμους, δημάρχους και περιφέρεια, δίνοντας συνεντεύξεις τύπου και ανταλλάσσοντας εξώδικα… Έγινε μια ολόκληρη αναστάτωση. Εμείς είμαστε στιγματισμένοι και μη λέτε “άλλο ο ΦοΔΣΑ και άλλο η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου”. Τα ίδια πρόσωπα είναι. Κάναμε όλα αυτά στηριζόμενοι σε μία λάθος αντίληψη πραγμάτων. Είμαστε υποχρεωμένοι να πηγαίνουμε βάση νομοθεσίας και να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας. Αυτό φωνάζαμε από την αρχή. Για τη λάθος κατεύθυνση και διαδικασία. Εμείς είμαστε υπέρ της νομιμότητας».

Δημήτρης Μανιός: «Κάναμε κινήσεις προς όφελος των δημοτών»

«Θεωρώ ότι η αντίδραση μας ήταν πολύ σωστή και θα το αποδείξει ο χρόνος. Κάναμε κινήσεις προς όφελος των δημοτών. Πράξαμε αυτό που έπρεπε».

Γιάννης Μαράκης: «Παίξατε ένα υποτιθέμενο τσαμπουκά»

«Εμείς δεν διαφωνούμε ότι ο νόμος ήταν λάθος. Διαφωνούμε για τις κινήσεις που κάναμε ως δήμος. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος δε δείξατε να έχετε αντίρρηση. Μετά από έξι μήνες ο δήμαρχος, χωρίς να ενημερώσει κανένα, ψήφισε το καταστατικό του ΦοΔΣΑ χωρίς να κάνει καμία παρατήρηση και αμέσως μετά έγινε και μέλος του Δ.Σ. Μετά από όλα αυτά και πάλι χωρίς καμία ενημέρωση, είπε “παντρευτήκαμε και χωρίζουμε”… Παίζετε ένα υποτιθέμενο τσαμπουκά και έρχεστε σήμερα και εναρμονίζεστε με τη νομιμότητα. Χάσαμε όμως δύο σημαντικά πράγματα. Χάσαμε την ευκαιρία να αντιδράσουμε σοβαρά από την αρχή και χάσαμε την ευκαιρία να είμαστε μέσα στο Δ.Σ. του ΦοΔΣΑ να παλεύουμε για το καλό των δημοτών. Έρχεστε τώρα μετά από ενάμισι χρόνο και λέτε “καλά κάνουμε” που χάσαμε δύο βασικά πράγματα».

Δημήτρης Λιανός: «Είναι πολλά τα οφέλη που έχει αποκομίσει ο δήμος από όλα αυτά που έγιναν»

«Εμείς φυσικά και πήγαμε να γίνουμε μέλος του ΦοΔΣΑ αλλά διαφωνήσαμε όταν δεν υπήρχε δέσμευση για τη ΜΕΑ Νάξου που κάποιοι στη συνέντευξη τύπου έκαναν ότι δεν κατάλαβαν. Επίσης είπαμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων θα πρέπει να γίνεται από τον Α βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι πολλά τα οφέλη που έχει αποκομίσει ο δήμος από όλα αυτά που έγιναν. Εμείς δεν έχουμε καμία κόντρα με την περιφέρεια. Έχουμε άριστη συνεργασία και θα έχουμε ακόμα καλύτερη, τώρα που θα ανοίξει το νέο ΕΣΠΑ. Υπάρχει αγαστή συνεργασία».

Λεονάρδος Χατζηανδρέου: «Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι το “κόκκινο πανί” για την περιφέρεια»

«Γιατί μπήκε σήμερα το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού; Γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, βάση νόμου, να εντάξουμε αυτές τις δαπάνες προς το ΦοΔΣΑ. Λέτε για την Περιφέρεια… Όλα αυτά τα έργα που γίνονται είναι αυτά που είχαν ξεκινήσει πριν από δύο χρόνια. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι το “κόκκινο πανί” για την περιφέρεια».

Να ανακαλέσει τα όσα είπε για τη σχέση δήμου και περιφέρειας κάλεσε το Λεονάρδο Χατζηανδρέου ο δήμαρχος Δημήτρης Λιανός σημειώνοντας ότι «το επαρχείο Νάξου δεν είναι στη γωνία». «Μην τα μηδενίζετε όλα» είπε.

Ο κ. Χατζηανδρέου υπερασπίστηκε τις θέσεις του σημειώνοντας ότι κάνει λόγο «για νέα έργα και όχι τυπικές υποχρεώσεις».

Καμία απάντηση για το δικηγορικό γραφείο που υποτίθεται είχε αναλάβει την υπόθεση

Στη συνέχεια ο Θανάσης Μπερτσιάς απευθυνόμενος στο δήμαρχο ζήτησε απαντήσεις για το γραφείο που είχε ανατεθεί η υπόθεση, όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Θανάσης Μπερτσιάς: «Δύο χρόνια αγωνίζεστε για να αποτάξετε τις διατάξεις του νόμου που σύστησε το ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Ποιο είναι το δικηγορικό γραφείο που απευθυνθήκατε; Τι αμοιβή ζήτησε και ποιο είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών του; Εσείς είχατε δηλώσει εδώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι είχατε αναθέσει την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας και ότι είχατε προσφύγει νομικά. Ποια είναι τα αποτελέσματα;».

Ο κ. Λιανός αρκέστηκε να πει ότι «πήρε απόψεις» και το θέμα το χειρίστηκε η νομική υπηρεσία του δήμου.

Να σημειωθεί ότι το θέμα της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού προκειμένου να προϋπολογιστούν οι οφειλές στον ΦοΔΣΑ είχε συζητηθεί και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.

(Visited 588 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*