Έξω από τα δόντια τα είπε για τη ναυαγοσωστική κάλυψη της Νάξου ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.) Μάριος Μαρωνάκης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στο naxostimes.gr και έδειξε ότι είναι πλήρως ενημερωμένος για το τι ακριβώς συνέβη στο νησί και έμεινε χωρίς ναυαγοσώστες αυτό το καλοκαίρι.
Ο κ. Μυρωνάκης επέρριψε ευθέως την ευθύνη στη δημοτική αρχή και τους «άστοχους» χειρισμούς της στο θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
Συγκεκριμένα έκανε λόγο για τεράστια ευθύνη του δήμου, σημαντικές καθυστερήσεις, προχειρότητα και άγνοια της νομοθεσίας, γεγονότα που οδήγησαν τη Νάξο να μην έχει σήμερα ναυαγοσωστική κάλυψη, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Εστίασε στα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, στο «πλαφόν» για τις τιμές το οποίο έχει ήδη οριστεί και θα έπρεπε ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος να το γνωρίζουν και στις επιπτώσεις που προκύπτουν από τη μη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις ο κ. Μυρωνάκης υπογράμμισε ότι, το ότι δε θα λάβει φέτος Γαλάζιες Σημαίες η Νάξος «είναι το λιγότερο». Ο δήμος έχει ποινικές και διοικητικές κυρώσεις. Αν για παράδειγμα πνιγεί ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει σοβαρά ποινικά θέματα. Ωστόσο, τα πρόστιμα που επιβάλλει το Λιμεναρχείο μετά τους ελέγχους που κάνει, είναι ιδιαίτερα «επίπονα» και ο Δήμος επιβαρύνει με αυτά τους δημότες.
Το πρώτο λάθος του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
«Προκειμένου να γίνει ναυαγοσωστική κάλυψη και να ευδοκιμήσει η όλη διαδικασία, χρειάζονται 3 συνισταμένες ώστε να λειτουργήσει ο καθένας από την πλευρά του έγκαιρα. Πρώτον, σύμφωνα με τη νομοθεσία και το Προεδρικό Διάταγμα, θα πρέπει η επιτροπή που συνεδριάζει για τον ορισμό των πολυσύχναστων παραλιών, να συνεδριάσει τον Αύγουστο και με αυτοψία να ορίσει ποιες είναι οι πολυσύχναστες παραλίες. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν λύθηκε το πρόβλημα των προηγούμενων ετών που χαρακτήριζαν τις πολυσύχναστες παραλίες τον Μάιο, τον Απρίλη… οπότε και έβγαιναν οι δήμαρχοι και λέγανε ότι είχαμε καθυστερήσεις. Αυτό λοιπόν ο νόμος το έχει λύσει. Γίνεται κάθε Αύγουστο με αυτοψία. Επομένως ο οποιοσδήποτε Δήμος και προφανώς και ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα μπορούσε τις διαδικασίες να τις είχε κάνει από το Σεπτέμβρη από τον Οκτώβρη, από το Νοέμβρη, απ’ το Δεκέμβρη, από το Γενάρη… Ένα λοιπόν λάθος χρεώνεται εκεί ο δήμος. Αντ’ αυτού, πήγε και έβγαλε το διαγωνισμό το Μάιο για να μην πω τον Ιούλιο… Ένα λοιπόν λάθος έγινε εκεί. Η μία αστοχία ήταν αυτή» σημείωσε ο κ. Μυρωνάκης.
Το «πλαφόν» και οι χρηματοδοτήσεις από το υπουργείο
Ο πρόεδρος των Ναυαγοσωστών Ελλάδος μίλησε για το πλαφόν στο κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης το οποίο έχει ήδη οριστεί, κάτι που όφειλε να γνωρίζει η δημοτική αρχή, που διά μέσου του αρμόδιου αντιδημάρχου Βαγγέλη Κατσαρά το έθεσε προχθές στη σύσκεψη με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
«Δεύτερο σε ό,τι αφορά το πλαφόν. Το πλαφόν έχει ήδη οριστεί. Εμείς, πριν γίνει το Προεδρικό Διάταγμα, σαν θεσμικό όργανο μαζί με την ΚΕΔΕ υπογράψαμε ένα μνημόνιο συνεργασίας το οποίο έλεγε ότι πρέπει να κοστολογηθεί η ναυαγοσωστική κάλυψη για να έχουμε όλοι ένα μπούσουλα. Μάλιστα, βάση αυτής της κοστολόγησης έχει γίνει και η χρηματοδότηση που παίρνει ο Δήμος της Νάξου και ο κάθε δήμος. Άρα πλαφόν υπάρχει, που το έχει καθορίσει η ΚΕΔΕ με ειδική μελέτη που έκανε και την κοστολόγηση. Έχει φύγει από το mail της ΚΕΔΕ προς όλους τους δήμους της Ελλάδας. Επομένως δεύτερο λάθος του Δήμου Νάξου είναι να μιλάει για το κόστος, ότι είναι ακριβά και όλο αυτό το σενάριο».
«Μέχρι να κάνουν τις κινήσεις που έπρεπε …τους έφαγε η μαρμάγκα»
Σύμφωνα με τον κ. Μυρωνάκη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου έγιναν διαγωνισμοί την τελευταία στιγμή όμως ευδοκίμησαν γιατί υπήρχε οργάνωση. Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καθυστέρησε δραματικά και προχώρησε χωρίς προηγουμένως να υπάρχει καμία συνεννόηση και συνεργασία.
«Όταν προσπαθείς να κάνεις πράγματα την τελευταία στιγμή τα οποία μάλιστα είναι πολύ σοβαρά, δεν είναι αστεία, δεν μπορείς μετά να τα χρεώνεις στις εταιρείες. Θα πρέπει να δείξεις και τη σοβαρότητα που τους αναλογεί. Μιλάμε για ανθρώπινη ζωή. Οι σχολές δεν είναι υπεράνθρωποι. Μπορούν να λειτουργήσουν σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που θα είναι σωστό και το οποίο έχει ήδη καθοριστεί. Της τελευταίας στιγμής οι δουλειές, είναι δουλειές της τελευταίας στιγμής. Για να είμαι όμως δίκαιος υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένες όπου έγιναν διαγωνισμοί την τελευταία στιγμή και ευδοκίμησαν. Εδώ, στη Νάξο όμως, εάν δείτε την όλη διαδικασία όπως έγινε… στην αρχή έγινε ένα πρωτογενές ερώτημα που άργησε και μετά πήγαν να κάνουν διαγωνισμό για ένα μήνα, μετά άλλος διαγωνισμός, πέρυσι έβαλαν άλλα χρήματα φέτος βάλανε άλλα, δηλαδή μέχρι να αναμορφώσουν μέχρι να κάνουν και να δείξουν, τους έφαγε η μαρμάγκα… Ενώ οι άλλοι ναι μεν είχαν κάνει τους διαγωνισμούς νωρίς, άργησαν λόγω των προθεσμιών, αλλά ήδη υπήρχε η μαγιά» τόνισε.
Όπως τόνισε, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, που όλοι γνωρίζουν (δήμαρχοι, υπουργείο κ.λπ.) στο 97% των πολυσύχναστων παραλιών της επικράτειας υπάρχει κάλυψη. Για το 3-4% που δεν καλύπτεται, την ευθύνη την φέρουν οι ίδιοι οι δήμοι. «Το Προεδρικό Διάταγμα δε λέει ότι οι ναυαγοσωστικές σχολές είναι υποχρεωμένες να κάνουν τη ναυαγοσωστική κάλυψη. Το Προεδρικό Διάταγμα την πρώτη εντολή που δίνει, τη δίνει στον υπόχρεο δήμο. Δηλαδή λέει στο άρθρο επτά: οι δήμοι οφείλουν να προσλαμβάνουν, να εξοπλίζουν, να φτιάχνουν κ.λπ.».
«Δίνει τη δυνατότητα σε κάθε δήμο εάν θέλει να το αναθέσει σε μία ναυαγοσωστική σχολή, αν όχι, αυτόματα γίνονται υπόχρεοι, ποινικά και διοικητικά, με τα πρόστιμα που όλοι γνωρίζουμε. Επομένως, μια σχολή που είναι επιχείρηση όταν πάει να αναλάβει την ναυαγοσωστική κάλυψη, προφανώς σταθμίζει το μέρος, τα γεγονότα κ.λπ. για να αποφασίσει εάν θα πάει ή όχι. Επιχείρηση είναι. Δεν μπορεί να της καταλογίζουν ευθύνη γιατί δεν πάει. Ας το φρόντιζαν νωρίτερα και ας πήγαιναν σε προσλήψεις εάν θεωρούν ότι οι σχολές είναι έτσι όπως λένε ότι είναι. Πάντα την ώρα που έπρεπε. Δεν μπορείς την τελευταία στιγμή. Ο πνιγμένος όταν πιάνεται από τα μαλλιά του ήδη πνίγεται».
Ποιος θα πληρώσει φέτος τα πρόστιμα;
Σε ότι αφορά τα πρόστιμα που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος, ο πρόεδρος της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστών Ελλάδος (Ε.Σ.Ν.Ε.) Μάριος Μαρωνάκης είπε ότι αυτά είναι υπέρογκα και θα επιβαρύνουν τους πολίτες. Επίσης αποκάλυψε ότι τα πρόστιμα του περσινού καλοκαιριού …τα πλήρωσε η εταιρία (Bayline) που είχε αναλάβει τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Νάξου.
«Ποιος θα πληρώσει τα πρόστιμα; Πέρυσι τα πλήρωσε η εταιρεία…. που δεν έπρεπε» σημείωσε.
Επίσης ο κ. Μυρωνάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν ισχύει αυτό που λέγεται ότι υπάρχει πρόθεση και οι εταιρείες δεν συμμετείχαν στους διαγωνισμούς. Στάθμισαν και είπαν ότι εγώ αν πάω εκεί θα εκτεθώ, γιατί να εκτεθεί; Για τις αστοχίες που έχει κάνει ο Δήμος και δεν προχώρησε νωρίτερα; Ή για αυτό που ακούω τώρα ότι δεν υπάρχει πλαφόν;».
Σε ό,τι αφορά τα πολύ μεγάλα ποσά που ζητούν οι εταιρείες για ναυαγοσωστική κάλυψη ανέφερε ότι «είναι συγκεκριμένες οι τιμές που πληρώνουν οι δήμοι για κάθε πύργο. Το άλλο το επιχείρημα ότι «είναι ακριβά» λέει.. Τι ακριβά δηλαδή; πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή; Τι πάει να πει είναι ακριβά; Πώς θα σώσουμε τους ανθρώπους με ευχολόγια;» είπε.