Τι ζητούν οι πολύτεκνες οικογένειες από τους υποψήφιους δημάρχους

Άκης Αξαόπουλος
25/05/2019 22:38
 
 
 

 

Με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 202 του Ν. 36432006 (Κύρωση του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων) ορίζονται τ΄ ακόλουθα:
« 2. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, καθώς και για την αντιμετώπιση έκτακτης και σοβαρής ανάγκης επιτρέπεται να χορηγούνται στούς οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους είδη διαβιώσεως ή περιθάλψεως, κυρίως ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής, με απόφαση του δημοτικού και κοινοτικού συμβουλίου. Με τους ίδιους όρους επιτρέπεται να χορηγούνται χρηματικά βοηθήματα.
3. Με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των μελών του, είναι δυνατή η μείωση δημοτικών φόρων ή τελών μέχρι το πενήντα τοις εκατό (50 οο), ή η απαλλαγή από αυτούς για τους απόρους, τα άτομα με αναπηρίες και πολύτεκνους, όπως η ιδιότητα τους οριοθετείται αντίστοιχα από την κείμενη νομοθεσία ».

Ακόμη με την παρ. 3 του άρθρου 84 του Ν. 38522010 ( Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης) ορίζονται τ΄ ακόλουθα:
« 3. Με αιτιολογημένη απόφαση του, που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του, εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο, όταν ληφθεί από αυτό σχετική απόφαση, για τη χορήγηση χρηματικών βοηθημάτων και ειδών διαβίωσης ή περίθαλψης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους και πολύτεκνους, καθώς και τη μείωση δημοτικών φόρων ή τελών ή απαλλαγή από αυτούς για τα προβλεπόμενα από τις ισχύουσες διατάξεις πρόσωπα, καθώς και τα πρόσωπα που χρήζουν «βοήθειας στο σπίτι» και «διοικητικής βοήθειας».

Με βάση τις παραπάνω διατάξεις το Δημοτικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα να λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις:

Για τους πολυτέκνους (της πολυτεκνικής ιδιότητας τους αποδεικνυομένης με πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως και με πιστοποιητικό περί της πολυτεκνικής ιδιότητας τους από την Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος):
1. Πλήρη απαλλαγή από τα Δημοτικά τέλη, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
2. Απαλλαγή από τα τροφεία των παιδιών τους που φοιτούν στούς παιδικούς και βροφονηπιακούς σταθμούς, όπως και απαλλαγή από τα ποσά για την φοίτηση τους στά ωδεία, στούς αθλητικούς συλλόγους και σε κάθε άλλη δραστηριότητα των Δήμων ή των Νομικών Προσώπων του Δήμου, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
3. Χορήγηση εφ΄ άπαξ βοηθήματος ποσού αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου στην μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο και το οποίο ποσό να μήν είναι κατώτερο των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων – μέλος της ΑΣΠΕ
4. Κάλυψη των δαπανών του τοκετού, όπως και κάλυψη των δαπανών για τις πάνες του μωρού μέχρι δύο ετών τουλάχιστον, σε κάθε μητέρα που θα αποκτά το 4ο της τέκνο και θα έχει χαρακτηρισθεί πολύτεκνη, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτά το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις.
5. Χρηματικά βοηθήματα για τα τέκνα των πολυτέκνων και τους ίδιους τους πολυτέκνους, που αριστεύουν στο Γυμνάσιο ή το Λύκειο ή επιτυγχάνουν σε Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ και με την προϋπόθεση ότι επέτυχαν με βαθμολογία πάνω από την βάση του 10 ή έλαβαν το πτυχίο τους από Σχολές ή Τμήματα των ΑΕΙ ή ΤΕΙ, ή έλαβαν μεταπτυχιακό τίτλο ή το διδακτορικό τους, χωρίς βεβαίως να τίθενται εισοδηματικά όρια ή άλλες προϋποθέσεις, σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων – μέλος της ΑΣΠΕ
6. Καθιέρωση σταθερού ωραρίου για τις πολύτεκνες μητέρες – υπαλλήλους του Δήμου και να μην υποχρεώνονται σε υπερωριακή απασχόληση, προκειμένου να είναι σε θέση ν΄ ανταποκριθούν στις βεβαρυμένες οικογενειακές υποχρεώσεις τους.
7. Καθιέρωση από τους Δήμους τιμητικών εκδηλώσεων για τις μητέρες σε συνεργασία με τον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων – μέλος της ΑΣΠΕ που αποκτούν το τέταρτο τέκνο τους και θα έχουν χαρακτηρισθεί πολύτεκνες, καθώς και όταν αυτή θ΄ αποκτούν το 5ο ή κάθε ένα επί πλέον τέκνο τους, ώστε να γίνεται η σχετική προβολή και να καθίσταται ελκυστική και άξια σεβασμού η πολύτεκνη οικογένεια.
8. Σύμπραξη του Δήμου με τον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων – μέλος της ΑΣΠΕ για τη διανομή προϊόντων βάσει των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων του Υπ. Εργασίας και των σχετικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
9. Συνεργασία του Δήμου με τον τοπικό Σύλλογο Πολυτέκνων – μέλος της ΑΣΠΕ σε κάθε δράση κοινωνικής και οικογενειακής πολιτικής, τόσο στο εσωτερικό, τόσο και στο εξωτερικό.

Ευελπιστούμε, ότι εφόσον εκλεγείτε, θα εφαρμόσετε τα ανωτέρω δίκαια και απολύτως απαραίτητα μέτρα, διότι Δήμος χωρίς δημότες, είναι πηγή χωρίς νερό!

(Visited 146 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*