Στις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τα ναυάγια της Κέας ο Γιώργος Χατζημάρκος

xatzimarkos nayagia kea 1
admin
03/10/2016 13:47
 
 
 

Στην Κέα βρέθηκε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “100 Years Kea’s Shipwrecks 1916-2016”, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη βύθιση δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, του S/S Burdigala και του HMHS Britannic.
Οι εκδηλώσεις που αφορούν δύο από τα σπουδαιότερα ναυάγια στον κόσμο συνδιοργανώθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον δήμος Κέας και τον Σύλλογος Φίλων Κέας και προσέλκυσαν το διεθνές ενδιαφέρον, στοχεύοντας στην ανάδειξη της σημασίας των ιστορικών γεγονότων του 1916 και ταυτόχρονα στην ανάδειξη της Κέας ως μοναδικού καταδυτικού και τουριστικού προορισμού.
Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε επ’ αφορμή των εκδηλώσεων και στο πλαίσιο των συμβολικών Θαλάσσιων Εκδηλώσεων, αποδόθηκε φόρος τιμής σε όσους χάθηκαν στα δύο ναυάγια, με τον κ. Χατζημάρκο να ρίχνει δάφνινο στεφάνι στο σημείο των δύο ναυαγίων έξω από τον Κόλπο του Αγ. Νικολάου, στο κανάλι της Κέας.

xatzimarkos nayagia kea 2
Ο κ. Χατζημάρκος, στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη του συνεδρίου, ανέδειξε την μοναδικότητα και τον ανυπέρβλητο πλούτο των νησιών μας, τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες ανάπτυξης που υπάρχουν, τονίζοντας ότι πρέπει, επιτέλους, να σπάσει ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών για τα νησιά, ενώ έστειλε και μήνυμα προς το ελληνικό κράτος να προχωρήσει στην υλοποίηση των νησιωτικών πολιτικών, από τις οποίες θα προκύψουν πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τα νησιά μας, αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Ειδικότερα, ανέφερε: «Το συνέδριο για τα ιστορικά ναυάγια της Κέας είναι μια ακόμη επιβεβαίωση του πλούτου και της πολυμορφίας των νησιών μας. Κάθε νησί έχει να διηγηθεί τη δική του, μοναδική, συναρπαστική ιστορία. Δική μας επιδίωξη είναι αυτές οι ιστορίες να φτάσουν σε όσο γίνεται περισσότερους αποδέκτες. Να γίνουν το όχημα που θα οδηγήσει στην ανάδειξη των νησιών μας σε περίοπτη θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, εκεί όπου τους αξίζει να βρίσκονται.

xatzimarkos nayagia kea 3
Το συνέδριο της Κέας έρχεται να ρίξει φως στα μυστικά της βύθισης δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, η Κέα “αναδύεται” ως μοναδικός προορισμός καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος, με στόχο να καταστεί ένα διεθνούς φήμης καταδυτικό κέντρο, σημείο αναφοράς για τον παγκόσμιο καταδυτικό τουρισμό. Πρέπει, επιτέλους να σπάσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Με συνεργασία, σχέδιο, σεβασμό και επιβράβευση κάθε προσπάθειας που στόχο έχει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες, τις μοναδικότητες, τη βαριά ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των νησιών μας, που καθιστούν το Νότιο Αιγαίο, ως τουριστικό προορισμό, πραγματικά ανυπέρβλητο. Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα που συσσώρευσαν καταστροφικές πολιτικές και χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών.
Βρισκόμαστε εδώ, για ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, την ώρα που ο ανιστόρητος και στριμωγμένος από την αδιέξοδη πολιτική του, Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί τα νησιά μας. Τα νησιά μας που στέκονται όρθια απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και στέλνουν το μήνυμα στο ελληνικό κράτος να υλοποιήσει, επιτέλους, τις πολιτικές αυτές που θα δώσουν χρόνο, ανάσες, θέσεις εργασίας και προοπτική στα νησιά μας και κατ’ επέκταση στη χώρα μας».

(Visited 10 times, 1 visits today)