«Ανθ’ ημών Γουλιμής»

Newsroom
23/10/2023 11:23
 
 
 

 

Σας καλώ να βαδίσουμε σήμερα στους πάντα διδακτικούς δρόμους της νεότερης ιστορίας μας. Ιστορίας που μπορεί να μην επαναλαμβάνεται, αλλά συχνά ομοιοκαταληκτεί, κατά την επιγραμματική φράση του ευφυούς Μαρκ Τουέιν.

Ο δικηγόρος Μιλτιάδης Γουλιμής πολιτεύτηκε στις βουλευτικές εκλογές της 4/1/1887 με το τρικουπικό κόμμα, το αποκαλούμενο Νεωτερικόν και στις εκλογές της 16/4/1896 μετώκησε πολιτικά στο αντίπαλο δηλιγιαννικό κόμμα, το αποκαλούμενο Εθνικόν. Οι κομματικές αυτές μεταστάσεις, για ποικίλους λόγους, αποτελούν ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό του νεότερου ελληνικού πολιτικού βίου σε όλες τις χωρικές εκφάνσεις του. Ο Γουλιμής, λοιπόν, εξελέγη βουλευτής Μεσολογγίου για τις κοινοβουλευτικές περιόδους 1887-1890 και 1895-1898. Τη δεύτερη περίοδο δεν την εξήντλησε, επειδή απεβίωσε το επόμενο έτος της εκλογής του.

Την πρώτη περίοδο εξελέγη βουλευτής με το τρικουπικό κόμμα. Τη δεύτερη, ενώ η πρόθεσή του ήταν η ίδια, να πολιτευτεί δηλαδή με τον Τρικούπη, ο τελευταίος επέλεξε τον Κωνσταντίνο Τρικούπη ως υποψήφιο του συνυασμού στο Μεσολόγγι. Ο Γουλιμής δυσαρεστήθηκε και προσέφυγε στον δηλιγιαννικό συνδυασμό, με τον οποίο εξελέγη με διαφορά ελάχιστων ψήφων (το εκλογικό σύστημα ήταν πλειοψηφικό), αφενός λόγω της δημοτικότητάς του και αφετέρου λόγω της αντίδρασης του εκλογικού σώματος απέναντι στην τοπική επιλογή του Χαρίλαου Τρικούπη.

Ο τελευταίος, απογοητευμένος από την ετυμηγορία του τόπου καταγωγής του, αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτική σκηνή. Τότε, έμπλεος πικρίας, εξεστόμισε την περίφημη φράση «Ανθ’ ημών Γουλιμής». Ήταν μια παραδοχή της ήττας, μια αποδοχή της πραγματικότητας και πιθανόν αυτοκριτική για την επιλογή του στο Μεσολόγγι. Η παροιμιώδης φράση δεν υπέκρυπτε περιφρόνηση στην έκφραση της λαϊκής βούλησης. Δεν ενείχε ειρωνεία, υπεροψία, μείωση του νικητή, προσβολή της προσωπικότητάς του. Και όμως αυτή τη σημασιολογική φόρτιση έλαβε η φράση στον ιστορικό χρόνο. Με τη διαφορά ότι στην ιστορία δεν επικρατεί η κοινή χρήση από την ιστορική αλήθεια. Η γλώσσα μπορεί να μεταλλαγεί από τη χρήση, κατά το usus norma loquendi, αλλά αυτό δεν ισχύει για το ιστορικό γεγονός.
Η τρικουπική φράση σημασιολογικά φορτίστηκε με αρνητικό τρόπο. Απόδειξη είναι ότι, όταν ο Γουλιμής πληροφορήθηκε για την εκλογή του και την παράλληλη τρικουπική απογοήτευση, προθυμοποιήθηκε, με δήλωσή του μάλιστα στη Βουλή, να παραιτηθεί, έτσι ώστε να διευκολύνει διεργασίες εκλογής του τρικουπικού μεσολογγίτικου συνδυασμού. Ο Χ. Τρικούπης δεν το αποδέχτηκε. Κατά σύμπτωση Τρικούπης και Γουλιμής απεβίωσαν το ίδιο έτος, το 1896.

Η φράση, όμως, του Χ. Τρικούπη, με την πραγματική εννοιολόγηση και περισσότερο την παρα-σημασιολόγησή της εξακολουθεί να ταξιδεύει στον ιστορικό χρόνο και να χρησιμοποιείται κατά το δοκούν.

Όπως θα διαβάζαμε στο τέλος κάποιων παλαιών ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών, οποιαδήποτε ομοιότητα προσώπων και καταστάσεων στο νησί μας είναι εντελώς συμπτωματική.

Επιχώριος

Υ.γ.: Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη στη μόνιμη κυριακάτικη στήλη της, με τον τίτλο «Πατροδογνωμόνιο», στον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου της 7ης/8ης Οκτωβρίου 2023 (σ. 6) «έπιασε στη γραφίδα της» και το Νοσοκομείο Νάξου, με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με την αρνητική πανελληνίως δημοσιότητα για τη μονάδα υγείας και το νησί μας, που οι υπεύθυνοι έχουν κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό ονοματεπώνυμο. Ιδού τι γράφει:

«Παραδίπλα, στη Νάξο, μια 13χρονη μένει έγκυος από συμμαθητή της, δεν το καταλαβαίνει ούτε εκείνη ούτε …ο γιατρός που την είδε και κατέληξε σε διάγνωση περί τυμπανισμού. Οταν ο πονόκοιλος έγινε πόνοι τοκετού στο νοσοκομείο, στην Ελλάδα στον 21ο αιώνα, με μια επιβραβευμένη με ψήφο κυβέρνηση δεύτερης τετραετίας, δεν υπάρχει ούτε γυναικολόγος ούτε ακτινολόγος, οπότε ουδείς κατάλαβε ένα παιδί στην κοιλιά ενός παιδιού. Το πιτσιρίκι πήγε στην τουαλέτα μετά πόνων και άρχισε να ζητά βοήθεια όταν είδε το κεφαλάκι του νεογέννητου, επίσης κοριτσιού, να βγαίνει ανάμεσα στα σκέλια του. Και, συγχωράτε με, αλλά σ’ αυτήν τη φρίκη, υποκειμενική και αντικειμενική, άθλιων γονιών, φοβισμένου και βυθισμένου στην άγνοια κοριτσιού, και τρισάθλιας ιατρικής περίθαλψης από ένα κράτος βάρβαρο και ωχαδερφίστικο, τι μπορεί να προσφέρει η μέθοδος της δημαρχάρας του Βόλου; Αφελές ερώτημα προς αφελείς ψηφοφόρους, ή μήπως και σε πονηρούς, που μπορεί να ξέρουν εκπαιδευμένοι επικοινωνιακά και την τελευταία ιατροδικαστική λεπτομέρεια για τα παιδιά της γνωστής σταρ μητροκτόνου, αλλά δεν χαμπαριάζουν το γκαστρωμένο τους κορίτσι που “έβαλε βάρος λόγω εφηβείας”».

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 291 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*