Στο στόχαστρο οι γουρούνες για τα τροχαία στους δρόμους

troxaio italos 2
admin
31/07/2017 16:00
 
 
 

Με γουρούνες (τετράτροχα οχήματα) γεμίζουν κάθε καλοκαίρι τα νησιά, καθώς η πλειοψηφία των επισκεπτών προτιμά να νοικιάζει αυτού του τύπου τα οχήματα στις διακοπές.

Αρκετά, ωστόσο, ατυχήματα σημειώνονται λόγω κακής οδήγησης, της φύσης του οχήματος και των ελλιπών ελέγχων, ενώ συνήθως καταλήγουν στα χέρια άπειρων αναβατών, που μερικές φορές δεν διαθέτουν καν δίπλωμα οδήγησης ή έχουν ελάχιστη εμπειρία στην οδήγηση οποιουδήποτε οχήματος.
Την περασμένη εβδομάδα μέσα σε ένα 24ωρο δύο άτομα που οδηγούσαν γουρούνες έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο σε Νάξο και Πάρο.

Ο νόμος δεν απαιτεί ιδιαίτερη εκπαίδευση για τους χειριστές των «γουρούνων», αρκεί να έχουν δίπλωμα οδήγησης τύπου Α (μοτοσικλέτας) ή Β (αυτοκινήτου). Ωστόσο, λόγω του ιδιότυπου σχήματός τους οι γουρούνες απαιτούν διαφορετικές οδηγικές δεξιότητες.

« Οι τετράκυκλες γουρούνες, όπως φαίνεται και από τα ελαστικά τους, είναι για off road μετακινήσεις. Ωστόσο, αν κάποιος είναι πολύ προσεκτικός, οδηγεί αργά, νηφάλιος, φορώντας το κράνος του, οι κίνδυνοι από τη γουρούνα μειώνονται» λέει στο naxostimes.gr ο οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, Αναστάσιος Μαρκουΐζος, γνωστός ως Ιαβέρης.

«Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι τον νόμο και τον τροχονόμο δεν τον σεβόμαστε. Είμαστε μια χώρα ανομίας. Πολλοί ανήλικοι που δεν τολμούν να πιούν και να οδηγήσουν στις χώρες τους έρχονται στην Ελλάδα και νοικιάζουν δίκυκλα ή αυτοκίνητα. Οι Έλληνες προσπαθούν να βγάλουν μέσα σε ένα τρίμηνο τα χρήματα για όλο το χρόνο, χωρίς να τους ενδιαφέρει αν ο πιτσιρικάς που του δίνουν το όχημα πίνει ή φοράει κράνος» τονίζει ο Ιαβέρης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Νοτίου Αιγαίου, τον Ιούνιο (τα στοιχεία του Ιουλίου δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί) σημειώθηκαν 57 τροχαία, έναντι 36 τον Ιούνιο του 2016. Ειδικότερα σημειώθηκαν:
• Έξι θανατηφόρα τροχαία (έναντι 5 το 2016)
• Δέκα σοβαρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 9 το 2016)
• Σαράντα ένα ελαφρά τροχαία ατυχήματα (έναντι 22 το 2016)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου τον Ιούνιο 2017 προκλήθηκαν:
• Έξι θάνατοι (έναντι 5 το 2016)
• Δεκατρείς σοβαροί τραυματισμοί (έναντι 11 το 2016)
• Πενήντα τέσσερις ελαφροί τραυματισμοί (έναντι 33 το 2016)

Οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων, καθώς και οι παράγοντες που επιτείνουν τις συνέπειές τους είναι :
• Η υπερβολική ταχύτητα
• Η απόσπαση της προσοχής του οδηγού
• Η παραβίαση της προτεραιότητας
• Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ
• Η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα
• Η οδήγηση χωρίς χρήση κράνους και προστατευτικής ζώνης

«Όταν οδηγείς οποιοδήποτε όχημα θα πρέπει να τηρείς τους κανόνες οδηγικής ασφάλειας και να έχεις τεταμένη την προσοχή σου. Το όχημα είναι το μέσον. Όλα πηγάζουν από τον άνθρωπο. Δεν μπορούμε επιστημονικά να αποδείξουμε ότι φταίνε οι γουρούνες για τα ατυχήματα στους δρόμους» τονίζει στο www.naxostimes.gr ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, Πέτρος Βασιλάκης.

«Η γουρούνα είναι ένα παρεξηγημένο όχημα» σημειώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ενοικιαζομένων Αυτοκινήτων- Μοτοποδηλάτων, Μιχάλης Τουλούπης. «Πριν μπουν οι γουρούνες στο δικό μας τον κλάδο, είχαμε πάρα πολλά τροχαία στους δρόμους λόγω των δικύκλων. Από τη στιγμή που βγήκαν στους δρόμους οι γουρούνες έχουν μειωθεί τα ατυχήματα. Ωστόσο πολλοί είναι που προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο τις γουρούνες για να τις σταματήσουν και αυτό γίνεται κυρίως γιατί οι γουρούνες μειώνουν τις ενοικιάσεις των αυτοκινήτων» εξηγεί ο κ. Τουλούπης.
Ο ίδιος τονίζει στο naxostimes, πως το σημείο στη Νάξο που έγινε το τραγικό δυστύχημα με θύμα έναν 20χρονο Ιταλό είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνο και θα πρέπει να φτιαχτεί άμεσα.
«Δεν φταίνε οι γουρούνες, η «γουρουνιά» μας φταίει, η συμπεριφορά μας στους δρόμους και η έλλειψη Παιδείας» λέει ο Ιαβέρης.

«Εγώ πολλές φορές είμαι αυτός που προτείνει στον τουρίστα να νοικιάσει γουρούνα. Όταν έρχεται στο μαγαζί μου και μου ζητάει δίκυκλο λέγοντάς μου ότι δεν έχει εμπειρία οδήγησης σε μηχανάκι τον παραπέμπω στις γουρούνες. Το τετράροδο είναι πιο ασφαλές. Δεν μπορείς να τρέξεις πολύ και δεν πέφτεις κάτω με μια στραβοτιμονιά» υποστηρίζει ο κ. Τουλούπης.

Κική Μαργαρίτη

(Visited 58 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*