Σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της Νάξου

Newsroom
31/07/2024 01:47
 
 
 

 

Ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον Παραπολιτικά 90.1 στο σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας που ταλαιπωρεί το νησί και επηρεάζει έντονα τον πρωτογενή τομέα. Ο κ. Καπούνης τόνισε ότι η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει δραματική μείωση των βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα τα πηγάδια να έχουν στερέψει ή το νερό τους να έχει γίνει ακατάλληλο λόγω εισχώρησης θαλασσινού νερού.

Η παραγωγή πατάτας έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια, με την παραγωγή του 2024 να αναμένεται να είναι μόλις 1.800 τόνοι, από 6.000 τόνους το 2022. Οι αγρότες αναμένεται να μην σπείρουν πατάτα το φθινόπωρο λόγω έλλειψης νερού, ενώ και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις ζωοτροφές και το πόσιμο νερό για τα ζώα τους.

Ο κ. Καπούνης κάλεσε την Πολιτεία να επισπεύσει την υλοποίηση του φράγματος του Τσικαλαριού, έργο που θα έλυνε τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης του νησιού. Τόνισε την ανάγκη για τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού καθαρισμού ώστε τα επεξεργασμένα λύματα να εμπλουτίζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Καταλήγοντας, εξέφρασε την αγωνία του για την επιβίωση της κτηνοτροφίας και της αγροτιάς στη Νάξο, καλώντας τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δώσει άμεση λύση στο ζήτημα του φράγματος.

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 1 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*