ΝΑΞΙΑΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ 43: κυκλοφόρησε το νέο τεύχος

Newsroom
07/10/2022 22:04
 
 
 

Κυκλοφόρησε το 43ο τεύχος (Απριλίου-Μαΐου-Ιουνίου 2022) του τριμηνιαίου περιοδικού Ναξιακά Γράμματα, με ενδιαφέροντα, όπως πάντα, επιστημονικά, ερευνητικά και λογοτεχνικά περιεχόμενα που έχουν ως κέντρο αναφοράς τη Νάξο και τον πολιτισμό της διαχρονικά.

Στο νέο τεύχος δημοσιεύονται τα εξής Μελετήματα:

Δημήτρης Χατζηλαζάρου, Ένα «περιπατούν» οικόσημο και το «γοβάκι» της Σταχτοπούτας. Το παλαιότερο οικόσημο του Πύργου Σωμμαρίπα στο Σαγκρί της Νάξου

Ι. Κ. Προμπονάς, Το τοπωνύμιο Μαργούνος

Μυρτώ Κατσιγίνη, Λήματα φιλωτίτικα- Λήματα και ποτίσματα απολλωνιάτικα

Ευάγγελος Ι. Μανωλάς, Τοπική Ιστορία μέσα από τη φωτογραφία: Η μικρή σκάλα της Χώρας Νάξου τη δεκαετία του 1950

Δημήτρης Νανούρης, Λυρικές δρασκελιές στη λόγια ελληνική και στην απεραθίτικη λαϊκή ποίηση

Δημήτρης Μουστάκας, Μνήμη Γεωργίου Λ. Τζαννετή

Επίσης, στην ενότητα Λόγος και Τέχνη δημοσιεύονται κείμενα ή ποιήματα των Ιωάννη Στ. Βερώνη, Μαρίας Ν. Σαχά-Γιανοπούλου και Μιχάλη Δ. Δέτση (του Δασκάλου).

Το παρόν τεύχος εμπλουτίζουν οι μόνιμες στήλες Εξώφυλλο (η Τασία Δεουδέ αναδεικνύει την παραδεισένια χρωματική ποικιλία των λουλουδιασμένων κωμιακίτικων αυλών, δρόμων, σοκακιών και πουντιών, των παραμυθένιων λουλουδότοπων, κατά την έκφρασή της), Ήτανε στιγμές… του Ευάγγελου Ι. Μανωλά, με ένα λιτό, ερμηνευτικό σχόλιο κάτω από μια φωτογραφία της ναξιακής ζωής του παρελθόντος (από τις στιγμές που ορίζουν την ευτυχία, όπως γράφει) και Επισημάνσεις του Αντώνη Τζιώτη, που αναφέρονται στο «λογοτεχνικό έτος Καμπανέλλη», όπως ονομάτισε το 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το Ναξ-Αρχείον αναδημοσιεύει ένα πρωτοσέλιδο χρονογράφημα για τη Νάξο του 1924, όπως την είδε ο χρονογράφος με το ψευδώνυμο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ (δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουλίου 1924 στην ημερήσια αθηναϊκή εφημερίδα ΣΚΡΙΠ), η ενότητα Ναξιακά Θέματα και Νάξιοι συγγραφείς του Βασίλη Φραγκουλόπουλου επικεντρώνεται στη βιβλιογραφική και αρθρογραφική παραγωγή, που ανταποκρίνεται στον τίτλο της, ενώ η ενότητα Βιβλιοκριτική στεγάζει άρθρα των Νίκου Δ. Δέτση και Ι.Κ. Προμπονά. Τέλος, ο Χρήστος Π. Μπαλόγλου, στη στήλη In Memoriam, αναφέρεται στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως και Θείρων Χρυσοστόμου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν το νέο ή παλαιότερα τεύχη του περιοδικού Ναξιακά Γράμματα από τον Εκδότη του εντύπου Ιωάννη Στυλ. Βερώνη (κινητό τηλέφωνο: 6944290450), είτε από τα λοιπά μέλη της Συντακτικής Επιτροπής, που καταγράφονται στο εσώφυλλο, είτε αποστέλλοντας μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@veronis.net, όπου μπορούν να δηλώσουν και την εγγραφή τους στον συνδρομητικό κατάλογο.

Ακολουθούν τα εξώφυλλα και εσώφυλλα των νέων Ναξιακών Γραμμάτων, καθώς και ο πίνακας των περιεχομένων.

 

(Visited 304 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*