Γκιοζλεμές με σπανάκι και φέτα

Newsroom.
05/11/2025 07:28
 
 
 

Ο γκιοζλεμές (gözleme) είναι μια ανατολίτικη, λεπτή και τραγανή πίτα που μπορείς να ψήσεις στο τηγάνι και τη γεμίσεις με ό,τι λαχταράς. Εδώ βάζουμε σπανάκι και φέτα για μια μεσογειακή πινελιά.

Υλικά:
Για τη ζύμη

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¾ φλ. νερό χλιαρό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση

200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
1 φλ. σπανάκι ψιλοκομμένο (φρέσκο ή κατεψυγμένο καλά στραγγισμένο)
1 κρεμμύδι μικρό, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:
Για τον γκιοζλεμέ με σπανάκι και φέτα βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και ελαστικό ζυμάρι.
Ιδανικά την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τη γέμιση. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σπανάκι, μέχρι να μαραθούν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσουν και προσθέτουμε τη φέτα και πιπέρι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπάλες και με πλάστη τις ανοίγουμε σε λεπτά φύλλα. Βάζουμε γέμιση στη μισή πλευρά και κλείνουμε σε φάκελο.
Ψήνουμε σε ζεστό, αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι ή με ελάχιστο) για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρώμα και σερβίρουμε.
Παραδοσιακά ο γκιοζλεμές σερβίρεται με λίγο γιαούρτι ή λεμόνι στο πλάι. Δοκίμασέ τον και με τζατζίκι, αν προτιμάς!
Συνδυάζονται τέλεια με μια σαλάτα ντομάτα – αγγούρι και ένα ποτήρι δροσερό λευκό κρασί.

Πηγή: cookout.skai.gr της Αμαρυλλίς Τσέγκου

Ακολουθήστε το naxostimes.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

(Visited 57 times, 1 visits today)