Σαγκρί: Αναβρασμός για την παραχώρηση δημόσιας έκτασης σε λατομική εταιρεία – Ετοιμάζονται δυναμικές κινητοποιήσεις (VIDEO: τι ειπώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα)

Newsroom
01/09/2022 02:27
 
 
 

 

Προβληματισμός και αναστάτωση επικρατεί στο Σαγκρί Νάξου για το θέμα της παραχώρησης δημοτικής έκτασης σε λατομική εταιρεία για τη διενέργεια ερευνητικών διαδικασιών.

Φορείς, Σύλλογοι και κάτοικοι του χωριού αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις (Σύλλογοι ΠΝΟΕΣ και Σαγκριωτών Νάξου, ΠΕΚΙΝ, Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου, ο πρόεδρος και μέλη της Κοινότητας κ.ά.), συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στο Σαγκρί και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν στο χωριό της Νάξου, ενώ παράλληλα αποφάσισαν για τις επόμενες κινήσεις που θα κάνουν ώστε να προστατέψουν την περιοχή «Πλατιά Ράχη».

Ήδη σήμερα (Πέμπτη) το πρωί θα έχουν μία συνάντηση με το δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρη Λιανό, να θέσουν τα αιτήματα τους και να τους εκθέσει τις απόψεις του -όπως είπαν- για το θέμα. Παράλληλα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων, ακόμα και το κλείσιμο δρόμων αλλά και η κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Πρόσφατο ιστορικό

Το δημοτικό συμβούλιο στις 20 Ιουλίου αποφάσισε -κατά πλειοψηφία- να εγκρίνει το αίτημα λατομικής εταιρείας για «τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για διαπίστωση κοιτάσματος μαρμάρου σε δημοτική έκταση 145.114,73 τ.μ.».

Όπως τόνισαν κάτοικοι και φορείς, με την απόφαση αυτή ο δήμος, παραχωρεί τα 25 στρέμματα δημοτικής έκτασης, για έρευνα και δηλώνει την πρόθεση του να παραχωρήσει ολόκληρη τη δημοτική έκταση (145 στρ.), για την επέκταση του παρακείμενου λατομείου. Ωστόσο, με απόφαση της, η Κοινότητα Σαγκρίου (κατά πλειοψηφία) έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά για τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά στην παραπάνω δημοτική έκταση.

Τι συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη (30-08-2022)

Το θέμα συζητήθηκε μετά από εισήγηση του επικεφαλής της μειοψηφίας Λεονάρδου Χατζηανδρέου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη. Μάλιστα όπως είπε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Φώτης Μαυρομμάτης, η απόφαση που ελήφθη τον Ιούλιο ήταν γνωμοδοτική ενώ για το εάν θα δοθεί άδεια στην εταιρεία, θα αποφασίσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Μάλιστα υπογράμμισε πως εάν ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι γίνεται οτιδήποτε παράνομα, δεν έχει παρά να απευθυνθεί στην Εισαγγελία.

Δείτε το video:

«Προικίζουν μια ιδιωτική εταιρεία με τη δική μας περιουσία»

«Σύσσωμο το χωριό αντέδρασε από την αρχή. Οι ίδιοι ομολογούν ότι κάνουν παρανομία. Έχουν καταπατήσει χώρο της Κοινότητας Σαγκρίου και λατομούν. Αυτοί που κλείνουν τα μάτια τους σε αυτό, κάνουν παράβαση καθήκοντος. Είναι θέμα Εισαγγελέα. Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουμε αυτό που γίνεται, να κινήσουμε γη και ουρανό. “Προικίζουν” μια ιδιωτική εταιρεία με τη δική μας περιουσία» σημείωσε παριστάμενος στη συνάντηση.

Μεταξύ των προτάσεων που ακούστηκαν στη συνάντηση ήταν να πραγματοποιηθεί άμεσα Λαϊκή Συνέλευση στο Σαγκρί, να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου «αφού υπάρχει παράνομη λατόμευση και δεν προστατεύεται η κοινοτική περιουσία», αλλά και να πραγματοποιηθούν ακόμα πιο δυναμικές αντιδράσεις όπως κλείσιμο δρόμων κ.λπ.

«Να γίνει μήνυση από την Κοινότητα και εάν ο πρόεδρος δεν υπογράψει να παραιτηθεί» είπαν. Επίσης σε ότι αφορά τη συνάντηση με το Δημήτρη Λιανό κάποιοι εξέφρασαν την άποψη ότι «ο δήμαρχος ότι είχε να πει το είπε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και δεν πρόκειται να αλλάξει γνώμη. Έδειξε τις προθέσεις του, ενώ το δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να πάρει άλλη απόφαση».

«Η συντριπτική πλειοψηφία του χωριού είναι κατά της παραχώρησης. Θα πρέπει το θέμα να πάρει διαστάσεις και να φτάσει ακόμα και στη βουλή. Να ενημερωθεί ο αρμόδιος υπουργός και τα κόμματα και να σταματήσουν την παρανομία» σημείωσε παριστάμενος στη συνάντηση.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα, κάτοικοι του χωριού αλλά και ο Σύλλογος Σαγκριωτών Νάξου «Η Πρόοδος» ήδη έχουν παρέμβει με επιστολές τους στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ζητώντας να μην εγκριθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

(Visited 988 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*