Επιτροπή Διαβούλευσης: Ομόφωνα “όχι” για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών στη Νάξο (video: ολόκληρη η συνεδρίαση)

aiolika apo panagia
admin
14/10/2017 00:44
 
 
 

(Φωτορεαλιστική απεικόνιση του έργου από τον Αρχαιολογικό Χώρο Ιερού των Πηγών. Διακρίνονται οι Α/Γ 1-11 του Α/Π Βούρλας)

Νέα συνεδρίαση πραγματοποίησε η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την Πέμπτη το βράδυ με θέμα τη γνωμοδότηση για την τροποποιημένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: Αιολικοί Σταθμοί Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) 95 Ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 218,50 MW & των συνοδών έργων».

Η Επιτροπή, γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά επί της τροποποιημένης ΜΠΕ για την εγκατάσταση στη Νάξο Αιολικών Σταθμών.

Στη διαβούλευση παρουσιάστηκε η τροποποιημένη μελέτη με χάρτες και φωτορεαλιστική απεικόνιση των αιολικών πάρκων και εκφράστηκαν οι απόψεις και προτάσεις φορέων, μελών της Επιτροπής και πολιτών.

Όπως είναι γνωστό, η εταιρία «DAMCO ENERGY A.E. & ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Τ.Τ.Ν.Ε.» προτίθεται να εγκαταστήσει εννέα συνολικά αιολικά πάρκα (με 100 ανεμογεννήτριες και όχι 95 όπως ήταν η αρχική μελέτη), παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 230 MW στα νησιά Πάρος, Νάξος, Τήνος και Άνδρος. Το έργο της Νάξου, διαιρείται σε δυο υποέργα με 30 ανεμογεννήτριες ισχύος 69 MW. Από αυτά τα 14 θα τοποθετηθούν βορειοδυτικά του νησιού στη θέση “Βουρλάς” και 16 στο νότιο τμήμα της Νάξου στη θέση “Δίστομος”.

Το θέμα της εγκατάστασης των αιολικών πάρκων στα νησιά έχει ξεκινήσει το 2011, όπου υπήρξαν αντιδράσεις και κινητοποιήσεις από τα νησιά και οι τέσσερις δήμοι είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά για την εγκατάσταση και τη λειτουργία τους.

Το 2015 προσέφυγαν στο ΣτΕ η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου, η Ορνιθολογική Εταιρία και 20 πολίτες. Παράλληλα ξεχωριστή προσφυγή κατέθεσαν οι δήμοι Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Πάρου, Τήνου και Άνδρου και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από τότε η εκδίκαση της υπόθεσης παίρνει συνεχώς αναβολές με επόμενη ημερομηνία για τη συζήτηση της υπόθεσης στο ΣτΕ να είναι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Όπως σημείωσε η γραμματέας της ΠΕΚΙΝ Ηλέκτρα Φραγκίσκου, η μελέτη τροποποιήθηκε το Φεβρουάριο, άρα εάν δεν δικαστούν τη Δευτέρα οι προσφυγές δεν θα μπορεί να γίνει εκδίκαση για την παλιά μελέτη.

Ο περιβαλλοντολόγος και γραμματέας της παράταξης “Πολίτες για τα νησιά μας” Βασίλης Θεωνάς παρουσίασε αναλυτικά, με σχετικούς χάρτες την τροποποιημένη μελέτη για την εγκατάσταση των αιολικών σταθμών και σημείωσε ότι ο επενδυτής, εν εξελίξει της διαδικασίας της προσφυγής, κατέφυγε σε τακτική αναδίπλωσης όπου με συνεχής αναβολές επιχείρησε να μην εκδικαστεί η υπόθεση και να προχωρήσει η αξιολόγηση της πρώτης μελέτης αφού σε όλες τις προσφυγές είχαν εντοπιστεί (σε ότι αφορά τη Νάξο) σημαντικές αστοχίες για τις οποίες το ΣτΕ θα δικαίωνε όσους είχαν προσφύγει.

“Στη διαδικασία αυτή η εταιρία έλαβε υπόψιν της αυτές τις παρατηρήσεις και μετατόπισε μηχανές έτσι ώστε κατά την άποψη της να μην έχει ακυρότητα η μελέτη” τόνισε ο κ. Θεωνάς και πρόσθεσε ότι τώρα πλέον “τρέχει” το 45ήμερο που θα πρέπει τόσο οι συναρμόδιες υπηρεσίες (αρχαιολογία, δασαρχείο κ.λπ.) όσο και οι δημοτικοί φορείς στα τέσσερα νησιά να γνωμοδοτήσουν πλέον, επί της τροποποιημένης μελέτης.

Την αντίθεση της ΠΕΚΙΝ αλλά και του Συλλόγου της Απειράνθου “Τα Φανάρια” εξέφρασε στη συνεδρίαση της Επιτροπής και ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κίνησης Γιάννης Φ. Μπαρδάνης, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να εγκατασταθούν στο νησί τα αιολικά πάρκα.

Ο κ. Λευτέρης Βερύκοκκος, αφού αρχικά ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών κατέθεσε την αρνητική του άποψη για τα σχέδια της «DAMCO ENERGY”. “Ότι καταστρέφεται δεν μπορεί να αποκατασταθεί” παρατήρησε για να προσθέσει ότι “εδώ μιλάμε για την απόλυτη καταστροφή”.

Όλα αυτά που θα γίνουν θα είναι μη αναστρέψιμα. Τρομάζω μόνο με τα νούμερα που ανέλυσε ο κ. Θεωνάς. Χιλιάδες αρνητικά υπάρχουν και το μόνο θετικό είναι ότι θα παίρνουμε ενέργεια από μια ανανεώσιμη πηγή. Εμείς ως κοινωνία θα πρέπει να βάλουμε το ερώτημα: Αυτή την ενέργεια με ανανεώσιμη πηγή, έχουμε άλλο τρόπο να την κερδίσουμε; Υπάρχει άλλος τρόπος εκτός από τα “τέρατα”;” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δείτε ολόκληρη τη συνεδρίαση της Επιτροπής διαβούλευσης:

https://www.youtube.com/watch?v=MmL4d4ynGdc

Ωστόσο, η Επιτροπή Διαβούλευσης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων δημοσιοποίησε το ειδικό έντυπο το οποίο μπορούν φορείς και πολίτες να συμπληρώσουν και να αποστείλουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Στα πλαίσια της Διαβούλευσης που διενεργεί η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, καλούνται φορείς ή μεμονωμένα άτομα όπως αποστείλουν υπογεγραμμένο το ειδικό έντυπο Δ11 έως στις 25-10-2017 (ημερομηνία ταχυδρομείου) στην παρακάτω διεύθυνση:
Σάκη Καράγιωργα 22, Τ.Κ. 84 100 Ερμούπολη Σύρος
Παρακάτω σας επισυνάπτουμε το έντυπο Δ11.
Είναι σημαντική η μαζική ανταπόκριση των φορέων (νομικά πρόσωπα, σωματεία, σύλλογοι κ.α.) και των δημοτών στη συμπλήρωση και στην αποστολή του εντύπου Δ11 προκειμένου να μην εγκριθεί η τροποποιημένη Μ.Π.Ε. που αφορά την κατασκευή αιολικών πάρκων στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

*ΕΝΤΥΠΟ ΑΠΟΨΕΩΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΚΟΙΝΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣΕΠΙ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΡΓΟΥ Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ Α ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

(Visited 65 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*