Νάξος: Μια μικρή πατρίδα για τις Caretta-caretta (video+φώτος)

xelones naxos 03
admin
11/06/2016 20:22
 
 
 

 

Η χελώνα καρέτα είναι ένα από τα πιο εμβληματικά είδη των μεσογειακών και ελληνικών θαλασσών και ένα από τα επτά είδη θαλάσσιων χελωνών που υπάρχουν στον πλανήτη.

Από αυτά, μόνο τρία απαντώνται τακτικά στη Μεσόγειο (Caretta carettaChelonia mydas και Dermochelys coriacea). Από αυτά τα 3 είδη, μόνο η καρέτα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας είναι στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και την Κρήτη. Όπως μας πληροφορεί η WWF Ελλάς, οι παραλίες της Ζακύνθου έχουν ιδιαίτερα υψηλή πυκνότητα φωλιών (έως 1.500 φωλιές ανά χιλιόμετρο ) και είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο. Ωοτοκία έχει παρατηρηθεί όμως και στη Νάξο. Το πρώτο ταξίδι μιας χελώνας Caretta carettaείναι και το σημαντικότερο της ζωής της, καθώς στηρίζεται στο ένστικτο και το DNA της για να βρει τον προσανατολισμό της. Αν τα καταφέρει την πρώτη φορά, θα ξαναγυρίσει μετά από μερικές δεκαετίες στην ίδια περιοχή για να γεννήσει τα μικρά της και να διαιωνίσει το μοναδικό της είδος.  Αν ξεφύγει από τους φυσικούς εχθρούς της, αλλά και από τις ανθρώπινες επιδράσεις και απειλές, θα ζήσει περίπου 80 χρόνια.

Το θαλασσινό πέρασμα της χελώνας περιλαμβάνει και τη Νάξο, δυστυχώς όμως το ταξίδι για πολλές από αυτές τελειώνει εδώ…

Σύμφωνα με το Σύλλογο Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, το 2016 έχουν καταγραφεί 4 θαλάσσιες χελώνες νεκρές στη Νάξο, ενώ πέρυσι, ο αριθμός των νεκρών χελωνών ήταν 16, οι περισσότερες από τις οποίες χτυπημένες στο κεφάλι. Φυσικά κανείς δεν ξέρει αν και πόσες άλλες νεκρές χελώνες μπορεί να έχουν ξεβραστεί σε δυσπρόσιτες περιοχές ή έχουν χαθεί στη θάλασσα…
xelones naxos 00
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το Σύλλογο «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» οι περισσότερες νεκρές χελώνες έχουν καταγραφεί στις νότιες και δυτικές παραλίες του νησιού.
Ο μεγάλος α
ριθμός των νεκρών χελωνών στα νερά της Νάξου εκμηδενίζει ενδεχόμενο σύμπτωσης, τυχαίου συμβάντος ή μεμονωμένου περιστατικού.Μάλιστα, ανάμεσα στα νεκρά ζώα (πέρυσι και εφέτος) έχουν εντοπιστεί και δυο πράσινες χελώνες Mydas, είδος που εμφανίζεται πολύ πιο σπάνια στα νερά της περιοχής, από ότι οι Caretta caretta.
Δυστυχώς σε όλες τις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζονται παρόμοια φαινόμενα, αφού είναι γνωστό ότι ψαράδες συχνά θανατώνουν θαλάσσιες χελώνες, χτυπώντας τες κυρίως με τσεκούρια και καμάκια στο κεφάλι, επειδή μπλέκονται στα δίχτυα τους και πολλές φορές προκαλούν ζημιές.
Να σημειωθεί ότι η κινητοποίηση του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανάδειξη αυτού του προβλήματος, με στόχο την προστασία των χελωνών, αλλά και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

{youtube}Mk_EXKnAo4E{/youtube}

Θαλάσσιες περιοχές της Νάξου, αποτελούν για κάποιες χελώνες μόνιμο τόπο κατοικίας, όπως για την «Άννα» που βρίσκεται στην περιοχή της Αγίας Άννας για τουλάχιστον 8 χρόνια. Υπάρχουν όμως και χελώνες (όπως αυτή που πρωταγωνιστεί στο video) που είναι …νέοι επισκέπτες στο νησί. 
xelones naxos 04

Όπως μας λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου «Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου» Γιάννης Ορφανός, το κεφάλι της κάθε χελώνας είναι και η ταυτότητα της και με το μοναδικό σχέδιο που παρουσιάζει η κάθε μία, ο Σύλλογος μπορεί να κάνει και την ταυτοποίηση της. Κατά το 2015 είχαν ταυτοποιηθεί 9 χελώνες, ενώ για το 2016, μέχρι σήμερα, ταυτοποιήθηκαν 5. 

Απειλές από τον άνθρωπο

Η χελώναCaretta carettaείναι ένα κινδυνεύον είδος, σύμφωνα με το Κόκκινο Βιβλίο των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας. Οι χελώνεςαυτές θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση και προστατεύονται από τηΔιεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Βασικές απειλές από τον άνθρωπο είναι: η σύλληψη για σκοπούς εκμετάλλευσης (κρέας, μέρη του σώματος), λαθροθηρία αυγών για κατανάλωση, εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία που καταλήγει σε πνιγμό ή θανάτωση από τους ψαράδες, οι παραλίες ωοτοκίας συρρικνώνονται δραματικά λόγω οικιστικής ανάπτυξης και τουριστικών δραστηριοτήτων και τέλος η ρύπανση των θαλασσών. Οι χελώνες συχνά συγχέουν πεταμένες πλαστικές σακούλες με τσούχτρες, μπάλες πίσσας ή χοντρά κομμάτια πολυαιθυλενίου με κάτι φαγώσιμο. Εάν καταπιούν αυτά τα αντικείμενα το πεπτικό τους σύστημα μπορεί να φράξει κι οι ίδιες να πεθάνουν.

xelones naxos 02

Τι συνιστάται να κάνετε αν βρείτε θαλάσσια χελώνα νεκρή (οδηγίες Συλλόγου «ΑΡΧΕΛΩΝ»):

–  Εάν η χελώνα είναι νεκρή, πρέπει να μεταφερθεί στην ξηρά και να ειδοποιηθεί το Λιμεναρχείο και ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Ναξου ή ο «ΑΡΧΕΛΩΝ». ΠΡΟΣΟΧΗ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ Η ΧΕΛΩΝΑ ΝΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΕΚΡΗ ΑΛΛΑ ΑΠΛΩΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΛΗΘΑΡΓΟ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΚΡΥΟΥΣ ΜΗΝΕΣ.

– Πρέπει να κληθεί νομοκτηνίατρος για να διαπιστωθεί ο θάνατος και η αιτία που τον προκάλεσε. Εάν δεν υπάρχει, ειδοποιείται άλλος κτηνίατρος ή το Λιμεναρχείο. Εάν βρεθεί σήμα πρέπει να αφαιρεθεί και να σταλεί στο σύλλογο ΑΡΧΕΛΩΝ. ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ. Επίσης, ο ΑΡΧΕΛΩΝ θα βοηθηθεί ιδιαίτερα εάν λάβει μια φωτογραφία του ζώου και ιδιαίτερα των τραυμάτων του.

– Συμπληρώστε το ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΘΑΛΑΣΣΩΣΗΣ του συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ και ειδοποιήστε την ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για την υγειονομική ταφή του πτώματος του ζώου.

Πόπη Αλιμπέρτη

video+φώτος: Σύλλογος “Προστασία Άγριας Ζωής Νάξου”

(Visited 96 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*