Την Κύθνο επισκέφθηκε ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος την Κυριακή 11/07 και την Δευτέρα 12/07 στο πλαίσιο περιοδείας στις Κυκλάδες, συνοδευόμενος από την Άννα Μαυρουδή, πρώην περιφερειακή σύμβουλο Νοτίου Αιγαίου. Η Κύθνος, με ένα μεγάλο δίκτυο ξερολιθιάς και μονοπατιών, παρουσιάζει αυξητική τουριστική κίνηση και λόγω της σύνδεσης της με τα λιμάνια Πειραιά και Λαυρίου.
Η περιοδεία στο νησί ξεκίνησε με συνάντηση με φίλους και μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Μελών του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Κύθνου στην Δρυοπίδα, η σύσταση της οποίας αποτελεί σημαντικό βήμα για την πολιτική ζωή του τόπου και ουσιαστική συμβολή και στην πανκυκλαδική προσπάθεια για προοδευτική αλλαγή στη χώρα. Παρουσία και του συντονιστή της ΟΜ, Γιώργου Ηλιού, συζητήθηκαν θέματα τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας και αναλύθηκαν οι προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ακολούθησε προγραμματισμένη συνάντηση στο Δημαρχείο Κύθνου με τον Δήμαρχο, Σταμάτη Γαρδέρη, τον αντιδήμαρχο, Αντώνη Κοκιασμένο, και τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας, Γιώργο Βογιατζή. Θέματα υποδομών, όπως η ολοκλήρωση των μελετών των βιολογικών καθαρισμών Χώρας και Δρυπίδας, αναγκαίων έργων επισκευής (π.χ. σε τμήμα άξονα Μέριχα-Χώρας) και επέκτασης οδικού δικτύου, δασικών χαρτών, χωροταξίας, όπως η αναγκαιότητας άμεσης εκπόνησης Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου με καθολική κάλυψη του νησιού συζητήθηκαν εκτενώς. Επίσης, τέθηκε το θέμα της ανάγκης ολοκλήρωσης του κτηματολογίου αλλά και της παράτασης λόγω τουριστικής περιόδου. Αναγνωρίστηκε ως σημαντική η βοήθεια του Δήμου για την λειτουργία γραφείου το οποίο θα συγκεντρώνει τις αιτήσεις ώστε να αποφεύγονται οι πολλές μετακινήσεις στην έδρα του κτηματολογικού γραφείου στη γειτονική Κέα. Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των ιαματικών πηγών του νησιού, και εκφράστηκε η ικανοποίηση για την απόσυρση (ελπίζουμε οριστική) των απαράδεκτων διατάξεων του υπό συζήτηση νομοσχεδίου για την διαχείριση των ιαματικών πηγών με την ουσιαστική υφαρπαγή τους από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο βουλευτής επισκέφθηκε επίσης το Ταχυδρομείο Κύθνου, η λειτουργία του οποίου είναι χαρακτηριστική της κατάρρευσης των ΕΛΤΑ στις Κυκλάδες καθώς και πανελλαδικά: κατόπιν των αλλαγών στο επιχειρησιακό σχεδιασμό που επέβαλε η κυβέρνηση, υπολειτουργεί, καθώς δεν γίνεται διανομή του ταχυδρομικού έργου, ενώ στελεχώνεται από μια υπάλληλο με σύμβαση, με παρατάσεις συμβάσεων ανά μήνα και ένα υπάλληλο ΕΛΤΑ με ολιγοήμερες αποσπάσεις από άλλα νησιά. Είναι προφανές ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η απαξίωση και συρρίκνωση των δημοσίων υπηρεσιών ταχυδρομικού έργου για να ωφεληθούν οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου με το αυξημένο κόστος και την ταλαιπωρία να τα επωμίζονται οι πολίτες. Παράλληλα, δημιουργούνται εργαζόμενοι-όμηροι των εργολαβικών εταιριών, κακοπληρωμένοι και χωρίς καμία δυνατότητα επαγγελματικής αποκατάστασης.
Κατόπιν, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Δρυοπίδας, το οποίο χρήζει άμεσης στελέχωσης, καθώς εξυπηρετείται μόνο από μια αγροτική ιατρό και ένα δεύτερο αγροτικό ιατρό σε ολιγοήμερη μετακίνηση από τη Μήλο. Η θέση του επιμελητή παραμένει κενή εδώ και 5 σχεδόν χρόνια, δεν έχει καλυφθεί ποτέ η θέση παιδιάτρου, όπως σε πολλά άλλα νησιά των Κυκλάδων. Απαραίτητη επίσης είναι άλλη μια θέση νοσηλευτικής, ανάγκη η οποία θέτει και το ζήτημα επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων των δημοσίων δομών στα νησιά, καθώς είναι αναχρονιστικά και δεν εξυπηρετούν τις τρέχουσες ανάγκες ούτε του ντόπιου πληθυσμού ούτε των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού.
Επισκέφθηκε επίσης τα Λουτρά, όπου είχε μια σύντομη συνάντηση με το Δημήτρη Βασσάλο, δημοτικό σύμβουλο αντιπολίτευσης, με τον οποίο συζητήθηκε η τρέχουσα επικαιρότητα στα δημοτικά δρώμενα και στην κεντρική πολιτική σκηνή.
Τα ζωτικά ζητήματα της αγροτικής παραγωγής και του ρόλου και της σημασίας των συνεταιρισμών στο πρωτογενή τομέα συζητήθηκαν με τους Πρόεδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών Χώρας και Δρυοπίδας, Θοδωρή Παπαμακάριο και Τζώρτζη Μάνεση αντίστοιχα. Η Κύθνος έχει ευτυχώς ένα τυροκομείο, αλλά η ανάγκη μονάδων τυποποίησης των προϊόντων, όπως ένα σφαγείο με πλήρη εξοπλισμό και πιστοποίηση, ένα ελαιουργείο, κ.α. είναι δεδομένη.
«Νησιά, όπως η Κύθνος έχουν σημαντικές προοπτικές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με την πρωτογενή παραγωγή, αλιεία, μεταποίηση, κτηνοτροφία. Χρειάζονται όμως υποδομές και υπηρεσίες τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους χιλιάδες επισκέπτες. Η πολιτεία οφείλει να παρέχει τα απαραίτητα θεσμικά και χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε η ποιότητα ζωής των κατοίκων και οι υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι επισκέπτες να είναι ανάλογες. Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει αφήσει στον «αυτόματο πιλότο» τα νησιά: προβληματικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, υπολειτουργία των ταχυδρομείων, χωρίς στήριξη οι παραγωγοί. Τα μικρά νησιά μας έχουν ανάγκη από ένα αναπτυξιακό σχέδιο δράσης ώστε να καταστούν βιώσιμα με πρότυπα κοινωνικό-οικονομικά χαρακτηριστικά» δήλωσε ο Νίκος Συρμαλένιος μετά το πέρας της επίσκεψης του.