Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με ισχυρές καταιγίδες στο Αιγαίο, ενίσχυση των ανέμων και νέα επιδείνωση τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου
Αλλάζει σταδιακά το σκηνικό του καιρού από σήμερα, Σάββατο 31 Οκτωβρίου, με βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν μεγάλο μέρος της χώρας. Τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν την Κυριακή, ενώ η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και στις αρχές της νέας εβδομάδας. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στις Κυκλάδες και γενικότερα στο Αιγαίο, όπου προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες.
Με άστατο καιρό ολοκληρώνεται ο Οκτώβριος, καθώς διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από την περιοχή της Αδριατικής και της κεντρικής Μεσογείου αναμένεται να επηρεάσουν τη χώρα, προκαλώντας εκτεταμένες βροχοπτώσεις, τοπικά ισχυρές καταιγίδες και σταδιακή ενίσχυση των ανέμων.
Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων Κλέαρχου Μαρουσάκη και Χρυσόστομου Παρανού, η αστάθεια θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως την Τρίτη, με τα εντονότερα φαινόμενα να εκδηλώνονται κατά διαστήματα στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, τη βόρεια χώρα και το Αιγαίο.
Σάββατο 31 Οκτωβρίου: Σταδιακή επιδείνωση από τα δυτικά
Σήμερα, Σάββατο, οι νεφώσεις θα κυριαρχήσουν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ενώ βροχές θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια.
Στο Ιόνιο, οι βροχοπτώσεις θα ενταθούν σταδιακά και θα συνοδευτούν από σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες θα επεκταθούν προς την Πελοπόννησο και το Αιγαίο.
Στη Μακεδονία αναμένονται κατά περιόδους βροχές, κυρίως στην κεντρική και δυτική περιοχή, με περισσότερα φαινόμενα γύρω από τον Θερμαϊκό, τη Χαλκιδική και την Πιερία. Αντίθετα, στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι συγκριτικά καλύτερος.
Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε σχετικά ήπια επίπεδα, φτάνοντας περίπου τους 15 με 17 βαθμούς στα βόρεια, τους 17 με 19 βαθμούς σε αρκετές κεντρικές περιοχές και τους 20 με 21 βαθμούς στα νότια.
Κυκλάδες: Καταιγίδες από το απόγευμα
Στις Κυκλάδες, η ημέρα αναμένεται να ξεκινήσει με διαστήματα ηλιοφάνειας και παροδικές νεφώσεις. Ωστόσο, από τις απογευματινές ώρες προβλέπεται σημαντική επιδείνωση, με βροχές και καταιγίδες που κατά τόπους ενδέχεται να είναι ισχυρές.
Ανάλογες συνθήκες αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι αρχικά δεν αναμένεται να ξεπεράσουν γενικά τα 3 με 4 μποφόρ στις νότιες νησιωτικές περιοχές, ωστόσο η ένταση και η διεύθυνσή τους θα μεταβληθούν τις επόμενες ημέρες.
Κυριακή 1 Νοεμβρίου: Γενικευμένη κακοκαιρία
Η πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου αναμένεται να χαρακτηρίζεται από έντονη αστάθεια σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη δυτική Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, το Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στη Χαλκιδική, την Πιερία και σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας, όπου ενδέχεται να σημειωθούν σημαντικά ύψη βροχής.
Στις Κυκλάδες θα συνεχιστεί ο άστατος καιρός, με κατά περιόδους βροχές και καταιγίδες. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν σταδιακή ενίσχυση, ενώ στο βόρειο τμήμα του πελάγους ενδέχεται να φτάσουν τοπικά τα 7 μποφόρ.
Δευτέρα και Τρίτη: Νέο κύμα ισχυρών βροχοπτώσεων
Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, με βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Ιόνιο, τη δυτική Ελλάδα, τις Κυκλάδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Από το βράδυ της Δευτέρας προβλέπεται νέα επιδείνωση από τα δυτικά, καθώς οργανωμένη ζώνη βροχοπτώσεων θα κινηθεί σταδιακά προς την ηπειρωτική χώρα.
Οι νότιοι άνεμοι θα ενισχυθούν, φτάνοντας στο Ιόνιο τα 6 με 7 μποφόρ και στις Κυκλάδες περίπου τα 6 μποφόρ.
Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν αρχικά την κεντρική και βόρεια Ελλάδα και στη συνέχεια να μετατοπιστούν ανατολικότερα.
Από την Τετάρτη βελτίωση και πτώση της θερμοκρασίας
Από την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου διαφαίνεται σταδιακή βελτίωση του καιρού, καθώς το σύστημα κακοκαιρίας θα απομακρύνεται.
Ωστόσο, οι άνεμοι στο Αιγαίο αναμένεται να στραφούν σε βόρειους και να ενισχυθούν στα 6 με 7 μποφόρ, προκαλώντας αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές ενδέχεται να υποχωρήσουν σε μονοψήφιες τιμές, ενώ δεν αποκλείονται και χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Τι έδειξαν οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις της Παρασκευής
Σύμφωνα με τη συνοπτική ημερήσια εικόνα που δημοσιοποίησε ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς, με βάση παρατηρήσεις 46 σταθμών SYNOP της 30ής Οκτωβρίου, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφηκε στην Κεφαλονιά με 23,2°C. Ακολούθησαν το Άστρος με 23°C και η Ανδραβίδα με 22,6°C.
Στις Κυκλάδες καταγράφηκαν ορισμένες από τις υψηλότερες εντάσεις ανέμου της χώρας.
– Μύκονος: Μέση ένταση 28,3 km/h και μέγιστη ριπή 51,9 km/h.
– Πάρος: Μέση ένταση 25 km/h και μέγιστη ριπή 53,7 km/h.
– Σύρος: Μέση ένταση 24,6 km/h και μέγιστη ριπή 48,2 km/h.
Η ισχυρότερη ριπή πανελλαδικά καταγράφηκε στην Κάρπαθο, φτάνοντας τα 59,3 km/h.
Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν τις συνθήκες της Παρασκευής και όχι τις προβλεπόμενες εντάσεις των ανέμων για το Σαββατοκύριακο.
🎯Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΙΣ 30-10-2016
✅Σύμφωνα με τις διαθέσιμες παρατηρήσεις 46 σταθμών SYNOP, με ώρα αναφοράς τις 14:00 Ελλάδας, οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες καταγράφηκαν στην Κεφαλονιά με 23,2°C, στο Άστρος με 23°C και στην Ανδραβίδα με 22,6°C.
✅Στις χαμηλότερες θερμοκρασίες ξεχωρίζουν η Τρίπολη με 7,5°C και η Καστοριά με 8,3°C, ενώ η αναφερόμενη τιμή 0°C στο Άστρος χρειάζεται επιβεβαίωση.
✅Οι ισχυρότεροι άνεμοι εντοπίστηκαν στο Αιγαίο, με μέσες ταχύτητες 28,3 km/h στη Μύκονο και 25 km/h στην Πάρο. Οι μεγαλύτερες ριπές καταγράφηκαν στην Κάρπαθο με 59,3 km/h, στην Πάρο με 53,7 km/h και στη Μύκονο με 51,9 km/h.
✅Αξιόλογα ύψη βροχής αναφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη με 12,3 mm, στο Καστέλι με 8 mm και στην Κέρκυρα με 7 mm, για τις αντίστοιχες περιόδους αναφοράς των σταθμών.Η εικόνα αποτυπώνει τις τοπικές διαφοροποιήσεις του καιρού, με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες στα δυτικά και νότια και ισχυρότερους ανέμους κυρίως στο νησιωτικό Αιγαίο.
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) October 30, 2026
Προσοχή στις μετακινήσεις και στις θαλάσσιες δραστηριότητες
Η επιδείνωση του καιρού απαιτεί αυξημένη προσοχή, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου προβλέπονται ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής.
Στις Κυκλάδες, οι κάτοικοι, οι επισκέπτες και όσοι προγραμματίζουν θαλάσσιες μετακινήσεις καλούνται να παρακολουθούν τις νεότερες μετεωρολογικές προγνώσεις και τις ανακοινώσεις των αρμόδιων λιμενικών αρχών.
Η εικόνα για τις επόμενες ημέρες παραπέμπει σε ένα παρατεταμένο διάστημα φθινοπωρινής κακοκαιρίας, με τον Νοέμβριο να ξεκινά με βροχές, καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους.
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



























































