13η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων στη Σύρο

Άκης Αξαόπουλος
16/05/2018 16:52
 
 
 

Επιτυχημένη ήταν η διεξαγωγή της 13ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Σύρο.

Σε αυτήν έδωσαν το παρών ο μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ κ. Συρίγος, ο Γενικός Επιθεωρητής του ΛΣ, Υποναυάρχος κ. Αϊβαλιώτης, ο Διοικητής της 6ης Περιφέρειας ΛΣ, ο Λιμενάρχης Σύρου κ. Βαμβακούσης, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου κ. Κοσμάς, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων κ. Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου του ναυπηγείου του Νεωρίου κ. Χατζαντώνης, οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών σωματείων της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και δεκάδες στελέχη του Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων.
Σημαντικές στιγμές της Συνέλευσης υπήρξαν οι τιμητικές βραβεύσεις στο πλήρωμα του ΠΛΣ 603 περιπολικού σκάφους του Λιμεναρχείου Σύρου και στο μητροπολίτη Σύρου.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων και Λιμενάρχης Σύρου Γιάννης Βαμβακούσης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι λιμενικές αρχές στις Κυκλάδες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν (π.χ. υποστελέχωση, υψηλό κόστος ζωής, περικοπές σε μισθούς και επιδόματα κλπ), τονίζοντας ότι θα συνεχιστεί ο αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων, αλλά και για την εξασφάλιση αξιοπρεπών και ασφαλών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Βαμβακούση:
Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζουμε στην έναρξη των εργασιών της 13ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων, που φιλοξενείται στην αίθουσα «Γιάννης Ρίτσος» του Πνευματικού Κέντρου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία ευγενώς παραχωρήθηκε και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό, τον κ. Μαραγκό Γεώργιο, Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ Θωμαή.
Σε τούτο εδώ το βήμα καλούμαστε να τοποθετηθούμε, χωρίς υπεκφυγές και ωραιοποιήσεις, καθώς και να αναδείξουμε, ως εκπρόσωποι της προστασίας των δικαιωμάτων του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, ως αντιπρόσωποι της ΠΟΕΠΛΣ, χρονίζοντα και ανακύπτοντα προβλήματα, που βιώνει το Προσωπικό σε μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κρίσης. Κρίσης, θα έλεγα, όχι μόνο οικονομικής, αλλά ήθους και αξιών.
Οι Κυκλάδες, μέσω του Τουρισμού, αποτελούν βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Εθνικής μας Οικονομίας, με δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς εκατομμύρια επισκέπτες, απ’ όλο τον κόσμο, προσελκύονται κάθε χρόνο.
Το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος Κυκλάδων καλείται να διαχειριστεί την ασφαλή και ομαλή διακίνηση επιβατών και οχημάτων , να αστυνομεύσει τόσο από ξηράς, όσο και από θαλάσσης, προκειμένου αποτρέψει κάθε πιθανή έκνομη ενέργεια, σε διάφορα επίπεδα του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, με απώτερο σκοπό την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας στον Έλληνα Πολίτη.
Ως θεματοφύλακας τέτοιος, το προσωπικό εργάζεται με ζήλο, αυταπάρνηση και αυτοθυσία. Η άρτια επαγγελματική του κατάρτιση, παρά τα ελλιπή μέσα και εξοπλισμό, σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, δημιουργούν, τόσο στους Έλληνες πολίτες, όσο και στους επισκέπτες, συναισθήματα σεβασμού και αναγνώρισης, τα οποία εν κατακλείδι υποδηλώνουν την οργάνωση του Κεντρικού Κράτους, καθώς ο Λιμενικός στα νησιά μας αποτελεί την πρώτη και καθοριστική εικόνα που εισπράττει ο αλλοδαπός επισκέπτης.
Σήμερα, εν έτει 2018, δεν μπορεί να παραλείψει κανείς και να μην αναφερθεί στις επιτυχίες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη διάσωση την ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, στην προστασία των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παρατύπως εισερχομένων μεταναστών που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου.
Ειδικότερα, αξίζει να αναφερθώ στην πρόσφατη μεγάλη επιτυχία της Λιμενικής Αρχής Σύρου, στελέχη της οποίας με συντονισμένες, υπεύθυνες και Υπηρεσιακά ενδεδειγμένες ενέργειες κατάφεραν να εντοπίσουν λαθρεμπορικό σκάφος το οποίο μετέφερε μεγάλη ποσότητα λαθραίων τσιγάρων, η διάθεση των οποίων στην Ελληνική αγορά θα επέφερε τεράστια οικονομική ζημία, της τάξεως περί των 5, 5 εκατομμυρίων ευρώ, από διαφυγόντες φόρους και δασμούς. Η επιχείρηση εστέφθη με απόλυτη επιτυχία δεδομένου ότι το εξαμελές πλήρωμα, Αιγυπτιακής προέλευσης, συνελήφθη, κρατούμενο προσωρινά σήμερα στις Δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού. Επίσης, το πλοίο, ο εξοπλισμός αυτού και το φορτίο των λαθραίων τσιγάρων κατασχέθηκε.

Η ΕΠΛΣ Κυκλάδων, ως ελάχιστη υποχρέωσή της, συμπαρίσταται σθεναρά των συναδέλφων, αναδεικνύοντας διαρκώς το μείζον πρόβλημα της μείωσης της Οργανικής δύναμης του Λ.Σ (από 10.250 σε 8.000), ύστερα από Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρυθμίσεων την 26-11-2013, παράλληλα με την εφαρμογή του Λιμενικού Καλλικράτη (π.δ 81/2014), που οδήγησε στη μείωση κατά 25% της οργανικής δύναμης των κατά τόπους Λιμεναρχείων. Εκ μέρους μας έχει τονιστεί τόσο στην Στρατιωτική, όσο και στην Πολιτική ηγεσία του ΥΝΑΝΠ, κατ ιδίαν και δια μέσω της ΠΟΕΠΛΣ, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλαισίου, ώστε να συγκροτηθεί η αρμόδια επιτροπή για να συζητηθεί εκ νέου η αύξηση της Οργανικής σύνθεσης του Προσωπικού , σεβόμενοι πάντα τη δημοσιονομική στενότητα, καθώς η υφιστάμενη οργανική σύνθεση τουλάχιστον στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, με τις γνωστές σε όλους Υπηρεσιακές απαιτήσεις, υπολείπεται κατά πολύ του αναγκαίου αριθμού προσωπικού.
Η κλιμακούμενη συρρίκνωση του μισθολογίου των ενστόλων, με τη θέσπιση του νέου ενιαίου μισθολογίου, όπως κυρώθηκε με το νόμο 4472/2017, έχει καταστήσει το ένστολο προσωπικό επαίτες, εκμηδενίζοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη μόνο αδιάφορους δεν μας αφήνει. Συντονισμένα υποστηρίζουμε την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Χώρας, του ΣτΕ, οι οποίες αφενός μεν μας δικαιώνουν, αφετέρου δε ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο σύνολό τους.
Υπενθυμίζουμε ότι ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ έχουν ήδη προσφύγει εκ νέου στο ΣΤΕ, αναλόγως λοιπόν επιβάλλεται να πράξουμε και εμείς, ως Τοπικές Ενώσεις, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία.
Με το άρθρο 127 παρ. Ε του ν. 4472 αναφέρεται ότι:
«Στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν ή είναι αποσπασμένα στο Νομό Έβρου και στους Νομούς Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσων και Σαμοθράκης…. χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό ευρώ (100 €)».
Το κόστος Διαβίωσης για ένα Λιμενικό που δεν έχει μόνιμη κατοικία στις Κυκλάδες και αναγκάζεται να καταβάλει ενοίκιο, αναμφίβολα καθίσταται δυσβάσταχτο. Η κατάσταση επιτείνεται περαιτέρω, στα ακόμη υψηλότερου κόστους διαβίωσης νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Συνθέτοντας λοιπόν όλα τα υφιστάμενα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτό το μέγεθος των αντιξοοτήτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στις Κυκλάδες. Σκοπός μας λοιπόν είναι να αναδείξουμε και να διεκδικήσουμε για τους υπηρετούντες στα νησιά των Κυκλάδων, επίδομα αντίστοιχο με αυτό της παραμεθορίου, ένα αίτημα δίκαιο και λογικό.
Δυναμικά επίσης διεκδικούμε την ενίσχυση των συναδέλφων που υπηρετούν στα νησιά Μυκόνου-Σαντορίνης, με την παροχή δωρεάν σίτισης και καταλύματος από τους οικείους εύρωστους Δήμους, ως η δυνατότητα αυτή έχει θεσπιστεί με το νόμο 4483/2017. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με τους Δημάρχους των δύο αυτών νησιών, παραμένοντας σε διαρκή εγρήγορση για την υποβοήθηση των ενεργειών τους.
Ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και βαρύνουσας σημασίας, είναι η Έλλειψη προσωπικού, ιδιαίτερα Μηχανικών και Πλοιάρχων στα Πλωτά του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ, που αποτελούν την αιχμή του δόρατος του Λιμενικού Σώματος, τόσο για την πρόληψη και καταστολή του οργανωμένου εγκλήματος και λαθρεμπορίου στη θάλασσα, όσο και για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η χώρα μας, τα τελευταία χρόνια. Είναι άμεση και επιτακτική η ανάγκη πρόσληψης στελεχών των υπόψη ειδικοτήτων και προς την κατεύθυνση αυτή η Ένωση μας θα κινηθεί, ώστε τα πλωτά μέσα που επιχειρούν στην περιοχή μας να επανδρωθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό ει δυνατόν και με διπλά ή τριπλά πληρώματα .
Επιπρόσθετα είναι αναγκαίος ο εξοπλισμός των ανδρών που υπηρετούν στα Κλιμάκια Ειδικών Αποστολών, με κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας. Θα ήταν επίσης ωφέλιμο να αποφασισθεί συνεκπαίδευση με τις ειδικές ομάδες ΕΚΑΜ της Ελληνικής Αστυνομίας.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί και η περίπτωση στελεχών, τα οποία έχουν ως τόπο επιλογής την Ηπειρωτική Ελλάδα, να χρειάζονται κατ’ ελάχιστο 10 με 15 χρόνια, προκειμένου μετατεθούν στον τόπο επιλογής τους. Τέτοιες περιπτώσεις, έχουμε και στις Κυκλάδες, περιπτώσεις συναδέλφων, που αν μη τι άλλο αξίζει να αναφέρουμε.

Τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι το συνδικαλιστικό μας γίγνεσθαι και στο όνομα της προάσπισης της αξιοπρέπειας του ευαίσθητου κλάδου που εκπροσωπεί, δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω απαξίωση, απορρίπτει την πολιτική των περικοπών, της συνεχιζόμενης φτωχοποίησης των ένστολων και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.
Απευθυνόμαστε σε όλους, όσους, ανεξάρτητα από τις πολιτικές και ιδεολογικές τους απόψεις, αποδέχονται την ανάγκη να παλέψουν σε συνδικαλιστικό επίπεδο, με ανιδιοτέλεια και ήθος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, τόσο σε τοπικό, όσο και σε ευρύτερο επίπεδο.
Σε όσους θεωρούν ότι μια συνδικαλιστική οντότητα δεν εξαντλεί τη δράση της μόνο στα πλαίσια της διεξαγωγής Διοικητικών Συμβουλίων, αλλά είναι παρούσα καθημερινά στα προβλήματα των εργαζομένων, παρούσα στον αγώνα όλων των κοινωνικών ομάδων, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και αξιοπρέπειας.
Δεσμευόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατακτήσεις μας, αλλά και να συμβάλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων…
Σας ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή παρουσία σας, ευχόμενος σε όλους υγεία και ευημερία.

(Visited 53 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*