Η παραδοσιακή καρπουζόπιτα από τις Κυκλάδες

Newsroom.
10/07/2024 07:16
 
 
 

Η παραδοσιακή νησιώτικη συνταγή για κυκλαδίτικη δροσερή και άκρως ακαταμάχητη πίτα με καρπούζι είναι αρκετά εύκολη και θέλεις μόνο 5 λεπτά για να την προετοιμάσεις.

Η καρπουζόπιτα ή καρπουζένια είναι μια κατ’ εξοχήν νησιώτικη και περισσότερο Κυκλαδίτικη πίτα.

Φολέγανδρος, Κίμωλος και Μήλος είναι τα νησιά που θα έχεις την δυνατότητα να την δοκιμάσεις σίγουρα! Η συνταγή είναι πανεύκολη. Θα χρειαστείς καρπούζι φυσικά, ελαιόλαδο, αλεύρι, σουσάμι, κανέλα, καρύδια και μέλι.

Υλικά:

1 κιλό καρπούζι, καθαρισμένο και χωρίς κουκούτσια
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ., κοσκινισμένο
150 γρ. καστανή ζάχαρη
80 γρ. καρύδια, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κανέλα
100 ml ελαιόλαδο
150 γρ. σουσάμι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C, στον αέρα.
Τοποθετούμε ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα μπολ, βάζουμε μέσα το καρπούζι και, φορώντας γάντια μιας χρήσης, το σπάμε με τα χέρια, ώστε να γίνει κομμάτια. Σουρώνουμε τα υγρά του και το μεταφέρουμε σε ένα άλλο μπολ.
Προσθέτουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το μέλι, την κανέλα και ανακατεύουμε με τα χέρια, μέχρι να γίνει ομοιόμορφη η ζύμη.
Ραντίζουμε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος 35×25 εκ. με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με τη μισή ποσότητα του σουσαμιού, προσέχοντας να την καλύψει ολόκληρη.
Απλώνουμε τη ζύμη της πίτας ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του σκεύους πάνω από το σουσάμι, πιέζοντας με τα χέρια, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
Αφαιρούμε την καρπουζόπιτα από τον φούρνο, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Μικρά μυστικά:

Προσέχουμε το πάχος της πίτας να είναι περίπου 2 εκ., ώστε όταν κόψουμε σε κομμάτια να μοιάζει με παστέλι. Η καρπουζόπιτα τρώγεται ζεστή, αλλά και κρύα.

Πηγή: giorgostsoulis.com
Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 106 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*