Δήμαρχος Μυκόνου: Άλλο ένα “χτύπημα” στη νησιωτικότητα η συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων

ypothikofylakio
admin
04/07/2016 20:27
 
 
 


Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκο Παρασκευόπουλο με θέμα τη διαφαινόμενη κατάργηση των υποθηκοφυλακείων στις Κυκλάδες -μεταξύ των οποίων και της Μυκόνου- απέστειλε ο δήμαρχος του νησιού Κωνσταντίνος Κουκάς. Ο κ. Κουκάς επισημαίνει ότι η συγχώνευση των υποθηκοφυλακείων αποτελεί ένα ακόμα “χτύπημα” της νησιωτικότητας που μετά και την αύξηση του ΦΠΑ, οδηγεί στην αποδυνάμωση των νησιών τα οποία λόγω του τουρισμού αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για τη χώρα. Όπως αναλύει ο κ. Κουκάς, σε ότι αφορά το νησί της Μυκόνου, στο οποίο υπάρχει έντονη οικονομική δραστηριότητα και γίνονται οι περισσότερες αγοραπωλησίες και άλλες κτηματολογικές πράξεις, είναι αδιανόητο να μεταφερθεί το Υποθηκοφυλακείο στη Σύρο.

“Η επιβάρυνση για τους κατοίκους, τους δικηγόρους, τους μηχανικούς, τους συμβολαιογράφους και τυχόν ενδιαφερόμενους επενδυτές και πολίτες του νησιού μας θα είναι τεράστια, γιατί για κάθε μεταβολή στα περιουσιακά στοιχεία όπως γονική παροχή, αποδοχή κληρονομιάς, τροποποίηση σύστασης, οικοδομική άδεια, νομιμοποίηση αλλά ακόμα και για την παραλαβή ενός και μόνο πιστοποιητικού θα απαιτείται η διανυκτέρευση στη Σύρο λόγω του τρόπου ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Κυκλάδων. Δηλαδή για μία τόσο απλή πράξη θα απαιτούνται μεταφορικά, κόστος σίτισης και διαμονής καθώς και πολύτιμος χρόνος τουλάχιστον μίας ημέρας. Όπως καταλαβαίνετε, όλα τα παραπάνω αυξάνουν δραματικά το κόστος μίας απλής πράξης, σε περίπτωση δε μιας πολύπλοκης υπόθεσης, που απαιτεί επαναλαμβανόμενες επισκέψεις στο Υποθηκοφυλακείο, το κόστος καθίσταται σχεδόν απαγορευτικό” αναφέρει χαρακτηριστικά και καταλήγει: 

“Θεωρούμε αδιανόητο στον πρωταθλητή τουρισμού της χώρας και έναν από τους βασικούς χρηματοδότες της εθνικής οικονομίας, αντί το κράτος να επιδεικνύει ιδιαίτερη μέριμνα και στελέχωση των υπηρεσιών, αντιθέτως να εγκαταλείπει εντελώς τη Μύκονο. Όλες οι δημόσιες δομές είναι αποψιλωμένες και τώρα χωρίς καμία μελέτη θέλετε να μας στερήσετε μία ακόμη υπηρεσία, η οποία μάλιστα πέρα από την προφανή εξυπηρέτηση επαγγελματιών και πολιτών, είναι κερδοφόρα και δίχως τη παραμικρή επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό”.

Να σημειωθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου με την υπ’ αριθμ. 97/2016 ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του διαμαρτύρεται έντονα για το σχέδιο νόμου και καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης όπως στο ίδιο σχέδιο νόμου συσταθεί άμισθο ή έμμισθο Υποθηκοφυλακείο Μυκόνου.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*