Σύρος: Εορτασμός Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

 
 
 

smyrni 1922

Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου θα εορταστεί φέτος η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.

Στη Σύρο, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων (τις οποίες διοργανώνει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου) εις μνήμην των χιλιάδων θυμάτων της Μ. Ασίας, έχει ως εξής:

Α. Γενικός σημαιοστολισμός σε όλο το Νομό, από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2018.
Β. Φωταγώγηση όλων των δημοσίων καταστημάτων, καταστημάτων Ν.Π.Δ.Δ., Ο.Τ.Α., Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας από την 8η πρωινή ώρα μέχρι και τη δύση του ηλίου της 16ης Σεπτεμβρίου 2018.

10:00 Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου – Άνδρου – Κέας – Μήλου και Μυκόνου κ.κ. Δωροθέου Β’ (τέλος προσέλευσης στον Ιερό Ναό 09:50).

Μετά το πέρας της δοξολογίας θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της Ημέρας εντός του Ι.Ν. από τον κ. Εμμανουήλ Τελώνη, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος».

Μετά από την εκφώνηση του Πανηγυρικού της Ημέρας, θα τελεσθεί Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο Μικρασιατικής Μνήμης στην περιοχή του προσφυγικού συνοικισμού του Ξηροκάμπου και θα γίνει κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Βουλευτές του Νομού, Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Σύρου, Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Διοικητή 6ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, Περιφερειακό Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νοτίου Αιγαίου, Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης, Σύλλογο Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος» και εκπροσώπους λοιπών φορέων που επιθυμούν να τιμήσουν την Επέτειο.

Σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξως πεσόντων.
Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

«Ας έχουμε ιστορική μνήμη και γνώση»
Στην ανακοίνωση της, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χρέος όλων μας είναι να μην παραδώσουμε στη λήθη του χρόνου τον αφανισμό του Μικρασιατικού Ελληνισμού, να μείνουν ανεξίτηλα στη μνήμη μας τέτοια σημαντικά ιστορικά γεγονότα και να τα μεταδίδουμε από γενιά σε γενιά. Όσο ζουν η μνήμη και η ιστορία αποτυπωμένες, δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, δεν υπάρχουν χαμένοι πολιτισμοί.
Η νοσταλγία για τις χαμένες πατρίδες παραμένει πάντα δυνατή. Γιατί, όπως λέει και ο Όμηρος στην Οδύσσεια: “Και καπνόν μονάχα να δει ελαφροαναβαίνοντα ψηλά από την πατρίδα του κι ας πεθάνει”. Ας έχουμε ιστορική μνήμη και γνώση…».

(Visited 13 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*