Στην τελική ευθεία υλοποίησης τα έργα στα λιμάνια Σχοινούσας και Σίφνου

limani sxoinousas
admin
15/05/2017 10:16
 
 
 

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης από το τρέχον Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νότιο Αιγαίο 2014 – 2020 για τα έργα «Νέο Λιμάνι Σχοινούσας» και «Διαμόρφωση Λιμένος στις Καμάρες ν. Σίφνου».

Τα έργα αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν το 2018, καθώς δεν διαθέτουν ακόμη την απαιτούμενη ωριμότητα (σ.σ. βρίσκονται στο στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης και θα ακολουθήσουν οι οριστικές μελέτες). Επίσης, εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός τους θα αγγίξει συνολικά τα 4 εκ. ευρώ. Τα δύο έργα θα ενταχθούν για χρηματοδότηση στο τρέχον ΕΣΠΑ και ειδικότερα στο πλαίσιο της πρότασης που αφορά στην Ολοκλήρωση, Βελτίωση ή/και αναβάθμιση διαπεριφερειακών και ενδοπεριφερειακών λιμενικών συνδέσεων των μικρών νησιών της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τον εισηγητή των δύο θεμάτων, αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης και λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική απόφαση υπουργού, όπου εγκρίνεται η εκτέλεση του έργου «Λιμάνι Σχοινούσας» από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου – η οποία αποτελεί καθολικό διάδοχο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων – και ορίζονται ως Προϊστάμενη Αρχή η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων και Διευθύνουσα Υπηρεσία το Τμήμα Εκτελέσεως Έργων της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Κυκλάδων, η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προτίθεται να λειτουργήσει ως δικαιούχος και να υποβάλλει, για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νάξου που αποτελεί τον Κύριο του έργου, πρόταση χρηματοδότησης για το εν λόγω έργο.

Αντίστοιχα, για την εκτέλεση του έργου «Διαμόρφωση Λιμένος στις Καμάρες ν. Σίφνου», ορίζονται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ως φορέας υλοποίησης του έργου, η Δ/νση Τεχνικών Έργων Κυκλάδων ως Προϊσταμένη Αρχή και η Διευθύνουσα Υπηρεσία Κυκλάδων ως Διευθύνουσα Υπηρεσία, με την Περιφέρεια να προτίθεται να λειτουργήσει ως δικαιούχος και να υποβάλλει, για λογαριασμό του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σίφνου που αποτελεί τον Κύριο του έργου, πρόταση χρηματοδότησης για το εν λόγω έργο.

Πέρασαν «από σαράντα κύματα»
«Τα δυο νησιά θα αποκτήσουν λιμάνια ασφαλή και σύγχρονα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της εποχής κι έτσι θα σχεδιάσουν την ανάπτυξη τους με τον καλύτερο τρόπο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λεονταρίτης, ενώ από την πλευρά του ο έπαρχος Μήλου κ. Βενάκης χαρακτήρισε το έργο στο νησί της Σίφνου «ζωτικής σημασίας», που όμως – όπως είπε – καθυστέρησε λόγω μικροψυχιών και πολιτικών σκοπιμοτήτων, σε τοπικό επίπεδο. Παρόλα αυτά, συμπλήρωσε, τα όποια εμπόδια ξεπεράστηκαν με την καθοριστική συμβολή της σημερινής περιφερειακής αρχής.

«Ο “πόλεμος” που διεξάγεται στις τοπικές κοινωνίες για την υλοποίηση έργων μας προκαλεί αμηχανία» ανέφερε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος τόνισε ότι το «βάρος» υλοποίησης αυτών των δύο «δύσκολων» έργων θα κληθεί να σηκώσει η «πολύπαθη υπηρεσία» της υποστελεχωμένης Δ/νσης Τεχνικών Έργων. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εμπιστοσύνη που δείχνει το αρμόδιο υπουργείο στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου όσον αφορά στην υλοποίηση των έργων από τις δικές της υπηρεσίες.

Ικανοποιημένος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Μαχαιρίδης, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Κόκκινος υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι διατιθέμενοι ευρωπαϊκοί πόροι «γιατί αποτελούν “ανάσα” στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας».

Το «ιστορικό» των έργων
Το έργο της Ολοκλήρωσης νέου λιμανιού Σχοινούσας και οδού πρόσβασης, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, προεντάχθηκε στο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 1994-2000, αλλά μεταφέρθηκε στο επόμενο ΠΕΠ Νοτίου Αιγαίου 2000-2006. Η σύμβαση υπεγράφη στις 8 Νοεμβρίου 2006, αλλά η εργολαβία διαλύθηκε και το έργο απεντάχθηκε από το Πρόγραμμα, λόγω της ανάγκης πραγματοποίησης αρχαιολογικών ανασκαφών, που καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν, μετά τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας με το Υπουργείο Πολιτισμού.

Για το έργο, υπάρχει οριστική μελέτη που χρήζει επικαιροποίησης, έχει υποβληθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και βρίσκεται στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Η μελέτη του έργου της Βελτίωσης Λιμανιού Καμαρών Σίφνου, προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, ανατέθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων στις 20 Νοεμβρίου 2006. Υπήρξε καθυστέρηση στην επιλογή της τεχνικής λύσης που θα μελετηθεί, αφού υπήρχε διαφωνία από τοπικούς φορείς για την προτεινόμενη από την υπηρεσία παρέμβαση βελτίωσης του λιμανιού. Μετά από σχεδόν δέκα συσκέψεις για το θέμα, υπήρξε συμφωνία για τις παρεμβάσεις στο λιμάνι και ο μελετητής προχώρησε στην εκπόνηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων.

 

(Visited 56 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*