Αυτοδιοικητικό «μέτωπο» για την αποκατάσταση των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων

admin
10/03/2015 20:56
 
 
 

Την άμεση αντίδραση αυτοδιοικητικών παραγόντων των Κυκλάδων προκάλεσαν τα προβλήματα της ενδοκυκλαδικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης που συνεχώς διογκώνονται.

Τόσο ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, όσο και ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, έστειλαν επιστολές προς τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη και προς τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα, αντίστοιχα με τις οποίες  ζητούν την οριστική επίλυση των προβλημάτων της ενδοεπικοινωνίας και την αποκατάσταση της ομαλότητας στην εκτέλεση των δρομολογίων, με την επαναδρομολόγηση του πλοίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Ακολουθούν αυτούσιες οι επιστολές.

 

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη:

«Η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών των Κυκλάδων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα εμάς που έχουμε την ευθύνη των Κυκλάδων. Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε το μεγάλο πρόβλημα με την ενδοεπικοινωνία των νησιών μας και την σύνδεση τους με την έδρα του Νομού και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες παραπόνων και αιτημάτων βοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους Δημάρχους, τους Φορείς, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους των Κυκλάδων. Η ενδοεπικοινωνία των Κυκλάδων το τελευταίο διάστημα έχει πληγεί ιδιαίτερα με την διακοπή των δρομολογίων των πλοίων της ΝΕΛ, “AQUA JEWEL” και “AQUA SPIRIT” και μόλις σήμερα διεκόπη και η σύνδεση με τις Δυτικές Κυκλάδες, αφού σταμάτησε και το πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ» της HELLENIC SEAWAYS που εκτελούσε δρομολόγια εκεί αντικαθιστώντας το ένα από αυτά.

Τα παράπονα και οι αντιδράσεις που δεχτήκαμε σήμερα ήταν εντονότατα, αλλά και δικαιολογημένα αφού ουσιαστικά απομονώθηκαν πλήρως. Αναλογιζόμενοι την ευθύνη, παρακαλούμε ιδιαίτερα όπως αντιμετωπίσετε το συντομότερο δυνατόν και κατά απόλυτη προτεραιότητα το πρόβλημα αυτό που προέκυψε με τη διακοπή δρομολογίων του «ΑΡΤΕΜΙΣ», άμεσα και οριστικά με την επαναδρομολόγησή του, αλλά και την οριστική επίλυση των προβλημάτων της ενδοεπικοινωνίας». 

 

Η επιστολή του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η Σύρος, ως πρωτεύουσα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων, φιλοδοξεί με συγκεκριμένες ενέργειες να επιδείξει μια πειστική και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, στηριζόμενη στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και στην ισχυρή βούληση της δημοτικής αρχής η οποία δεν φείδεται συγκεκριμένων πρωτοβουλιών.

Σε αυτήν μας την προσπάθεια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν, μεταξύ άλλων, ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών και η περαιτέρω βελτίωση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης του νησιού μας, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.

Η συστηματική και διαπιστωμένη πλέον αδυναμία εκτέλεσης των ενδοκυκλαδικών δρομολογίων, από το Ε/Γ-Ο/Γ “AQUA JEWEL” της εταιρείας NEL, ανάγκασε το Υπουργείο στην ανάθεση εκτέλεσης των δρομολογίων του στην εταιρεία HELLENIC SEAWAYS με το πλοίο Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΡΤΕΜΙΣ». Όμως, οι επαναλαμβανόμενες και περιορισμένης διάρκειας αναθέσεις εκτέλεσης των δρομολογίων στο πλοίο «ΑΡΤΕΜΙΣ», αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι δεν δίνουν οριστική λύση στο πρόβλημα, το οποίο εξακολουθεί να διαιωνίζεται, με αποτέλεσμα σήμερα η Σύρος και τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια να στερούμαστε ακτοπλοϊκής διασύνδεσης.

Όπως γνωρίζετε, το πλοίο αποτελεί την πύλη μέσω της οποίας κάθε νησί μπορεί να αναδείξει την παραγωγή του, τη βιοτεχνία του και να αναπτύξει τον τουρισμό του. Με τον εξορθολογισμό και την βελτίωση της αξιοπιστίας των ακτοπλοϊκών συνδέσεων επιτυγχάνεται η αναβάθμιση των συγκοινωνιών. Το καλοκαίρι είναι κοντά και ο τουρισμός προβλέπεται να είναι και πάλι ιδιαίτερα αυξημένος.

Κύριε Υπουργέ, με βάση τα γεγονότα και την δεδομένη αδυναμία της εταιρείας NEL να δρομολογήσει εκ νέου πλοίο της στην συγκεκριμένη γραμμή, αιτούμαστε την παραμονή ή/και καθιέρωση του πλοίου Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΡΤΕΜΙΣ» προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εκτέλεση των δρομολογίων και οι κάτοικοι και επισκέπτες, τόσο της Σύρου όσο και των υπόλοιπων νησιών, να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν ευχερώς και απρόσκοπτα τις μετακινήσεις τους.     

 Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση, παραμένουμε στην διάθεση σας».

 

(φωτό πλοίου: parospress.blogspot.com)

(Visited 16 times, 1 visits today)
Latest Post

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*