Μήνυμα Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Newsroom
19/05/2020 15:55
 
 
 

 

Στις 19 Μαΐου 1919 ξεκίνησε από το Τουρκικό κράτος η τελική φάση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που είχαν μακραίωνη παρουσία στον Εύξεινο Πόντο και την ευρύτερη περιοχή, και παράλληλα ξεκίνησε να γράφεται μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας.

Ωστόσο, οι μαζικές εκτελέσεις, οι εκτοπίσεις, οι βιασμοί, η κατάταξη των Ποντίων στα τάγματα εργασίας, οι κακουχίες, δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν αυτό το δυναμικό τμήμα του ελληνισμού. Με την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα συνέβαλλαν τα μέγιστα στην πρόοδο του τόπου μας, ενώ από τη δύναμή τους και το κουράγιο τους αντλούμε ακόμα και σήμερα ελπίδα και αισιοδοξία.

Φέτος συμπληρώνονται 100 + 1 χρόνια από το ειδεχθές έγκλημα. Η πανδημία που ενέσκηψε σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να αναβάλει τις καθιερωμένες μεγάλες εκδηλώσεις και τις συγκεντρώσεις, δεν μπορεί όμως να «επέμβει» στην ιστορική μας συνείδηση. Με το Ν.2193 της 11ης Μαρτίου 1994, η Ελληνική Βουλή καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Με τον απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων και με την ανάγκη ανάδειξης της ιστορικής αλήθειας, τιμούμε την ημέρα αυτή και στέλνουμε μήνυμα να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα άλλη γενοκτονία.

Το οφείλουμε στα θύματα.
Το οφείλουμε στους ανθρώπους που έζησαν τη σκληρή προσφυγιά.
Το οφείλουμε στους απογόνους τους.
Το οφείλουμε στην ιστορία.

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης
Νικόλαος Λειβαδάρας

(Visited 42 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*