Ένα καταπληκτικό φαγητό. Αργοψημένο χοιρινό που λιώνει στο στόμα.
Λέγεται «Κυκλαδίτικο ρόστο» καθώς φτιάχνεται στη Πάρο, τη Σαντορίνη, την Ίο και τη Σίφνο. Πρόκειται για παραδοσιακή γιορτινή συνταγή. Συνήθως τη φτιάχνουν οι νοικοκυρές το Δεκαπενταύγουστο ή σε μεγάλες γιορτές. Επίσης μπορούμε να το βρούμε και ως Χοιρινό ρόστο (Αξιώτικο).
Υλικά:
1.500 γρ. χοιρινό κόντρα φιλέτο (ενιαίο κομμάτι)
3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
50 ml έ.π. ελαιόλαδο
250 ml λευκό ξηρό κρασί
2-3 κόκκους μπαχάρι
1 δαφνόφυλλο
1 κ.γ. ντοματοπελτέ
100 γρ. ντοματοχυμό
30 γρ. παγωμένο βούτυρο
αλάτι
μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
Με κοφτερό μαχαίρι κάνουμε διάσπαρτα τρύπες στο κρέας και βάζουμε μέσα σε καθεμία από μία σκελίδα σκόρδο.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ξεκινάμε να θωρακίζουμε το κρέας ολόκληρο, για περίπου 30 ́. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να καταφέρουμε ένα ομοιόμορφο, βαθύ θωράκισμα ώστε να αποκτήσει το κρέας κρούστα, γι’ αυτό και σταδιακά, αφού πάρει το πρώτο χρώμα, χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά ώστε να μην καεί.
Αποσύρουμε το κρέας και το τοποθετούμε σε μια βαθιά και σχετικά στενή κατσαρόλα.
Στο τηγάνι όπου θωρακίσαμε το κρέας, προσθέτουμε λίγο από το κρασί και ξύνουμε με την κουτάλα τη βάση του σκεύους. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε και με το καθαρό υγρό περιχύνουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο κρασί, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και πιπέρι και σιγομαγειρεύουμε για σχεδόν 1,5 ώρα με κλειστό καπάκι.
Κατόπιν προσθέτουμε τον ντοματοπελτέ, τον χυμό ντομάτας (βάζουμε παραπάνω, αν θέλουμε περισσότερη σάλτσα στο τελικό αποτέλεσμα), αλατίζουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για 1 ώρα.
Βγάζουμε το χοιρινό από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε το ρόστο κομμένο σε φέτες με σάλτσα και συνοδεύουμε με ζυμαρικά ή πατάτες φούρνου.
Μικρά Μυστικά:
Μαγειρέψτε το ρόστο σε χαμηλή φωτιά. Τα υγρά που προσθέσατε είναι αρκετά οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον.
Καλή Όρεξη!!!
Πηγή: cantina.protothema.gr