Οργή ξενοδόχων για το Airbnb: «Ξεπερασμένες ρυθμίσεις, ανεξέλεγκτη η στεγαστική κρίση»

Newsroom
05/11/2023 13:36
 
 
 

 

Ως «ξεπερασμένες» χαρακτηρίζει τις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb, που παρουσίασε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο νέος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής.

«Στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και με τη στεγαστική κρίση να έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κρίνεται αναγκαίο να υπάρξει χρονικός ή ακόμα και γεωγραφικός περιορισμός, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, όπως συμβαίνει και σε άλλες τουριστικές περιοχές της Ευρώπης. Σε αυτό, αποφασιστικό ρόλο θα πρέπει να αναλάβουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης», αναφέρει ο κ. Χατζής.

Απώτερος στόχος όλων θα πρέπει να είναι η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας, η οποία δεν θα αποβαίνει σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και των νόμιμων τουριστικών καταλυμάτων. Στο πλαίσιο αυτό δεν θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα που επιβαρύνουν δυσανάλογα το ελληνικό τουριστικό προϊόν και που μειώνουν περαιτέρω την ανταγωνιστικότητά του, σημειώνει στη δήλωση του.

Αντιδράσεις και για το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση

Σε ό,τι αφορά το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» ο πρόεδρος της ΠΟΞ σημείωσε ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια μέσω των περίπου 136 εκ. ευρώ που εισπράττονται ετησίως από τον υφιστάμενο φόρο διαμονής.

«Εδώ όμως θα πρέπει να εξαντλείται και η υποχρέωση του κλάδου», όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι το υπόλοιπο προϋπολογισθέν ποσό θα μπορούσε να προκύψει επιβάλλοντας ένα αντίστοιχο τέλος στις περίπου 28,6 εκ. διανυκτερεύσεις, που πραγματοποιούνται ετησίως στη βραχυχρόνια μίσθωση.

Σε κάθε περίπτωση η ΠΟΞ αναμένει τη δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τα παραπάνω θέματα, ώστε όπως σημειώνουν οι φορείς να πραγματοποιηθεί, έστω με καθυστέρηση, ουσιαστική διαβούλευση για αυτά, που είναι μείζονος σημασίας για τον ξενοδοχειακό κλάδο και κατ’ επέκταση συνολικά για την εθνική οικονομία, όπως λένε.

Airbnb: Όλες οι αλλαγές από 1/1/24 στη φορολογία των βραχυχρόνιων μισθώσεων

Αλλάζει η φορολογία στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, όπως ανακοινώθηκε από το ΥΠΟΙΚ κατά την εξειδίκευση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αλλάζει η κλίμακα φορολόγησης ενώ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος στην εφορία.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζονται οι αλλαγές που έχουν ανακοινωθεί στο καθεστώς που διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb), με στόχο αφενός την διασφάλιση όσων όρων ανταγωνισμού με τα ξενοδοχεία και αφετέρου την ανάπτυξη του κλάδου που συνεισφέρει σημαντικά στην τουριστική κίνηση.

Ειδικότερα, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται, από 1.1.2024:

Επεκτείνεται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5 % επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης. Το τέλος παρεπιδημούντων εισπράττεται μέσω ειδικής πλατφόρμας, από όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο).
Καταργείται ο φόρος διαμονής ο οποίος επιβάλλεται σήμερα σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια και αντικαθίσταται από το «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση» το οποίο θα επιβαρύνει επιπλέον και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ την ημέρα.
Η παλιά και η νέα κλίμακα έχουν ως εξής:

Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση επιβάλλεται σε όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις που ο εκμισθωτής διαθέτει ένα ή δύο ακίνητα.

Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθαρίστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστο 5.000 ευρώ. Σήμερα το πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης είναι οριζόντιο, ανέρχεται σε 5.000 ευρώ και επιβάλλεται στον διαχειριστή, είτε είναι κύριος ή επικαρπωτής ή τρίτος.

Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Διευκρινίζεται ότι το όριο των 60 ημερών δεν αφορά τη διάρκεια των μισθώσεων μέσα στο χρόνο (ρύθμιση που είχε συζητηθεί παλαιότερα) αλλά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά.

Έτσι, θα επιτρέπεται για παράδειγμα η μίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ημέρες μέσα στη χρονιά με την προϋπόθεση ότι κάθε μίσθωση ξεχωριστά δεν υπερβαίνει τις 60 ημέρες.

Τι ορίζεται ως βραχυχρόνια μίσθωση
Ο νέος ορισμός της βραχυχρόνιας μίσθωσης διαμορφώνεται ως εξής:

«Ως βραχυχρόνια μίσθωση ορίζεται η μίσθωση ή υπεκμίσθωση ακινήτου για συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, μικρότερη των εξήντα (60) ημερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαμονής και της παροχής κλινοσκεπασμάτων».

Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1.279 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*