Έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου για τις χειμερινές ακτοπλοϊκές συνδέσεις – Ο Δήμος Θήρας επισημαίνει τις επιπτώσεις στις μετακινήσεις των κατοίκων και στην τοπική οικονομία
Στο Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου φέρνει το ζήτημα των χειμερινών ακτοπλοϊκών δρομολογίων ο δήμαρχος Θήρας Νίκος Ζώρζος, με έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
Η πρωτοβουλία έρχεται μετά την ανακοίνωση του νέου προγράμματος της Blue Star Ferries για την περίοδο 2026–2027, το οποίο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Σαντορίνη, λόγω των περιορισμένων συνδέσεων με τον Πειραιά και τα γειτονικά νησιά.
Με δημόσια παρέμβασή του, ο Δήμος Θήρας επισημαίνει ότι ο χειμερινός σχεδιασμός αφήνει το νησί χωρίς ουσιαστική ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση προς τον Πειραιά τα Σαββατοκύριακα και περιορίζει σημαντικά τις δυνατότητες μετακίνησης κατά τις καθημερινές.
Ζώρζος: Το ακτοπλοϊκό στην έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας
Σύμφωνα με τον Δήμο Θήρας, ανάμεσα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο δήμαρχος Νίκος Ζώρζος είναι και η εισήγηση του ακτοπλοϊκού ζητήματος στην έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με αντικείμενο τα προβλήματα που δημιουργεί ο νέος σχεδιασμός στις ακτοπλοϊκές μετακινήσεις των νησιωτών.
Η παρέμβαση του δημάρχου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς το πρόβλημα αφορά ευρύτερα τις συνδέσεις των Κυκλάδων και έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις από επαγγελματικούς φορείς και εκπροσώπους των νησιών.
Οι ανάγκες των κατοίκων όλο τον χρόνο
Ο Δήμος Θήρας υπογραμμίζει ότι η Σαντορίνη έχει ανάγκη από σταθερή ακτοπλοϊκή εξυπηρέτηση και τους δώδεκα μήνες του χρόνου.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρεται στις μετακινήσεις κατοίκων προς την Αθήνα για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλείες, σπουδές, επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις, τονίζοντας ότι οι ανάγκες αυτές δεν περιορίζονται στη θερινή περίοδο.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στα αθλητικά σωματεία της Σαντορίνης, τα οποία συμμετέχουν σε πρωταθλήματα και διοργανώσεις εκτός νησιού και χρειάζονται λειτουργικά δρομολόγια για τη μετακίνηση των αθλητών και των αποστολών τους.
Επιπτώσεις και στη χειμερινή οικονομική δραστηριότητα
Πέρα από τις δυσκολίες στην καθημερινότητα των κατοίκων, ο Δήμος επισημαίνει ότι ο ακτοπλοϊκός σχεδιασμός επηρεάζει και την προσπάθεια διατήρησης της οικονομικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη κατά τους χειμερινούς μήνες.
Όπως αναφέρει, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και επιχειρήσεις εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στο νησί και εκτός της τουριστικής περιόδου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια για την ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού.
Η προσπάθεια αυτή, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, προϋποθέτει επαρκείς ακτοπλοϊκές συνδέσεις, που θα διευκολύνουν τόσο τους κατοίκους όσο και όσους επισκέπτονται το νησί.
Ο Δήμος Θήρας τονίζει ότι οι συγκοινωνιακές ανάγκες της νησιωτικής κοινωνίας δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με εποχικά κριτήρια και θέτει ως βασική προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των κατοίκων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Η έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρας αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο βήμα για την εξέταση του προβλήματος σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης των Κυκλάδων.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


























































