Στη βουλή το θέμα των καθαριστριών του νοσοκομείου Νάξου

Νοσοκομείο Νάξου - Κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊούυ
Newsroom
02/02/2021 12:55
 
 
 

 

Στη βουλή έφτασε το θέμα των καθαριστριών του νοσοκομείου Νάξου με ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Υγείας η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα.

Με αφορμή το άρθρο του naxostimes.gr σχετικά με την αναστάτωση που προκλήθηκε στις καθαρίστριες του νοσοκομείου μετά την ανάρτηση στο Διαύγεια «έρευνας αγοράς» για πιθανή παραχώρηση του τομέα καθαριότητας σε εργολάβο, η κ. Μπακαδήμα παραθέτει σειρά ερωτημάτων στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας σχετικά με την «τύχη» των 7 καθαριστριών του νοσοκομείου Νάξου.

Αναλυτικά αναφέρει:

Θέμα: «Υπηρεσία καθαριότητας στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου»

Από την περασμένη εβδομάδα έχει προκληθεί αναστάτωση στις 7 καθαρίστριες του Γενικού Νοσοκομείου Νάξου λόγω της από 14 Ιανουαρίου ανάρτησης στη Διαύγεια προκήρυξης για «Έρευνα αγοράς Νο. 2/2-21 για υπηρεσίες καθαριότητας για τις ανάγκες του ΓΝ-ΚΥ Νάξου» σύμφωνα με την οποία προβλέπεται να παραχωρηθεί ο τομέας καθαριότητας του νοσοκομείου σε εργολάβο.
Στην τοπική ιστοσελίδα naxostimes.gr εργαζόμενη δηλώνει: «Εμείς δεν θα δουλέψουμε ξανά με εργολάβο», εξηγώντας τους λόγους που όλες οι εργαζόμενες στην καθαριότητα -όπως είπε- έχουν αποφασίσει να μη δουλέψουν ξανά με εργολάβο και κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης.

«Μέχρι πριν δύο χρόνια δουλεύαμε με εργολάβο. Τώρα είμαστε με σύμβαση και η διαφορά είναι τεράστια… Ο μισθός μας στον εργολάβο για 8ωρη εργασία ήταν 400 ευρώ το μήνα ενώ το Φεβρουάριο που έχει λιγότερες ημέρες ήταν 360! Δεν μας έδινε όσα νόμιμα δικαιούμαστε σε ότι αφορά άδειες, επιδόματα, δώρα κ.λπ. αν και τα έπαιρνε από το νοσοκομείο αυτά τα χρήματα και το κυριότερο, ήρθε φορά που ήμασταν απλήρωτες για 1 χρόνο» αποκαλύπτει καθαρίστρια του νοσοκομείου.
«Εργαζόμαστε με σύμβαση και είμαστε ικανοποιημένες, γιατί με πεντάωρη εργασία παίρνουμε 500-530 ευρώ το μήνα και όλα όσα ως εργαζόμενες δικαιούμαστε» τονίζει επίσης στο naxostimes.gr εργαζόμενη στην καθαριότητα του νοσοκομείου.

Με δελτίο Ενημέρωσης η αναπληρώτρια διοικήτρια ΓΝ-ΚΥ Νάξου Καλλίτσα Φραγκίσκου διευκρινίζει:

«Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας, αναπτύχθηκαν στο ΓΝ-ΚΥ Νάξου νέοι χώροι, ώστε να γίνεται ασφαλής διαχείριση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων περιστατικών Covid-19. Στους χώρους αυτούς προστέθηκε πρόσφατα και το εμβολιαστικό κέντρο του ΓΝ-ΚΥ Νάξου.

Σε όλους αυτούς τους νέους χώρους, αλλά και στους υφιστάμενους πραγματοποιείται καθημερινά συστηματικός καθαρισμός και απολύμανση των επιφανειών, των αντικειμένων, του εξοπλισμού και του ιματισμού που χρησιμοποιούνται, σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, απαιτείται η ενίσχυση του αριθμού των εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας. Για το σκοπό αυτό διενεργείται έρευνα αγοράς για τις υπηρεσίες καθαριότητας για τις ανάγκες του ΓΝ-ΚΥ Νάξου, ώστε να εκπονηθεί οικονομοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Όσον αφορά στο υφιστάμενο προσωπικό καθαριότητας του ΓΝ-ΚΥ Νάξου, σύμφωνα με το Άρθρο 45 του νόμου 4722/2020 οι ισχύουσες συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου δύνανται να παραταθούν έως τις 31/12/2021.»

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ Υπουργός:

1. Ποιες ακριβώς είναι σήμερα οι ανάγκες καθαριότητας του νοσοκομείου;

2. Οι 7 υφιστάμενες καθαρίστριες καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες καθαριότητας του νοσοκομείου, ως έχει μέχρι σήμερα;

3. Αν ανατεθεί σε εργολάβο η καθαριότητα των επιπλέον αναγκών που έχουν προκύψει, θα διασφαλιστούν οι θέσεις και οι αμοιβές των υφιστάμενων 7 καθαριστριών δεδομένου πως το Άρθρο 45 του νόμου 4722/2020 δεν το εξασφαλίζει αυτό, αλλά το παρέχει ως δυνατότητα;

4. Λόγω των αυξημένων αναγκών, προβλέπεται να ανανεωθούν οι συμβάσεις των υπαρχουσών καθαριστριών πέρα από τις 31-12-2021,

5. Για ποιο λόγο επιλέγεται η έρευνα αγοράς για ανάθεση σε εργολάβο και όχι η πρόσληψη περισσότερων καθαριστριών;

6. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε ακόμα και σε περίπτωση σύμβασης με εργολάβο να διασφαλιστούν ικανοποιητικές αμοιβές για τις εργαζόμενες στην καθαριότητα, ανάλογες με εκείνες των υφιστάμενων 7;

7. Υπάρχει πρόβλεψη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στον τομέα καθαριότητας στο νοσοκομείο;

8. Υπάρχει πρόβλεψη στον ετήσιο προϋπολογισμό του νοσοκομείου για παροχές καθαριότητας το 2021 και αν ναι, τι ποσό αφορά;

Η ερωτώσα βουλευτής

Φωτεινή Μπακαδήμα

(Visited 309 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*