Παρουσίαση ενός εξαιρετικού βιβλίου για τη Νάξο του Αθανάσιου Δ. Κωτσάκη (φώτος)

kotsakis vivlio parousiasi 1
admin
25/08/2017 22:19
 
 
 

Η παρουσίαση του ενδιαφέροντος, ιστορικού περιεχομένου, βιβλίου του σπουδαίου Νάξιου ερευνητή και ιστορικού Αθανάσιου Δ. Κωτσάκη, με τίτλο “Έλληνες Ορθόδοξοι και Λατίνοι στη Νάξο (13ος-19ος αιώνες)” έγινε στη Χώρα της Νάξου (κτίριο πρώην Σχολής Ουρσουλινών) την Παρασκευή 24 Αυγούστου το βράδυ.

Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Iωάννα Σπηλιοπούλου, η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Κωτσαρέλλη και ο ιστορικός Μιχάλης Κοκολάκης.

kotsakis vivlio parousiasi 5

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης είχε ο ιστορικός όμιλος Αρσός του οποίου ο επικεφαλής κ. Κώστας Κατσουρός ήταν ο συντονιστής των εργασιών της εκδήλωσης.

kotsakis vivlio parousiasi 2

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την εκδήλωση…

Μεταξύ των παρόντων ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου της Καθολικής Εκκλησίας κ. Νικόλαος, ο ιερέας των Καθολικών της Νάξου π. Γεώργιος Παλαμάρης, ο τ. βουλευτής Λεονάρδος Χατζηανδρέου, ο τ. Δήμαρχος Δρυμαλίας Νάξου Νικόλαος Βασιλάκης, εκπρόσωποι του επιστημονικού κόσμου, οι γονείς του συγγραφέα, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου και πολλοί άλλοι.

kotsakis vivlio parousiasi 3

Ο κ. Αθανάσιος Δ. Κωτσάκης είναι ένας ήδη καταξιωμένος συγγραφέας, με πλούσιο συγγραφικό έργο, ιδίως για τη Νάξο, και η επιστημονική κατάρτιση και επιμέλεια και το νεαρό της ηλικίας του εγγυώνται μια έτος περαιτέρω επιτυχή επιστημονική και συγγραφική πορεία.

Έλληνες Ορθόδοξοι και Λατίνοι στη Νάξο (13ος – 19ος αι.)

Ιστορικοπολιτισμική προσέγγιση με έμφαση στη μαρτυρία των υλικών καταλοίπων
Εκδόσεις: Ηρόδοτος

kotsakis vivlio parousiasi 7

Περίληψη: Την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως το 1204 από τα στρατεύματα της Τέταρτης Σταυροφορίας και τον διαμελισμό της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακολούθησε η κατάκτηση των Κυκλάδων από τους Βενετούς και η ίδρυση του Δουκάτου του Αιγαίου, μίας (ημι)ανεξάρτητης λατινικής νησιωτικής ηγεμονίας με πρωτεύουσα τη Νάξο (1207-1566). Έκτοτε στο νησί θα εγκατασταθούν Δυτικοί έποικοι, κυρίως βορειοϊταλικής καταγωγής, οι οποίοι θα αποτελέσουν, ως φεουδάρχες, την ηγέτιδα τάξη του τόπου. Το φαινόμενο αυτό θα διατηρηθεί έως έναν βαθμό και κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, περίοδο στην οποία η Γαλλία θα αναδειχθεί προστάτιδα δύναμη και κηδεμόνας της καθολικής κοινότητας του νησιού. Υλικά κατάλοιπα της δυτικής παρουσίας στη Νάξο αποτελούν τα μεσαιωνικά κάστρα, οι πυργοειδείς εξοχικές επαύλεις, τα οικόσημα των Δυτικών αρχόντων, καθώς και οι διάσπαρτες στο νησί καθολικές εκκλησίες και ποικίλα κτίσματα της Δυτικής Εκκλησίας, χωρίς να απουσιάζουν και οι δυτικές πολιτισμικές επιρροές επί των γηγενών Ελληνορθοδόξων.

Δυο λόγια για το συγγραφέα

kotsakis vivlio parousiasi 4

Ο Αθανάσιος Δ. Κωτσάκης (Αθήνα, 1974), κατάγεται εκ μητρός από το Φιλώτι. Είναι διδάκτωρ της Ιστορίας του Πολιτισμού (τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), είναι πτυχιούχος ιστορικός και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη Νεότερη Ευρωπαϊκή Ιστορία (τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών).

Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτικός στη δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ έχει δημοσιεύσει και μονογραφίες, άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, καθώς και ανακοινώσεις των ερευνών του σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Τα κύρια επιστημονικά του ενδιαφέροντα άπτονται των σχέσεων Ανατολής – Δύσης, πρωτίστως δε της δυτικής παρουσίας στο Αιγαίο και ειδικότερα στις Κυκλάδες, από την εποχή της Δ΄ Σταυροφορίας έως και την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους (13ος – 19ος αι.).

kotsakis vivlio parousiasi 8

kotsakis vivlio parousiasi 6

* (ρεπορτάζ παρουσίασης βιβλίου: Γιάννης Λογαράς, φιλόλογος)

(Visited 227 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*