Συζήτηση για το Νεώριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο: Λύση εδώ και τώρα!

neorio 5
admin
29/09/2017 14:11
 
 
 

Παρουσία εργαζομένων του Νεωρίου, αλλά και των κυβερνητικών βουλευτών κ.κ. Συρμαλένιου και Συρίγου, συζητήθηκε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο που συνεδρίασε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ερμούπολη η πορεία που θα ακολουθήσει από δω και στο εξής το ναυπηγείο.
Μάλιστα, το συγκεκριμένο θέμα ήταν το πρώτο της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης και… το μοναδικό που συζητήθηκε, λόγω προβλημάτων στη διασύνδεση (μέσω τηλεδιάσκεψης) με το Επιμελητήριο Δωδεκάνησου, όπου βρίσκονταν οι υπόλοιποι περιφερειακοί σύμβουλοι.
Το παρών στη συζήτηση έδωσαν, επίσης, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης κ. Μαραγκός, το Δ.Σ. του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Ρούσσος, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου κ. Παγίδας και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Κίνηση Πολιτών Σύρου» κ. Χρυσαφίδης.

 

perifereiako 29 09 2017 1

Λεονταρίτης: «Δεν πάει άλλο»
Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Λεονταρίτης, ο οποίος ξεκίνησε με την επισήμανση ότι οι εργαζόμενοι του ναυπηγείου θα έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις εργασίας τους και όχι να συζητούν ξανά ένα θέμα που πλέον έχει εξαντληθεί.
Χωρίς να προχωρήσει σε μια «περιττή» – όπως την χαρακτήρισε – ιστορική αναδρομή», ο κ. Λεονταρίτης επικεντρώθηκε στην ουσία του θέματος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πάει άλλο» και ότι «ήρθε η ώρα της ανάληψης ευθυνών απέναντι στους εργαζόμενους, την τοπική κοινωνία και οικονομία». Όπως ανέφερε, ουδέποτε υπήρξε πολιτικός σχεδιασμός εκ μέρους του κράτους για τα ναυπηγεία στην Ελλάδα, καθώς και σοβαρός έλεγχος της λειτουργίας τους, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η διοίκηση της επιχείρησης απολαμβάνει μια ιδιότυπη… «ανοχή» από πλευράς κυβέρνησης, παρόλο που κρατά σε ομηρία τα ναυπηγεία της Σύρου και της Ελευσίνας.

leontaritis giorgos
Για τον λόγο αυτό, ο αντιπεριφερειάρχης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στην υπόθεση του ναυπηγείου (όπως έχει κάνει σε άλλες, παρόμοιες περιπτώσεις επιχειρήσεων) και να επισπεύσει τη διαδικασία μεταβίβασης του ναυπηγείου σε οποιονδήποτε νόμιμο επενδυτή (ή επενδυτές) έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
«Ζητάμε να ασχοληθεί με το θέμα και να μην περνάει ο χρόνος χωρίς αποτέλεσμα» δήλωσε ο κ. Λεονταρίτης, ο οποίος επανέλαβε ότι η Περιφέρεια, από την πρώτη στιγμή, έχει σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων. «Πιστεύω ακράδαντα ότι το ναυπηγείο είναι από τους βασικότερους πυλώνες της τοπικής οικονομίας. Η Σύρος έχει ανάγκη από όλες τις οικονομικές δραστηριότητες και ό,τι κάνουμε, το κάνουμε για την τοπική κοινωνία και όχι για το “εγώ” μας» κατέληξε.

Χατζημάρκος: «Να δοθεί μια λύση στην χυδαία ομηρία»
Την άποψη αυτή εξέφρασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το ναυπηγείο, γεγονός που – όπως είπε – μπορεί να ανακόψει «το σερί των χαμένων ευκαιριών για τον τόπο».

panel 29 09 2017 2
«Ο καθένας, από τη δική του πλευρά, θα πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του, προκειμένου να αξιοποιηθεί το παράθυρο που ανοίγεται. Το κουβάρι αυτό μπορεί να λυθεί με τον τρόπο της συναίνεσης και της συνεννόησης ή με τον τρόπο της άμεσης επιβολής μέτρων που προβλέπει το νομικό περιβάλλον της χώρας […] Θέλω να πιστεύω ότι είμαστε σύμμαχοι με τους βουλευτές στη μάχη να κόψουμε αυτόν τον γόρδιο δεσμό» ανέφερε μεταξύ άλλων και τόνισε ότι «πρέπει να δοθεί μια λύση στην χυδαία ομηρία» των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.
Τέλος, έστειλε σαφές μήνυμα ότι η περιφερειακή αρχή δεν θα εμπλακεί σε έναν αέναο διάλογο με αναξιόπιστους συνομιλητές που θα θελήσουν να προωθήσουν και να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Οι θέσεις των κυβερνητικών βουλευτών
Στις λύσεις που εξετάζονται αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση αναφέρθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Συρίγος και Συρμαλένιος.

syrigos antonis
Σύμφωνα με τον – λακωνικό – συριανό βουλευτή κ. Συρίγο, οποιαδήποτε λύση, για να καταστεί αξιόπιστη και φερέγγυα, θα πρέπει να εμπεριέχει τα εξής τρία στοιχεία: α) την άμεση εφαρμογή της, β) την καταβολή των οφειλόμενων δεδουλευμένων και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας, καθώς και την εξόφληση των οφειλών προς τρίτους (ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές κ.λπ.) και γ) τη λειτουργία του ναυπηγείου.
Από την πλευρά του, ο κ. Συρμαλένιος συμφώνησε ότι η σωτηρία του ναυπηγείου αποτελεί και σωτηρία της οικονομίας του νησιού, επιρρίπτοντας «την κύρια και αποκλειστική» ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις επιλογές της διοίκησης του ναυπηγείου. Δεν δίστασε, μάλιστα, να εκφράσει την πεποίθηση του ότι «η ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία έχει μέλλον» και ότι η λύση για το Νεώριο δεν αργεί, μιας και αυτές τις μέρες εξετάζονται οι όροι υποψήφιας επενδυτικής πρότασης που έχει κατατεθεί.

syrmalenios nikos 1
Σύμφωνα με τον βουλευτή, θεωρητικά τρεις είναι οι λύσεις: α) η μεταβίβαση από τον έναν ιδιώτη στον άλλο, β) η αναγκαστική πτώχευση και ο πλειστηριασμός, «μια καταστροφική λύση για τους εργαζόμενους» κατά τον κ. Συρμαλένιο και γ) η πλειοψηφία των πιστωτών να αποφασίσει να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα δικαιώματα της και να γίνει η μεταβίβαση με κάποιο «κούρεμα» οφειλών, το οποίο θα αφορά στις προσαυξήσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και το δημόσιο, καθώς και σε μέρος των οφειλών προς τις τράπεζες. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα είναι σχεδόν αδύνατο να «κουρευτεί» κεφάλαιο.
«Η κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, προσπάθησε στα όρια του δυνατού να αναζητήσει λύσεις […] Από την πρώτη στιγμή, με κάθε τρόπο, κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας […] Το θέμα του Νεωρίου για μας αποτελεί το πρώτιστο ζήτημα για τη Σύρο και τις Κυκλάδες, θέλουμε γρήγορα να υπάρξουν οι αποφάσεις γιατί δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» κατέληξε ο κ. Συρμαλένιος.
Ωστόσο, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση του κ. Συρμαλένιου δεν ικανοποίησε τους εργαζόμενους που παρίσταντο στη συνεδρίαση, προκαλώντας την έντονη αντίδραση κάποιων εξ αυτών για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Μαραγκός: «Απαιτείται ομοθυμία και ομοψυχία»
Σημαντική για το νησί της Σύρου χαρακτήρισε τη λειτουργία του ναυπηγείου ο δήμαρχος του νησιού Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος επισήμανε ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τοπική ανάπτυξη και οικονομία.

maragkos giorgos
Ο κ. Μαραγκός συνεχάρη τους εργαζομένους για τον αξιοπρεπή, συγκροτημένο και μεθοδικό τρόπο διεκδίκησης, παρά την οικονομική ανέχεια και ανασφάλεια που βιώνουν και συμπλήρωσε ότι ο δήμος θα συνταχθεί «απερίφραστα και αποφασιστικά» στο πλευρό τους, καθώς για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, «απαιτείται ομοθυμία και ομοψυχία».
«Η λειτουργία του ναυπηγείου μπορεί να συνυπάρξει με όρους και προϋποθέσεις που και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν θέσει, με τις υπόλοιπες δραστηριότητες του νησιού, χωρίς να αλληλεπιδρά αρνητικά» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, κάνοντας λόγο για «ένα παθογενές ζήτημα που υπάρχει εδώ και χρόνια» και που καλείται να διαχειριστεί η σημερινή κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι στη συνέχεια τοποθετήθηκε πλήθος περιφερειακών συμβούλων (Δεκαβάλλας, Σπύρου, Κόκκινος, Δαδάος, Ζαννετίδης, Φτακλάκη, Μαχαιριδης), καθώς και εκπρόσωποι τοπικών φορέων (οι πρόεδροι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου).
Όλοι τους εξέφρασαν την αμέριστη συμπαράσταση τους στους εργαζόμενους και ζήτησαν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων να δείξει την απαραίτητη ωριμότητα και να κρατήσει υπεύθυνη στάση, προκειμένου να δοθεί άμεσα λύση και να τεθεί ξανά σε λειτουργία το ναυπηγείο.

perifereiako 29 09 2017 2

Ψήφισμα Περιφερειακού Συμβουλίου
Άμεση συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέλιο Πιτσιόρλα ζητά η περιφερειακή αρχή, σύμφωνα και με το ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Με το ίδιο ψήφισμα καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί και η κυβέρνηση «να επισπεύσουν τις διαδικασίες για τη μεταβίβαση και την επαναλειτουργία του ναυπηγείου στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οδηγώντας στη λύση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοί του, οι οικογένειές τους και κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία και οικονομία του νησιού και να δεσμευτούν για τη συνέχιση της λειτουργίας του ως ναυπηγείο».
Διαβάστε το ψήφισμα ΕΔΩ

maragkos syrigos syrmalenios

royssos proedros epimelitirioy

pagidas proedros dikigorikoy syllogoy

(Visited 23 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*