Σουπιές με μάραθο μια συνταγή που την συναντάμε στις Κυκλάδες αλλά και στην Κρήτη. Ένα νόστιμο πιάτο που το συναντάμε σίγουρα στη περίοδο της νηστείας.
Υλικά:
1½ κιλό σουπιές ακαθάριστες, με το μελάνι
1 κιλό μάραθο φρέσκο
8 κρεμμυδάκια φρέσκα, καθαρισμένα καλά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
2 πράσα καθαρισμένα
1 νεροπότηρο λευκό κρασί
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
1 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Για να ετοιμάσετε αυτήν τη συνταγή φορέστε ένα ζευγάρι γάντια. Με ένα μαχαιράκι ανοίγετε τις σουπιές για να αφαιρέσετε με προσοχή το κόκαλο. Εντοπίζετε την κύστη με το μελάνι και την αφαιρείτε προσεκτικά χωρίς να σπάσει. Τη βάζετε σε ένα ποτηράκι. Κάνετε το ίδιο για όλες τις σουπιές. Αν είναι μεγάλες, τις κόβετε σε χοντρά κομμάτια.
Σε μια μεγάλη βαθιά κατσαρόλα αδειάζετε το ελαιόλαδο, το ζεσταίνετε καλά και σοτάρετε μέσα το τριμμένο κρεμμύδι, τα πράσα και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Μόλις μοσχομυρίσουν ρίχνετε μέσα τις σουπιές. Ανακατεύετε και τις αφήνετε λίγο να μαγειρευτούν με τα κρεμμυδάκια.
Σβήνετε με το λευκό κρασί, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε έτσι για 30 λεπτά περίπου. Φορώντας πάλι ένα γάντι σπάτε τα σακουλάκι με το μελάνι σουπιάς και ρίχνετε δύο κουταλιές της σούπας μέσα στην κατσαρόλα. Συνεχίζετε το μαγείρεμα μέχρι οι σουπιές να γίνουν τρυφερές.
Τότε ρίχνετε μέσα το μάραθο χοντροκομμένο, αλατίζετε, πιπερώνετε, σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε σιγά σιγά το φαγητό μέχρι να τραβήξει τα υγρά του.
Τελευταία στιγμή ρίχνετε τον χυμό του λεμονιού.
Ανακατεύετε και σερβίρετε το φαγητό ζεστό. Αν θέλετε, συνοδεύετε με ένα λευκό ρύζι.
Καλή Όρεξη!!
Πηγή: cantina.protothema.gr του Ηλία Μαμαλάκη
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις