Νάξος: Τουριστικά σκάφη παραβιάζουν κολυμβητικές περιοχές

 
 
 

Portara 4

Πολλοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν στα νησιά με τα σκάφη τους, όπως αρκετοί είναι αυτοί που αψηφούν και τους κανόνες που διέπουν τις κολυμβητικές περιοχές και με τα σκάφη τους δημιουργούν πολλές φορές ακόμα και πανικό στους λουόμενους…


Δυο τέτοια περιστατικά συνέβησαν στη Νάξο την Παρασκευή 3 και την Κυριακή 5 Αυγούστου…



Την Παρασκευή περίπου στις 2:30 το μεσημέρι, η Λιμενική αρχή Νάξου δέχτηκε καταγγελία ότι ένα τέντερ (φουσκωτό σκαφάκι) προερχόμενο από άλλο σκάφος (τούρκικης σημαίας) που είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του Αγίου Προκοπίου, παραβίασε τις σημαδούρες και κατευθύνθηκε στην κολυμβητική περιοχή.

Το Λιμενικό έδρασε άμεσα αφού δυο στελέχη του έσπευσαν στην παραλία του Αγίου Προκοπίου και προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να απομακρυνθεί το εν λόγω σκάφος από την περιοχή.

Το δεύτερο περιστατικό συνέβη την Κυριακή το μεσημέρι στην παραλία Βίντζι στην πόλη της Νάξου, όπου και πάλι τέντερ παραβίασε τους κανόνες της κολυμβητικής περιοχής και βρέθηκε εκεί που υπήρχαν λουόμενοι…

Μετά από παρέμβαση του Λιμενικού και τις απαραίτητες συστάσεις το τεντεράκι απομακρύνθηκε.

Και στις δυο παραπάνω περιπτώσεις οι ναυαγοσώστες που βρίσκονται και στις δυο παραλίες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συνεργάστηκαν με τις λιμενικές αρχές.

Ωστόσο -ευτυχώς- ούτε στη μια περίπτωση, ούτε στην άλλη υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

Βέβαια επειδή στα νησιά λόγω της τουριστικής περιόδου συμβαίνουν καθημερινά τέτοια περιστατικά θα πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες που διέπουν τις κολυμβητικές περιοχές προς αποφυγή ατυχημάτων, τα οποία συμβαίνουν πολλές φορές από τέτοιου είδους παραβιάσεις.

Ανατρέχοντας την ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαβάζουμε τις παρακάτω γενικές οδηγίες που είναι τόσο ξεκάθαρες και δεν νομίζω να μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν:

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΦΗ

– Να τηρείς τους Κανόνες ασφαλούς πλεύσης και αποφυγής σύγκρουσης και γενικά να έχεις κατά νου πάντα τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας και τους κινδύνους που εγκυμονούν η άγνοια και η έλλειψη εμπειρίας στο χώρο αυτό.
– Μην πλησιάζεις ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 200 μ. σε περιοχές όπου υπάρχουν λουόμενοι.
– Σου αρέσει να κινείσαι κοντά στις ακτές; Μπορείς να το κάνεις ΜΟΝΟΝ σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν λουόμενοι και ΕΦΟΣΟΝ τηρείς ταχύτητα μικρότερη των πέντε (05) μιλίων ανά ώρα.
– Η εκκίνηση/ επιστροφή του σκάφους σου, με χρήση κινητήρα, επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α)από / προς τις εγκαταστάσεις ελλιμενισμού σου (λιμένες, μαρίνες, καταφύγια).
β)από / προς κεκλιμένα επίπεδα (γλίστρες), που έχουν κατασκευασθεί για την ανέλκυση και καθέλκυσή του σκάφους, εφόσον σε απόσταση πενήντα (50) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι ή κινούνται εντός οριοθετημένου διαύλου, ο οποίος εκτείνεται σε απόσταση εκατό (100) μέτρων στη συνέχεια της γλίστρας προς την ανοικτή θάλασσα.

γ) από / προς τον αιγιαλό, εκτός των λουτρικών εγκαταστάσεων, εφόσον:

(αα) πλέεις εντός οριοθετημένου διαύλου, πλάτους δέκα (10) μέτρων.

(ββ) σε απόσταση εκατό (100) μέτρων εκατέρωθεν της πορείας σου δεν υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ταχύτητα μέχρι τρεις (03) κόμβους, ή σε περίπτωση που υπάρχουν λουόμενοι πλέεις με ασφαλή ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τον ένα (01) κόμβο, τηρώντας πορεία από / προς την ανοικτή θάλασσα.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΥΟΜΕΝΟΥΣ

Αν υπάρχουν σημαδούρες που δείχνουν τα όρια έξω από τα οποία επιτρέπεται να κινούνται τα ταχύπλοα σκάφη, μην κολυμπάς πέρα απ’ αυτές.
Μην κολυμπάς στα ανοιχτά, εκεί όπου περνάνε βάρκες ή ταχύπλοα.

(Visited 75 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*