Η Άνδρος τίμησε την πολιούχο Παναγία Θεοσκέπαστη παρουσία του ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλου

 
 
 

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα η Άνδρος γιόρτασε το Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018 την πολιούχο του νησιού, Παναγία Θεοσκέπαστη.

Τις εορταστικές εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος. Το “παρών” έδωσαν εκπρόσωποι της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου, σύσσωμη η δημοτική αρχή της Άνδρου, καθώς και πλήθος πιστών.
Βάσει του προγράμματος, οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Άνδρο ξεκίνησαν την Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 με την ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη κ. Δωροθέου Β’ και τη συμμετοχή Εφημερίων της Άνδρου και ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, ημέρα της Εθνικής Επετείου και Θρησκευτικής Εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, με την κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Γηροκομείου και τις μαθητικές παρελάσεις σε όλες τις περιοχές της Άνδρου.

panagia theoskepasti 2018 3

Όσον αφορά το πρόγραμμα του Σαββάτου, της μεγάλης εορτής της πολιούχου Παναγίας Θεοσκέπαστης, το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιότατου κ. Δωροθέου Β’, κατά την οποία παρέστησαν, ο Εξοχότατος Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Ιωάννης Καπάκης, οι βουλευτές Κυκλάδων κ.κ. Ι. Βρούτσης και Ν. Συρμαλένιος, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλης Πέπας, ο Έπαρχος Άνδρου κ. Δημήτρης Λοτσάρης, ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης, πολιτευτές και δημοτικοί σύμβουλοι της Άνδρου, αξιωματικοί και εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

panagia theoskepasti 2018 4

Τη Λιτανεία της Εικόνας της Παναγίας πλαισίωσαν οι Φιλαρμονικές του Πολεμικού Ναυτικού και του Μουσικού Ομίλου Άνδρου, μαθητές και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης της Άνδρου. Η λιτάνευση της θαυματουργού Εικόνας κατευθύνθηκε στην πλατεία του “Αφανή Ναύτη”, όπου τελέστηκε δέηση υπέρ της αναπαύσεως των “εν θαλάσση πνιγέντων Ναυτικών” και πραγματοποιήθηκε ρίψη στεφάνου στη θάλασσα υπό τον Εξοχότατο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπιο Παυλόπουλο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δωρόθεος Β’ καλωσόρισε στην Πλατεία Γηροκομείου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά την προσφώνησή του αναφέρθηκε στον ρόλο της Εκκλησίας ως πνευματικής τροφού και κιβωτού σωτηρίας του Γένους των Ελλήνων, από αιώνων μέχρι σήμερα, καταθέτοντας πάντα λόγο ειρήνης, οικοδομής και αγάπης. Στη συνέχεια, δείχνοντας τα παιδιά, που περιστοίχιζαν την ιερά Εικόνα της Θεοσκεπάστου, είπε: “Κύριε Πρόεδρε, κοιτάξτε τα μάτια των παιδιών, μέσα στα οποία μπορείτε να δείτε την ελπίδα για το αύριο. Από εσάς περιμένουν να ακούσουν λόγο οικοδομής υποστηρικτικό”.

panagia theoskepasti 2018 2

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενος προς τους παριστάμενους νέους και νέες, τούς αποκάλεσε “παιδιά μου”. Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στον διαχρονικό ρόλο της Εκκλησίας στην ζωή του Έθνους, τονίζοντας ότι η Εκκλησία αναδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό, τον άνθρωπο, ως ελεύθερη και ολοκληρωμένη προσωπικότητα και προσκαλεί τον καθένα να τον αναγνωρίσει στο πρόσωπο του άλλου και να τον αγαπήσει όπως τον εαυτό του.

Αναφερόμενος στη Συνταγματική αναγνώριση και κατοχύρωση της σύζευξης της Εκκλησίας με το Ελληνικό Έθνος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: “Γι’ αυτό τα Συντάγματα καταγράφουν την Ιστορική Αλήθεια. Όχι για να υποχρεώσουν τον οιονδήποτε να ασπάζεται τον Χριστιανισμό ή να πιστεύει όπως πιστεύουμε εμείς οι Ορθόδοξοι. Καθένας είναι ελεύθερος, αλλά μέσα από αυτήν την έκφραση της ελευθερίας δεν μπορούμε να αγνοούμε, το τονίζω, την Ιστορία μας. (…..) Πάνω σε αυτές τις βάσεις θα χτίσουμε το μέλλον. Για αυτά τα παιδιά που είπατε, Σεβασμιότατε, που είναι εδώ, που γαλουχούνται με αυτές τις αρχές και αυτές τις αξίες τούτου του νησιού. Τούτου του νησιού που ταξίδεψε την Ελλάδα στα πέρατα της Οικουμένης. Και συνεχίζει να την ταξιδεύει. Κάτω από τη θωριά της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης, η οποία εκφράζει ιδανικά αυτή την μίξη ανάμεσα στην Ελληνική Ναυτοσύνη και στην Ορθοδοξία”.

 

(Visited 17 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*