Πώς σχολιάζει τα προβλήματα της Νάξου ένας Γερμανός κάτοικος του νησιού

Newsroom
30/07/2022 22:27
 
 
 

 

Κατάγομαι σπό τη Γερμανία και είμαι ιδιοκτήτης σπιτιού στην περιοχή της Στελίδας στη Νάξο από το 2017, όπου κατοικώ σε αυτό για τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο, ενώ επίσης είμαι και μανιώδης αναγνώστης του NaxosTimes.

Έρχομαι στη Νάξο από το 1982 και μετά, αρκετές φορές το χρόνο. Λατρεύω αυτό το όμορφο νησί και ειδικά τους ανθρώπους του.

Ας ελπίσουμε ότι, καθώς πληρώνω και τους φόρους μου εδώ, είναι δικαίωμά μου να απαριθμήσω μερικά από τα πράγματα που έχουν επιδεινωθεί σημαντικά με τα χρόνια και με απασχολούν (όπως και πολλούς άλλους ανθρώπους) για το μέλλον του νησιού.

1. Αποκομιδή σκουπιδιών

Η αποκομιδή των σκουπιδιών είναι καταστροφική! Δεν γίνεται διαχωρισμός των απορριμμάτων.
Τα μπάζα τοποθετούνται δίπλα στους κάδους και τα πλαστικά απορρίμματα καταλήγουν στη θάλασσα. Τα απόβλητα προσελκύουν αρουραίους και ποντίκια.
Γιατί δεν υπάρχουν σταθμοί όπου μπορούν να παραδοθούν επικίνδυνα απόβλητα (πράσινα απόβλητα, μπάζα κτιρίων, μπογιές κ.λπ.);
Έτσι μόνο τα κανονικά οικιακά απορρίμματα θα κατέληγαν στους κάδους.
Ακόμα καλύτερο: Κάδοι σκουπιδιών για κάθε νοικοκυριό που θα μαζεύονται περιοδικά.

2. Ταχυδρομικές διευθύνσεις

Γιατί δεν υπάρχουν ονόματα οδών και αριθμοί σπιτιών έξω από την πόλη; Αυτό θα διευκόλυνε πολύ τις παραδόσεις δεμάτων και αλληλογραφίας!

3. Παραλίες

Ποτέ δεν υπήρχαν τόσες πολλές ομπρέλες και ξαπλώστρες όσο φέτος! Η παραλία δύσκολα φαίνεται από τις ταβέρνες στον Άγιο Προκόπιο και την Πλάκα.
Δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου χώρος για τους επισκέπτες που θέλουν απλώς να ξαπλώσουν στις πετσέτες τους! Στον Άγιο Προκόπιο οι ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται μόνο όπου υπάρχει ταβέρνα.
Καταλαβαίνω ότι βγαίνουν πολλά χρήματα από αυτό αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει!
Φέτος δεν υπάρχει ναυαγοσώστης, ούτε κάδοι σκουπιδιών στην παραλία όπως δεν υπάρχουν και τουαλέτες. Ούτε η «Γαλάζια Σημαία» θα υπάρχει πια για το νησί.
Νέες ταβέρνες/μπαρ/ξενοδοχεία προσπαθούν να χρεώσουν τους πελάτες με τιμές Μυκόνου.

4. Στάθμευση και Κυκλοφορία

Η κατάσταση στάθμευσης στην υψηλή περίοδο είναι καταστροφική. Πρέπει να υπάρχουν περισσότεροι και μεγαλύτεροι χώροι στάθμευσης έξω από την πόλη και επίσης στις δημοφιλείς παραλίες. Η στάθμευση στους αμμόλοφους και στις αλυκές θα πρέπει να απαγορεύεται αυστηρά και να παρακολουθείται.
Επιπλέον, αμέτρητοι επισκέπτες έρχονται στο νησί από την ηπειρωτική χώρα με τα δικά τους αυτοκίνητα κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Μια λύση θα ήταν η βελτίωση των δημόσιων συγκοινωνιών.
Ο κεντρικός δρόμος από τη Χώρα προς Άγιο Προκόπιο/Στελίδα είναι επικίνδυνος και δεν έχει πεζοδρόμιο ή μονοπάτι για ποδήλατα. Πολύ συχνά υπήρξαν σοβαρά ατυχήματα με τραυματισμούς και θανάτους. Πόσοι ακόμα άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν για να γίνουν πεζοδρόμια;

5. Αεροδρόμιο

Η επέκταση του αεροδρομίου έπρεπε να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου/αρχές Ιουνίου – αλλά τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής. Ίσως πρέπει επίσης να γίνει σαφές ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει εθνικός αερολιμένας και ότι δεν θα προσγειώνονται και απογειώνονται εκεί μεγαλύτερα αεροπλάνα από την Κεντρική Ευρώπη (ελπίζω να είναι αλήθεια).
Πολλοί επισκέπτες φοβούνται ότι το αεροδρόμιο θα μπορούσε να γίνει διεθνές αεροδρόμιο (όπως η Σαντορίνη ή η Μύκονος).

6. Ψώνια

Γιατί απαγορεύτηκε από το δικαστήριο η κατασκευή σούπερ μάρκετ Lidl; Στην πραγματικότητα υπάρχουν μόνο δύο μεγάλα σούπερ μάρκετ άξια αναφοράς (Κουτελιέρης και AB).
Η Lidl πουλάει επίσης ελληνικά και τοπικά προϊόντα. Κατά την άποψή μου, αυτό περιορίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό εις βάρος του κοινού.

(Visited 10.900 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*