Νάξος: Φουλ στο νερό λιμνοδεξαμενή και φράγμα (video+φώτος)

limnodexameni 8
admin
14/03/2017 21:17
 
 
 

 

Μπορεί κατά τον περσινό χειμώνα να μην έβρεξε αρκετά και το καλοκαίρι να ήταν ορατός ο κίνδυνος να μείνει η Νάξος χωρίς νερό, όμως φέτος οι ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν στο νησί ήταν σωτήριες όχι μόνο γιατί πότισαν τη διψασμένη γη, αλλά και γιατί γέμισαν τους αποταμιευτήρες νερού του νησιού.

fragma 4

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό σταθμό Νάξου από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα η ένταση της βροχόπτωσης έχει φτάσει τα 265 χιλιοστά, αριθμός υψηλός αν σκεφτεί κανείς ότι το προηγούμενο υδρολογικό έτος, δηλαδή από 1η Σεπτεμβρίου 2015 έως 31 Αυγούστου 2016, τα χιλιοστά της βροχής ήταν μόλις 270.

{youtube}2N6v8uPlUZo{/youtube}

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικής σημασίας ήταν η ισχυρή βροχόπτωση της προηγούμενης εβδομάδας, όπου για ένα τριήμερο η βροχή που έπεσε ήταν 60 χιλιοστά στην πεδινή Νάξο και 120 στην ορεινή!

Άλλωστε, η παραπάνω βροχόπτωση ήταν και αυτή που φούλαρε τους αποταμιευτήρες νερού της Νάξου, το φράγμα της Φανερωμένης και τη λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών που είχαν στερέψει μετά τη συνεχόμενη ανομβρία που παρατηρήθηκε το προηγούμενο υδρολογικό έτος. 

fragma xoris nero 2

(Το φράγμα της Φανερωμένης στις 11 Σεπτεμβρίου 2016)

limnodexameni xoris nero 1

(Η λιμνοδεξαμενή των Εγγαρών στις 11 Σεπτεμβρίου 2016)

Ωστόσο, παρατηρώντας κάποιος τον υδρολογικό χάρτη της Νάξου θα παρατηρήσει ότι ο Φεβρουάριος ήταν ένας κακός μήνας, υδρολογικά, αφού η βροχή έφτασε μόλις τα 5 χιλιοστά. Άλλο ένα στοιχείο άξιο αναφοράς είναι η τεράστια διαφορά που υπάρχει στα χιλιοστά της βροχής ανάμεσα σε πεδινή με ορεινή Νάξο όπου η δεύτερη συγκεντρώνει σχεδόν τους διπλάσιους αριθμούς. 

Βρισκόμαστε ήδη στις 15 Μαρτίου και όπως λένε οι προβλέψεις των μετεωρολόγων αναμένουμε αρκετές ακόμα βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα, κάτι που σημαίνει ότι εάν επαληθευτούν, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με το νερό τα περισσότερα Κυκλαδονήσια, μεταξύ των οποίων και η Νάξος.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να εφησυχάσουν, αφού θα πρέπει με οποιοδήποτε τρόπο να επιδιωχθεί να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές ούτως ώστε στο μέλλον να περιοριστεί ο κίνδυνος να μείνει η τουριστική και αγροτική Νάξος χωρίς νερό.  

(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*