Αλλαγές ισορροπιών στη Νάξο με την είσοδο της ΕΑΣ στην παραγωγή Αρσενικού

Άκης Αξαόπουλος
03/03/2021 12:25
 
 
 

 

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται στη Νάξο αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά την παραγωγή του ΠΟΠ Αρσενικού, καθώς εκτός από το ήδη υπάρχον τυροκομείο Μπαμπούνη, ο οποίος είναι ο κύριος παραγωγός στο νησί σε συνδυασμό με ορισμένες οικοτεχνίες στην ορεινή και ημιορεινή Νάξο, που παράγουν το συγκεκριμένο τυρί, την είσοδό της αναμένεται να κάνει στο εν λόγω προϊόν και η ΕΑΣ Νάξου.

Ανάμεσα σε αυτούς που παράγουν είναι και ένα τυροκομείο μικρού βεληνεκούς με την ονομασία, Το Αξιώτικο Τυροκομείο Καρποντίνη. Σε κάθε περίπτωση στο νησί των Κυκλάδων υφίσταται πλεόνασμα γάλακτος, το οποίο διατίθεται και σε γαλακτοβιομηχανίες όπως η Αμφιγάλ αλλά και ο Όμηρος κατά περίπτωση, αφενός καλύπτοντας τη ζήτηση για αγελαδινό και πρόβειο γάλα, αφενός εξαντλώντας αδιάθετες ποσότητες πρόβειου που σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαμπούνη μένουν στους παραγωγούς λόγω των περιορισμών στην παραγωγή ΠΟΠ Αρσενικού, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την πώληση πρόβειου για την παραγωγή του συγκεκριμένου τυριού, εκτός της περιοχής της ορεινής και ημιορεινής Νάξου.

ΕΑΣ Νάξου: Ετοιμάζει νέο τυροκομείο για να μπορεί να παράγει Αρσενικό

Όπως αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού του νησιού, Δημήτρης Καπούνης, εντός του Μαρτίου πρόκειται να δημιουργηθεί νέο τυροκομείο με επένδυση 4,9 εκατ. ευρώ και ένταξη στο μέτρο 4.2.1, διπλασιάζοντας τις ημερήσιες ποσότητες παραγωγής από τους 50 στους 100 τόνους. Ταυτόχρονα όμως εντός της φετινής χρονιάς η ΕΑΣ Νάξου πρόκειται να δημιουργήσει και ένα δεύτερο τυροκομείο στην περιοχή της ορεινής Νάξου, που θα της δώσει την δυνατότητα παραγωγής ΠΟΠ Αρσενικού με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε περίπου 300 χιλ. ευρώ. Επ’ αυτού θυμίζουμε ότι στις προδιαγραφές για το ΠΟΠ Αρσενικό αναφέρεται ότι «ως οριοθετημένη περιοχή παραγωγής και ωρίμανσης του προϊόντος είναι η ορεινή και ημιορεινή περιοχή της Νάξου». Επίσης εκτός από την παραγωγή και εισκόμιση πρόβειου γάλακτος για την παρασκευή του Αρσενικού από την ορεινή και ημιορεινή Νάξο, προϋπόθεση αποτελεί, το γάλα που περιέχει το τυρί να είναι μη παστεριωμένο.

ΕΑΣ Νάξου: Πουλάει αιγοπρόβειο στην Αμφιγάλ

Σε ό,τι αφορά την ΕΑΣ Νάξου διαθέτει ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος με την Αμφιγάλ, το οποίο παραλαμβάνει από τους παραγωγούς της ορεινής Νάξου, ενώ μέρος αυτού χρησιμοποιείται για το κεφαλοτύρι του Συνεταιρισμού.

Ο κύριος Καπούνης επισημαίνει ότι η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος αγοράζει το αιγοπρόβειο γάλα στα 0,74 ευρώ το λίτρο, δεδομένου του μεταφορικού κόστους που επιβαρύνει επιπλέον το προϊόν. Επισημαίνεται ότι η ΕΑΣ Νάξου αγόραζε μέχρι πρότινος 2,5 εκατομμύρια κιλά αιγοπρόβειου γάλακτος, το οποίο παστερίωνε για να παράγει 120 τόνους κεφαλοτύρι ανά έτος, παστεριώνοντας το γάλα.

Τυροκομείο Μπαμπούνης: Την ίδια τιμή με τον Συνεταιρισμό δίνει για το πρόβειο

Ο Γιώργος Μπαμπούνης, από τους βασικούς παραγωγούς Αρσενικού Νάξου στο νησί, επισημαίνει ότι η φετινή χρονιά ήταν καλή από πλευράς παραγωγής γάλακτος. Ο ίδιος διατηρεί 1.000 ζώα, καθώς προμηθεύεται περίπου το 70% του γάλακτος από το δικό του κοπάδι και το υπόλοιπο 30% από τους παραγωγούς της περιοχής. Το τυροκομείο του βρίσκεται στην περιοχή της Αγιασσού στην ορεινή Νάξο.

Να σημειωθεί ότι το τυροκομείο αγοράζει γάλα στις ίδιες τιμές με την ΕΑΣ Νάξου, περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο το πρόβειο και στα 0,48 ευρώ το γίδινο, όπως αναφέρει ο ίδιος. Ο ίδιος αποδίδει τη συμπίεση των τιμών παραγωγού στα υψηλά μεταφορικά κόστη, με τα οποία επιβαρύνεται το γάλα λόγω νησιωτικότητας.

Το τυροκομείο Μπαμπούνη εξάγει τα προϊόντα του στη Μεγάλη Βρετανία και στο Βέλγιο, ενώ παράγει επίσης ξηρό και φρέσκο ανθότυρο, κεφαλοτύρι και τοπικά τυριά όπως τουλουμοτύρι, ξινοτύρι και ορισμένα ακόμη προϊόντα του νησιού. Η εταιρεία διαθέτει τα προϊόντα της σχεδόν σε όλες τις μεγάλες αλυσίδες όπως Σκλαβενίτη, ΑΒ Βασιλόπουλο, Κρητικό και Market In.

Στο πλάνο η δημιουργία επισκέψιμου τυροκομείου

Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα στέκεται στην επιθυμία του να δημιουργήσει επισκέψιμο τυροκομείο χωρίς ωστόσο να αυξήσει την παραγωγή του και τις εισκομιζόμενες ποσότητες γάλακτος. «Θέτουμε ως πρώτο κριτήριο την ποιότητα, γι’ αυτό και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή μας», εξηγεί ο κύριος Μπαμπούνης. «Προς αυτή την κατεύθυνση επιδιώκουμε να φέρουμε στην αγορά προϊόντα όπως το Αρσενικό μακράς ωρίμανσης».

Ομάδα παραγωγών της ορεινής Νάξου διαθέτει το γάλα στον Όμηρο

Ως προς την κατάσταση στο γάλα, ο ίδιος επισημαίνει ότι μία ομάδα παραγωγών της ορεινής Νάξου, στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος, διαθέτει το πρόβειο γάλα που παράγει στην γαλακτοβιομηχανία Όμηρος, στα 0,75 ευρώ. Ο κύριος Μπαμπούνης εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους διατίθεται το γάλα εκτός Νάξου, επισημαίνει ότι υφίσταται πλεόνασμα, λόγω αδιάθετων ποσοτήτων που δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί λόγω του ΠΟΠ Αρσενικού, τις οποίες υπό άλλες συνθήκες θα διέθεταν στον Συνεταιρισμό προς εκμετάλλευση. «Το γάλα πρέπει να πουληθεί οπωσδήποτε για να μην υποστούν μεγάλη ζημιά, γι’ αυτό και το διαθέτουν στον Όμηρο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

 

Πηγή: agronews.gr

(Visited 891 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*