Στις 12 Απριλίου η απόφαση του ΠΕ.Σ.Π.Α. για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

 
 
 

Σε κλειστή και μυστική συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018, αναμένεται να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΠΕ.Σ.Π.Α.) σχετικά με την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για την κατασκευή του ΧΥΤΥ Άνδρου.

Συγκεκριμένα, λόγω έλλειψης απαρτίας του σημερινού (29/03/2018) συμβουλίου, αφού η κα. Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων έπρεπε να αποχωρήσει λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στον Πειραιά, το ΠΕ.Σ.Π.Α. αναγκάστηκε να διακόψει τη διαδικασία.

Προηγουμένως, και συγκεκριμένα από τις 13:10 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης και οι συνεργάτες του Δήμου κλήθηκαν να καταθέσουν στην αίθουσα του Συμβουλίου τις εμπεριστατωμένες απόψεις και τα επιχειρήματά τους σχετικά με τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, που εισακούστηκαν με μεγάλη προσοχή από τα μέλη του ΠΕ.Σ.Π.Α., χωρίς να ζητήσουν κάποιο πρόσθετο ή συμπληρωματικό στοιχείο.

Εξάλλου, ο φάκελος του ΧΥΤΥ Άνδρου είναι πλήρης και ο Δήμος έχει προσκομίσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, τεκμηριωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Κύριο μέλημα στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, όπως αναφέρθηκε στην εισήγηση του Δήμου Άνδρου, είναι η ασφάλεια του έργου και η θωράκιση του περιβάλλοντος.

Μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης είναι ο κ. Νικόλαος Θεοδωρίδης Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ο κ. Πολύκαρπος Πολυχρονάκης, Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, ο κ. Ηλίας Νόκας Διευθυντής Υδάτων Νοτίου Αιγαίου, η κα. Άρτεμις Αλεξιάδου, Διευθύντρια Δασών Νοτίων Κυκλάδων και η κα. Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη διαδικασία, το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά σειρά δέχτηκε για ακρόαση πρώτα την Επιτροπή Συντονιστικού των κατοίκων των Γιδών, στη συνέχεια τους τρεις ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους της Υδρούσας, τις κυρίες Μαμάη και Βολίκα και τον κ. Βόσσο, τους κατοίκους του Αγίου Πέτρου με τη δικηγόρο τους, ακολούθως την εκπρόσωπο-δικηγόρο της Μονής Αγιάς, τους εκπροσώπους των κατοίκων του Πιτροφού και Ζαγανιάρη, που κατέθεσαν υπόμνημα, και στο τέλος τον Δήμο Άνδρου.

Ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, που έδωσε το “παρών” στη συνεδρίαση, εξέφρασε με σαφήνεια την άποψη υπέρ της άμεσης χωροθέτησης του ΧΥΤΥ στη συγκεκριμένη θέση, μέσω εγγράφου-υπομνήματος. Παρόντες σήμερα στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, στον Πειραιά, ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος κ. Ιάκωβος Σκόρδος, ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Δημήτρης Λάσκαρης, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας κ. Κώστας Γκλάρας, ειδικοί συνεργάτες και υπάλληλοι του Δήμου Άνδρου, εκπρόσωποι του Σωματείου Ένωσης Επαγγελματιών Άνδρου, καθώς και κάτοικοι του νησιού.

Όσον αφορά τους συνεργάτες, οι οποίοι μαζί με τον Δήμαρχο Άνδρου εκπροσώπησαν τον Δήμο, πρόκειται για την κα. Αγγελική Καλλία, εξειδικευμένη νομική σύμβουλο του Δήμου, τον κ. Δαμιανό Μπούρκα, εκπρόσωπο και Αντιπρόεδρο της μελετητικής εταιρείας ΕΠΤΑ ΑΕ, τον κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλο, Καθηγητή της Σχολής Χημικών Μηχανικών Ε.Μ.Π. και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και τον κ. Σπύρο Παυλίδη, Καθηγητή Γεωλογίας του Α.Π.Θ. και Προέδρου της Γεωλογικής Εταιρείας Ελλάδος.

“Ως Δήμος, ήμασταν καλά οργανωμένοι και κατάλληλα προετοιμασμένοι για να τεκμηριώσουμε την αναγκαιότητα και κυρίως την ασφάλεια του έργου του ΧΥΤΥ Άνδρου. Επίσης, είχαμε στο πλάι μας τους εξαίρετους καθηγητές-επιστήμονες, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά και με ακλόνητα επιχειρήματα τις θέσεις του Δήμου Άνδρου ενώπιον των μελών του Συμβουλίου”, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδόσης Σουσούδης μετά το πέρας της συνεδρίασης του ΠΕ.Σ.Π.Α.

Ο Δήμαρχος Άνδρου εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη θετική έκβαση της υπόθεσης, υπογραμμίζοντας ότι εφόσον πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου στις 12 Απριλίου, τότε μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει ληφθεί και η τελική απόφαση. “Ελπίζουμε ότι η διακοπή και η νέα αναβολή στη λήψη απόφασης του ΠΕ.Σ.Π.Α. θα είναι η τελευταία καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης του έργου. Αναμένουμε μέσα στον Απρίλιο τη θετική γνωμοδότηση για την έκδοση περιβαλλοντικών όρων, ώστε να μπορέσει να δρομολογηθεί η κατασκευή του ΧΥΤΥ στο νησί μας”.

(Visited 30 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*