Υποψήφιο για το Βραβείο του Πολίτη το πρόγραμμα LIFE DEBAG που υλοποιήθηκε στη Σύρο

Newsroom
10/09/2020 12:32
 
 
 

Ανάμεσα στα καλύτερα 15 έργα της Ευρώπης και στα 5 καλύτερα της κατηγορίας «περιβάλλον» βρίσκεται το LIFE DEBAG, το ελληνικό Έργο LIFE που υλοποιήθηκε στη Σύρο πριν από ενάμιση χρόνο.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το LIFE DEBAG είχε σημαντικό αντίκτυπο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, καθώς ακόμα και μετά τη λήξη του, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα, το οποίο προσφέρεται για αναπαραγωγή σε άλλες περιοχές και για άλλα μίας-χρήσης πλαστικά απορρίμματα, με βάση τα εξαιρετικά αποτελέσματά του.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο LIFE DEBAG βρίσκεται ανάμεσα στα υποψήφια LIFE προγράμματα, για το Βραβείο του Πολίτη (LIFE’s Citizen Prize), δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να μάθουν για τα πιο καινοτόμα και αποτελεσματικά έργα LIFE και να τιμήσουν με την ψήφο τους το αγαπημένο τους πρόγραμμα.

Η βράβευση θα γίνει στο πλαίσιο της μεγαλύτερης περιβαλλοντική εκδήλωσης, της Πράσινης Εβδομάδας της ΕΕ 2020 (EU Green Week 20) στις 21 Οκτωβρίου 2020 στις Βρυξέλλες.

Για όσους επιθυμούν να υποστηρίξουν το πρόγραμμα LIFE DEBAG, μπορούν να το ψηφίσουν για το Βραβείο του Πολίτη στη σελίδα: https://www.lifeawards.eu/?contest=photo-detail&photo_id=415&fbclid=IwAR31vNTUrpKnZ2NSHZaHAvgsWb_N-0ganyMF6KTLsaEnZrNHwPk4039iLig.

life debag 5

Λίγα λόγια για το πρόγραμμα

Το LIFE DEBAG ανέπτυξε και υλοποίησε μια ολοκληρωμένη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την πρόληψη – μείωση της ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος από πλαστικές σακούλες.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου 2015 και ολοκληρώθηκε στις 31 Σεπτεμβρίου 2019, ενώ υλοποιήθηκε σε δύο βασικούς άξονες:
1. δράσεις ενημέρωσης στην πιλοτική περιοχή εφαρμογής του (το νησί της Σύρου) και παρακολούθησης της επίδρασής τους στο θαλάσσιο περιβάλλον και στις καταναλωτικές συνήθειες των κατοίκων,
2. δράσεις διάχυσης των αποτελεσμάτων του έργου, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε εθνικό επίπεδο, καθώς και διαβούλευσης των εθνικών εμπλεκόμενων φορέων για συνδιαμόρφωση νομοθετικών προτάσεων για επίδραση στην Ελληνική νομοθεσία.

life debag boyli

Το LIFE DEBAG είχε μια επιτυχημένη πορεία και ολοκλήρωση, κατορθώνοντας να βελτιώσει την περιβαλλοντική κατάσταση στο παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον της Σύρου – η οποία μετρήθηκε συστηματικά με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο – μέσω της αποτελεσματικής ενημέρωσης του κοινού, των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και της συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων.

Πολύ θετικά, ως προς την επίδραση του έργου στο περιβάλλον, ήταν τα αποτελέσματα του LIFE DEBAG στη Σύρο, ιδιαίτερα μετά την περίοδο που ακολούθησε την «κορωνίδα» της ενημερωτικής εκστρατείας του LIFE DEBAG, την «Εβδομάδα Χωρίς Πλαστικές Σακούλες».

Η επίδραση στο περιβάλλον:

*85% είναι η μείωση των πλαστικών σακουλών στις παραλίες της Σύρου.
*60% είναι η μείωση των πλαστικών σακουλών στον πυθμένα δύο κόλπων (Ερμούπολης και Κινίου) του νησιού.

Η Εβδομάδα χωρίς Πλαστικές Σακούλες που υλοποίησε το LIFE DEBAG στη Σύρο ήταν μια γιορτή για το περιβάλλον, όπου για τρεις συνεχόμενες χρονιές, τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου, υλοποιήθηκαν ενημερωτικές παρουσιάσεις για τις επιπτώσεις των πλαστικών σακουλών και τις επαναχρησιμοποιούμενες εναλλακτικές τους.

Οι παρουσιάσεις πλαισιώθηκαν από μουσικές εκδηλώσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια στην εμβληματική κεντρική Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, εκθέσεις έργων μαθητών και κατασκευών φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Επίσης, λειτούργησε ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία συμβολίζοντας, ταυτόχρονα, την υποστήριξη του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης στο LIFE DEBAG.

Το LIFE DEBAG συγχρηματοδοτήθηκε από το χρηματοδοτικό εργαλείο LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμμετέχουν πέντε φορείς: το Πανεπιστήμιο Πατρών, που είναι και ο Συντονιστής του Έργου (Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας, Τμ. Γεωλογίας, Τμ. Χημείας, Τμ. Βιολογίας), η TERRANOVA Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική ΕΠΕ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, η Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Το πρόγραμμα υποστήριξε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης καθώς και ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων, οι οποίοι έχοντας εντείνει τις δράσεις καθαρισμού των ακτών και άλλων φυσικών τοπίων πέραν των περιοχών μελέτης του LIFE DEBAG, έχουν συντάχθηκαν ενεργά απέναντι στη ρύπανση της Σύρου και στο πλευρό του LIFE DEBAG.

Σε όλη τη διάρκεια του LIFE DEBAG υλοποιήθηκε αποτύπωση της ρύπανσης από πλαστικές σακούλες και άλλα απορρίμματα της παράκτιας ζώνης της Σύρου μέσω καταγραφής και συλλογής απορριμμάτων, αλλά και με εφαρμογή νέων τεχνολογιών και προσεγγίσεων.

Στο πλαίσιο των καινοτόμων δράσεων για την αποτύπωση της σύστασης και της πυκνότητας θαλάσσιων απορριμμάτων πραγματοποιήθηκαν θαλάσσιες έρευνες με τη χρήση συρόμενης υποβρύχιας κάμερας και ηχοβολιστικών μεθόδων για την αποτύπωση του πυθμένα, η χρήση αυτόνομου επιφανειακού σκάφους (USV), και η χρήση drone για την αποτύπωση παράκτιων απορριμμάτων.

Κατά το πρόγραμμα εντατικής παρακολούθησης του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Σύρου υλοποιήθηκαν:

*17 δειγματοληψίες απορριμμάτων στις παραλίες και στον πυθμένα του νησιού, σε χρονικό διάστημα 3 ετών.
*64.562 απορρίμματα συλλέχθηκαν και καταγράφηκαν στις παραλίες του νησιού, από τα οποία 2.246 (3,5%) ήταν πλαστικές σακούλες από super markets και καταστήματα λιανικού εμπορίου.
*3.675 απορρίμματα εντοπίστηκαν και ταξινομήθηκαν από τη βιντεοσκόπηση του πυθμένα, από τα οποία τα 314 (8.5%) ήταν πλαστικές σακούλες από super markets και καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Σε όλη τη διάρκεια του έργου, μοιράστηκαν περίπου 12.000 επαναχρησιμοποιήσιμες, πάνινες τσάντες στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της Σύρου, ενώ τοποθετήθηκε ειδικό φυλλάδιο, μεταφρασμένο σε οκτώ γλώσσες, σχεδόν σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι Συριανοί καταστηματάρχες ανέλαβαν πρωτοβουλίες και προμηθεύτηκαν τις δικές τους επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες, οι οποίες μάλιστα αρχικά μοιράστηκαν εντελώς δωρεάν στους πελάτες τους με την προτροπή να τις χρησιμοποιούν αντί των πλαστικών μιας χρήσης.

(Visited 51 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*