Λατομείο στο Σαγκρί Νάξου: “Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία” λέει για τη δημοτική αρχή η παράταξη Βρούτση

Newsroom
22/09/2022 18:11
 
 
 

 

Δελτίο Τύπου για το θέμα του λατομείου στο Σαγκρί Νάξου, εξέδωσε η δημοτική παράταξη του Βασίλη Βρούτση “Δύναμη Δημιουργίας”. Είναι γνωστό ότι κάτοικοι και φορείς του χωριού της Νάξου είναι αντίθετοι με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων η οποία δίνει το πράσινο φως σε εταιρεία για διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου.

Η παράταξη “Δύναμη Δημιουργίας” εξαπολύει επίθεση στη δημοτική αρχή σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ενώ το γνώριζε, επέτρεψε σε μια ιδιωτικη εταιρεία να εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση.
“Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία και στην ουσία προτρέπει σε ίδιες πράξεις, όποιον θέλει να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα” σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:

Μας χρώσταγαν το γάιδαρο, …τους δώσαν και το βόδι

Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, γίναμε κοινωνοί μιας σκανδαλώδους απόφασης που ελήφθη από το Δημοτικό Συμβούλιο με τις ψήφους των συμβούλων της παράταξης του Δημάρχου.
Εταιρεία που ασκεί λατομικές δραστηριότητες με αίτησή της προς τον Δήμο, ζητούσε να εγκρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο τη διενέργεια ερευνητικών εργασιών για λατομικά ορυκτά (πέτρα) σε δημοτική έκταση 25.759,20 τ.μ. στη θέση «Πλατιά Ράχη» της Κοινότητας Σαγκρίου.
Ήδη νωρίτερα, το θέμα είχε περάσει και από το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, που κατά πλειοψηφία πήρε αρνητική απόφαση .

Από την εφαρμογή των συντεταγμένων της δημοτικής έκτασης, για την οποία ζητήθηκε η έγκριση, στην εφαρμογή του Κτηματολογίου διαπιστώσαμε (βλ. εικόνα), ότι σε μέρος της έκτασης αυτής, επιφάνειας 7-8 στρεμμάτων περίπου, έχουν γίνει παρανόμως εκτεταμένες εργασίες λατομικής εκμετάλλευσης, από την ίδια εταιρεία, η οποία ήδη εδώ και χρόνια διατηρεί λατομείο και σπαστήρα σε διπλανή ιδιοκτησία.

Την εικόνα αυτή δείξαμε στο δημοτικό συμβούλιο και προτείναμε να απορριφθεί το αίτημα της ανωτέρω εταιρείας, καθώς εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται παράνομα δημοτική έκταση, αφού σε περίπτωση που γίνει δεκτή, θα αποτελεί επιβράβευση της καταπάτησης. Από την αντίδραση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Μαυρομάτη και του Δημάρχου κ. Λιανού, έγινε εμφανές ότι η συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα ήταν γνωστή από χρόνια στην παράταξή τους, αφού έσπευσαν να αιτιολογήσουν τη θετική τους εισήγηση θέτοντας το ερώτημα «Δηλαδή τί θέλετε; Να εξακολουθήσει να εκμεταλλεύεται τη δημοτική έκταση παράνομα;» και συμπλήρωσε ο Πρόεδρος: «Με αυτόν τον τρόπο κατοχυρώνουμε την ιδιοκτησία του Δήμου». Μάλιστα, τόνισαν ότι η εταιρεία έχει πληρώσει πρόστιμα (λίγο – πολύ μας είπαν ότι η εταιρεία αυτοβούλως πλήρωσε πρόστιμα, πράγμα που δεν ισχύει) και για το λόγο αυτό, ζητάει τώρα να εκμεταλλευτεί νόμιμα το χώρο. Ωστόσο, τα πρόστιμα, στα οποία αναφέρθηκαν αφορούσαν την λατομική δραστηριότητα χωρίς σχετική άδεια και όχι την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης. Από την συζήτηση δεν προέκυψε, ότι ο Δήμος επέβαλε την πληρωμή τελών και δικαιωμάτων στην ανωτέρω εταιρεία για τη χρήση του εν λόγω χώρου, έστω αναδρομικά, όπως προβλέπει ο Νόμος.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι στις το συμβούλιο της Κοινότητας Σαγκρίου, με ομόφωνη απόφαση του, είχε ζητήσει από τον Δήμο να προβεί στην σύνταξη τοπογραφικών μελετών για όλες τις δημοτικές εκτάσεις της κτηματικής περιφέρειας της κοινότητας αυτής, ωστόσο, μέχρι σήμερα, κανένα τοπογραφικό δεν συνέταξε, γεγονός που επιβεβαιώνει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο, ότι ο Δήμαρχος, όλο αυτό το διάστημα τελούσε σε γνώση του γεγονότος ότι γινόταν παράνομη λατομική δραστηριότητα σε δημοτική έκταση και απέφευγε να ζητήσει την σύνταξη τοπογραφικών, προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας που -σε μικρή κοινωνία ζούμε- είναι συμφερόντων συμπολίτη μας που βρίσκεται πολύ κοντά στην παράταξή του.

Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός ότι αν η αντιπολίτευση δεν είχε αναδείξει κατά την ανωτέρω συνεδρίαση, ότι μέσα στην αιτούμενη έκταση λειτουργεί παράνομο λατομείο, ουδείς εκ της Δημοτικής Αρχής δεν θα είχε ενημερώσει το Σώμα. Θεωρώντας δε δεδομένο ότι γνώριζαν ήδη από χρόνια την καταπάτηση της δημοτικής έκτασης, ήταν υποχρεωμένοι να εισάγουν το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο, εισηγούμενοι τη λήψη απόφασης περί σύνταξης και έκδοσης Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής, υποβολής μήνυσης στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προκειμένου να επιβληθούν οι από το νόμο προβλεπόμενες ποινές και βεβαίωσης τελών και δικαιωμάτων για τη χρονική περίοδο κατά την οποία γινόταν παράνομη λατόμευση αλλά και περί άσκησης αγωγής κατά της εταιρείας με αίτημα την επιδίκαση αποζημίωσης υπέρ του Δήμου για την επί χρόνια απομείωσης περιουσίας του με την παράνομη αφαίρεση και εμπορία πέτρας από τη Δημοτική έκταση.

Όλες οι ανωτέρω ενέργειες προβλέπονται ρητά από την Ελληνική Νομοθεσία, την οποία σκοπίμως ουδέποτε εφάρμοσε ο Δήμος, ο οποίος οφείλει να διατηρεί, να προστατεύει και να διαχειρίζεται την δημοτική περιουσία με τρόπο επιμελή και αποδοτικό και να προστατεύει το έδαφος στην περιφέρειά του, όπως προβλέπει ο Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων (άρθρα 75Ιβ2 και 178 παρ. 1) σε συνδυασμό ασφαλώς με .

Αντίθετα, όχι μόνον δεν προέβησαν στις ανωτέρω ενέργειες, αλλά θέλησαν να επιβραβεύσουν την εταιρεία, παραχωρώντας της επιπλέον δημοτική έκταση (μαζί με την ήδη λατομευμένη!) για διενέργεια …διερευνητικών εργασιών. «Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε». Ευλογούν εξόφθαλμα την παρανομία και στην ουσία προτρέπει σε ίδιες πράξεις, όποιον θέλει να ακολουθήσει το ίδιο παράδειγμα.
Δεν περιμέναμε βέβαια το συγκεκριμένο σκάνδαλο για να διαπιστώσουμε ποιοι διοικούν το Δήμο, αυτοί δηλαδή που θυσιάζουν τα συμφέροντα του Δήμου και το περιβάλλον για να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους ανθρώπους.

Αυτές τις μέρες ο Δήμος καλείται να καταθέσει τις απόψεις της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου σχετικά με το θέμα, ενόψει της κρίσης προσφυγής που έχουν καταθέσει κάτοικοι του Σαγκρίου. Το ερώτημα μετά από όλα τα παραπάνω είναι το εξής: θα προβούν έστω και τώρα στις υποχρεωτικές από το Νόμο ενέργειες για την αποκατάσταση της νομιμότητας και για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος ή θα αφεθούν να τους ρουφήξει η δίνη της αλαζονείας και της μικροπολιτικής τους; Έχουν μερικές ημέρες για να το αποδείξουν.

(Visited 273 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.