Έσπασε τα «κοντέρ» η τιμή της πατάτας – 89 λεπτά το κιλό αγοράζει η ΕΑΣ από τους αγρότες

Άκης Αξαόπουλος
18/12/2021 19:58
 
 
 

 

Με 89 λεπτά το κιλό αγοράζει η ΕΑΣ Νάξου πατάτα από τους παραγωγούς του νησιού, σε μια εξέλιξη που έρχεται να βάλει σε νέα βάση την εγχώρια αγορά πατάτας, όπου και στην ηπειρωτική χώρα οι τιµές πολιορκούν ιστορικά υψηλά με τη βοιωτική πατάτα να φεύγει από το χωράφι στα 59 λεπτά.

Με άλλα λόγια, η αγορά πληρώνει σχεδόν τριπλάσια τιµή σε σχέση µε πέρυσι σχεδόν σε όλα τα παραγωγικά κέντρα της χώρας, ενώ δεν αποκλείεται µια περαιτέρω τόνωση των επιπέδων τιµών εξαιτίας της πρόσφατης κακοκαιρίας που είδε πολλά χωράφια να πληµµυρίζουν σε Στερεά Ελλάδα και Αχαΐα, προκαλώντας από καθυστερήσεις στη συγκοµιδή µέχρι και ολική καταστροφή σε ορισµένα αγροτεµάχια.

Οι φετινές σπορές στη Νάξο, τον περασµένο Αύγουστο, «έγιναν στα τυφλά» όπως µεταφέρει ο παραγωγός Μιχάλης Ρώτας στην Agrenda. Έπειτα από µια έντονη ξηρασία, το νερό στα πηγάδια ανέβασε υψηλή αγωγιµότητα, κάτι που επηρέασε τόσο τον όγκο της παραγωγής όσο και τα µεγέθη. Η µείωση διαµορφώνεται στο 50% περίπου, µε τη συγκοµιδή να έχει πάει πίσω µερικές ηµέρες εξαιτίας των τελευταίων βροχών. Μέχρι και το απόγευμα της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, οι τιμές που είχαν ανακοινωθεί από την ΕΑΣ άγγιζαν τα 72 λεπτά το κιλό για τις χοντρές πατάτες. Το πρωί της Παρασκευής 17 Δεκεμβρίου, ιδιωτικό συσκευαστήριο ανέβασε την τιμή στα 80 λεπτά, με τον συνεταιρισμό να επανέρχεται με νέα τιμή που σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στα 89 λεπτά το κιλό.

Στο Νευροκόπι που αυτή την εποχή διατηρεί τις µεγαλύτερες ποσότητες, οι τιµές για την πρώτη ποιότητα τείνουν να υπερβούν τα 45 λεπτά το κιλό, ενώ στη Βοιωτία όπου η επίσπορη καλλιέργεια βαίνει µειούµενη στρεµµατικά εδώ και κάποια χρόνια, οι τιµές φτάνουν στα 58 λεπτά το κιλό. Στο κοµµάτι των εισαγωγών, οι γαλλικές πατάτες που έρχονται να καλύψουν κοµµάτι της εγχώριας ζήτησης, φτάνουν στη χώρα µε 42 περίπου λεπτά το κιλό και φεύγουν από τους χονδρεµπόρους σε τιµές άνω των 45 λεπτών το κιλό. Μάλιστα, οι ροές είναι περιορισµένες εξαιτίας της ελλειµµατικής προσφοράς σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρά τα υψηλά που διαµορφώνει η αγορά το τελευταίο διάστηµα, ο προβληµατισµός κυριαρχεί στις τάξεις των παραγωγών, αφού οι ποσότητες που διαθέτουν είναι µειωµένες, ενώ µπροστά τούς περιµένει µια δύσκολη καλλιεργητική περίοδος αφού το κοστολόγιο των περίπου 1.000 ευρώ το στρέµµα, αναµένεται να επιβαρυνθεί από ανατιµήσεις 300% στα εφόδια, 70% στο πετρέλαιο, 250% στο ρεύµα. Όπως µεταφέρουν, τα δεδοµένα δεν βγαίνουν, κάτι που θα εµπεδωθεί µέσα στο επόµενο εξάµηνο, αφού η φρέσκια παραγωγή που συγκοµίζεται και εµπορεύεται αυτό το διάστηµα, έχει παραχθεί µε το παλιό κοστολόγιο.

 

Πηγή: agronews.gr

(Visited 357 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*