Οι Ναξιώτες παραγωγοί στη Ναυτεμπορική: «Εάν τα βγάζαμε πέρα… δεν θα φωνάζαμε!»

Newsroom
08/02/2024 23:32
 
 
 

 

Ενώ οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους ώστε να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, σε αυτά ακριβώς αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης και οι Ναξιώτες παραγωγοί, Στέλιος Ζεύλης (κτηνοτρόφος) και Στέλιος Βαθρακοκοίλης (πατατοπαραγωγός), μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής.

«Τα τελευταία δύο χρόνια οι αγροκτηνοτρόφοι δεν στηρίχθηκαν καθόλου. Γι’ αυτό έχουμε αυτές τις κινητοποιήσεις, που θα ενταθούν και θα φτάσουμε μέχρι την Αθήνα την επόμενη εβδομάδα», τόνισε ο Δημήτρης Καπούνης.

Ο κτηνοτρόφος Στέλιος Ζεύλης σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ο πρωτογενής τομέας στη Νάξο. Το κόστος παραγωγής είναι πολύ μεγάλο, οι ζωοτροφές πολύ ακριβές, όπως και το πετρέλαιο. Δεν μπορούμε να διατηρηθούμε. Οι κτηνοτροφικές μονάδες κλείνουν η μία μετά την άλλη. Εγώ, εάν δεν είχα μπει σε ένα πρόγραμμα, τον στάβλο θα τον είχα κλείσει και είμαι μόνο 30 ετών. Θα κοιτούσα να κάνω κάτι άλλο. Με δεσμεύει το πρόγραμμα και προσπαθώ να συντηρήσω τα ζώα μου, αλλά οι προσπάθειές μου θα πάνε χαμένες. Δεν συντηρούνται τα ζώα με αυτές τις προϋποθέσεις… θα τελειώσουν. Δεν τα βγάζω πέρα. Εάν τα βγάζαμε πέρα… δεν θα φωνάζαμε!».

Ο Ναξιώτης κτηνοτρόφος πρόσθεσε, δείχνοντας μία μπάλα ζωοτροφή: «Για να ποτίσουμε ώστε να μεγαλώσει το φυτό και να το ταΐσουμε έπειτα στα ζώα, το ρεύμα κόστιζε 6-7 ευρώ την ώρα, τώρα κοστίζει 25-30. Επίσης, το πετρέλαιο πέρυσι κόστιζε 2,20 και 2,50 ευρώ, φέτος 2, ενώ τα μεταφορικά για να έλθουν οι ζωοτροφές στο νησί έχουν αυξηθεί 40%! Πώς θα συντηρήσω αυτή τη μονάδα;».

Σε εκείνο το σημείο, παρενέβη ο Δημήτρης Καπούνης, που είπε: «Εάν ο Στέλιος Ζεύλης αγοράσει από τη Θήβα, π.χ. τριφύλλι, θα πληρώσει 2 χιλ. ευρώ για 25 τόνους και θα δώσει περίπου άλλα τόσα για να φέρει το φορτίο στη Νάξο. Η νησιωτικότητα δεν εφαρμόζεται και πρέπει η Πολιτεία να το δει καλύτερα αυτό».

Ακολούθως, μίλησε ο Στέλιος Βαθρακοκοίλης: «Τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα είναι πολλά και ποικίλα, ξεκινώντας από την κλιματική αλλαγή και τη λειψυδρία. Εγώ, άλλες χρονιές, καλλιεργούσα 100 στρ. πατάτες και άλλα 50 με οπωροκηπευτικά, όμως σκέπτομαι να μην ασχοληθώ καθόλου γιατί σε λίγο δεν θα υπάρχει νερό εδώ. Σκέφτομαι να ασχοληθώ με την εστίαση, να βγάλω το μεροκάματό μου. Δυστυχώς, όταν ζεις μόνο από τον πρωτογενή τομέα (και αν δεν ασχολείσαι και με κάτι ακόμα για να συμπληρώσεις το εισόδημά σου), είσαι σίγουρα για… τη φυλακή!».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΑΣ ανέδειξε εκ νέου το ζήτημα του φράγματος του Τσικαλαριού («προγραμματίστηκε το 2008, δημοπρατήθηκε το 2010, έχει κόστος 37,5 εκατ. ευρώ και έως σήμερα δεν έχει μπει ούτε… τσάπα μέσα! Δεν υπάρχει νερό στη Νάξο. Εάν το φράγμα ήταν έτοιμο και γεμάτο, δεν θα υπήρχε πρόβλημα για χρόνια ακόμα και αν δεν έβρεχε καθόλου») αλλά και εκείνο των χρημάτων που αποδίδει ο ΕΛΓΑ («δεν μπορεί να παίρνει τα ασφάλιστρα που πληρώνει ο παραγωγός και να επιστρέφεται όχι το 100% αλλά μόνο το 65%»), με τον Σ. Ζεύλη να συμπληρώνει: «Έχω δύο χρόνια να πάρω από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση για δύο αγελάδες μου που πέθαναν! Μία αποζημίωση από μία αγελάδα που πέθανε μέχρι το 2021 ήταν 900-950 ευρώ, τώρα έχει μειωθεί κατά 40%. Για την ίδια αγελάδα, θα πάρω το πολύ 400 με 450 ευρώ, αν τα πάρω!».

Στο άκουσμα της είδησης ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προτίθεται να συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Δ. Καπούνης υπογράμμισε: «Εμείς, η Ε.Α.Σ. Νάξου, θα ανεβούμε στην Αθήνα. Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν μπορεί να το κάνει, παραπέμπει μονίμως σε άλλα Υπουργεία για τα διάφορα προβλήματα που του παραθέτουμε. Γι’ αυτό ζητήσαμε να δούμε τον Πρωθυπουργό. Δεν είμαστε υποκινούμενοι από κανέναν. Πρέπει να δοθεί όλο το πετρέλαιο αφορολόγητο (όπως γίνεται με τους ψαράδες), να ξαναδούμε το μέτρο της έκπτωσης στο ρεύμα (καθώς για τους μήνες που δόθηκε δεν υπάρχει παραγωγή), να επανεξεταστούν τα μεταφορικά κόστη, να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα (που υφίσταται μόνο ως… τίτλος!), να επανεξεταστεί η ΚΑΠ και ο ΕΛΓΑ να αποδίδει το 100%».

Η σύνδεση έκλεισε με ένα επιπλέον σχόλιο του κ. Βαθρακοκοίλη: «Δεν μπορούμε να λεγόμαστε Ευρωπαϊκή Ένωση, μία οικογένεια υποτίθεται και άλλες απολαβές να έχει ο Γάλλος και ο Ισπανός αγρότης και η Ελλάδα να μην είναι τίποτα μπροστά σε αυτές τις χώρες. Άρα, δεν είμαστε ενωμένη Ευρώπη, αλλά είμαστε Ευρώπη για εκείνους που συμφέρει και εμείς είμαστε… παραμεθόριος!».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

(Visited 224 times, 1 visits today)

One Comment

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*