Συνέδριο Έμπορων Κυκλάδων: Όχι σε αύξηση ΦΠΑ και φόρο πολυτελείας (φώτος)

admin
11/05/2015 7:47
 •  
 •  
 •  

Την αντίθεσή τους στην αύξηση του ΦΠΑ και στον φόρο πολυτελείας σε 22 νησιά εξέφρασαν μεταξύ άλλων οι εμπορικοί σύλλογοι των Κυκλάδων, όπως προκύπτει από το ψήφισμα που εξέδωσαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου των Εμπορικών Συλλόγων του νομού που πραγματοποιήθηκε στις 9 και 10 Μαΐου στην Πάρο με συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορίου από το σύνολο των νησιών και με την παρουσία και συμμετοχή του Προεδρείου της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). 

Το συνέδριο διεξήχθη με τις ευλογίες του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικου ενώ δυναμική ήταν η εκπροσώπηση του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου από τον πρόεδρο Ευάγγελο Στρατούρη, τον αντιπρόεδρο Γιώργο Μαϊτό, τον αντιπρόσωπο του Επιμελητηρίου Κώστα Παγώνη και το μέλος του Δ.Σ. Σοφία Καπινιάρη.

Όπως σημειώνουν οι Εμπορικοί Σύλλογοι, η αντοχή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού έχει φθάσει στα όριά της και ζητούν από την Πολιτεία να πραγματοποιήσει μαζί τους και με την ΕΣΕΕ έναν ουσιαστικό, καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολή του ΦΠΑ στα νησιά θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.

Σε ότι αφορά τον φόρο πολυτελείας σε 22 νησιά, οι έμποροι των Κυκλάδων τονίζουν ότι δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.

 

Σε ότι αφορά τη Νάξο όπως σημειώνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού σε ανακοίνωση που εξέδωσε: “Τα προβλήματα της Νάξου παρουσιάστηκαν διεξοδικά στο συνέδριο και οι υποσχέσεις που λάβαμε από τους αρμόδιους για την επίλυσή τους ήταν ικανοποιητικές. Διεκδικήσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συμφέρον των επαγγελματιών του νησιού μας και τα συμπεράσματά μας είναι θετικά”. 

 

Το ψήφισμα των Εμπορικών Συλλόγων του Νομού Κυκλάδων

 

Ψ   Η   Φ   Ι   Σ   Μ   Α

 1. Η αντοχή της μικρομεσαίας νησιωτικής εμπορικής επιχείρησης έχει φθάσει στα όριά της. Καλούμε την Πολιτεία να πραγματοποιήσει με τους Εμπορικούς Συλλόγους των νησιών και την ΕΣΕΕ έναν ουσιαστικό, καλόπιστο, εποικοδομητικό και διαφανή διάλογο με στόχο την επιβίωση της νησιωτικής μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.  Θέλουμε περισσότερα εργαλεία για την ανάπτυξη των νησιών, λιγότερη γραφειοκρατία και σεβασμό από το Κράτος στην νησιωτικότητα.
 2. Η οποιαδήποτε αυξητική μεταβολήτου ΦΠΑ στα νησιά μας θα ακυρώσει το «μεταφορικό ισοδύναμο», θα φέρει σημαντικές αυξήσεις προϊόντων και υπηρεσιών σε τοπικές κοινωνίες που δεν έχουν εύκολη διέξοδο από την κρίση και θα απεμπολήσει ένα διαρκές δικαίωμα που έχει κατακτήσει η χώρα μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εδαφική της ιδιομορφία.
 3. Ο φόρος πολυτελείας σε 22 νησιά δημιουργεί ανισότητες σε μία περιοχή, που η γεωγραφική της διαμόρφωση ποτέ δεν αποκόπτει το ένα νησί από το άλλο, είτε αφορά τα τουριστικά, είτε αφορά τα γενικότερα κοινωνικά χαρακτηριστικά.  Ζητούμε την αποφυγή οποιασδήποτε κατ’ αποκοπή φορολόγησης, που δημιουργεί έλληνες επιχειρηματίες δύο ταχυτήτων.  Γενικότερα, οι πληττόμενες κοινωνίες των νησιών δεν μπορούν να αντέξουν μεγαλύτερη φορολογία.  Όλες οι αυξήσεις σε οποιοδήποτε φόρο πρέπει άμεσα να αντισταθμιστούν από ισοδύναμα αναπτυξιακά μέτρα.
 4. Ανάλογη προσοχή πρέπει να δοθεί και στις συναλλαγές με κάρτες, μέτρο που δεν πρέπει να ισχύσει πριν σχεδιαστεί με προσοχή και μελετηθούν όλες οι ενδεχόμενες επιπτώσεις.
 5. Ζητάμε την επίλυση των σημαντικών λειτουργικών προβλημάτων του ΟΑΕΕ και αξιοποίηση των ήδη υφιστάμενων υποδομών του. Οι υπηρεσίες του Οργανισμού στις Κυκλάδες πρέπει να βελτιωθούν και επιβάλλεται να στελεχωθούν τα γραφεία με το αναγκαίο προσωπικό. Απλοποίηση των διαδικασιών και δημιουργία ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα δίνουν την δυνατότητα των ασφαλισμένων να παίρνουν τις υπηρεσίες του ΟΑΕΕ ηλεκτρονικά ,ώστε να εξυπηρετούνται τα νησιά των Κυκλάδων βάσει των ιδιομορφιών τους. Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και επιλογή περισσότερων ασφαλιστικών κατηγοριών.
 6. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες υγείας στα νησιά, τόσο για εμάς από τους ασφαλιστικούς μας οργανισμούς όσο και για τους τουρίστες πελάτες μας.  Είναι ζήτημα αξιοπιστίας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας εν γένει.
 7. Τα πλοία είναι οι αρτηρίες που μεταφέρουν το αίμα στα νησιά μας.  Ζητάμε αποτελεσματικότερη ακτοπλοΐα και καλύτερες υποδομές στα λιμάνια μας και στις μαρίνες που θα επιτρέψουν την εκμετάλλευση της κρουαζιέρας και του ολοένα αναπτυσσόμενου ιδιωτικού  Η βελτίωση μπορεί να επιτευχθεί χωρίς υψηλό κόστος μέσα από συνδυαστικές συγκοινωνίες και οικονομίες κλίμακας.
 8. Λόγω έλλειψης διαθέσιμου ελεγκτικού δυναμικού, το παρεμπόριο όταν αποκτήσει πρόσβαση στα νησιά μας γίνεταιανεξέλεγκτο.  Ζητάμε συνδυασμό και συντονισμό ενεργειών ανάμεσα στην λιμενικές και δημοτικές αρχές και στους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, προκειμένου να συλλαμβάνεται στα λιμάνια, είτε προτού «επιβιβαστεί» είτε πριν «αποβιβαστεί».
 9. Σε τουριστικές αγορές που λειτουργούν εποχιακά, όπως οι δικές μας και έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και περιορισμένες χρονικά εργασιακές δυνατότητες πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προσαρμογές.  Ζητάμε γενίκευση της εφαρμογής του εργόσημου σε όλες τις πρόσκαιρες ανάγκες εργασίας, που με τη σειρά της θα επιτρέψει σε όλους τους περιστασιακούς εργοδότες να είναι νόμιμοι απέναντι στις υποχρεώσεις τους και στους εργαζόμενους να αποκτήσουν την ασφάλιση που τους αναλογεί σε αυτό που πρόσφεραν.
 10. Τα ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα δεν είναι εργαλεία που επιτρέπεται να χάνουμε.  Θέλουμε συντονισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, των Εμπορικών Συλλόγων των νησιών και των Δήμων μας ώστε στην νέα προγραμματική περίοδο να σχεδιαστούν, να εγκριθούν και να υλοποιηθούν προγράμματα εντοπισμένα στην μικρομεσαία νησιωτική επιχειρηματικότητα.
 11. Τέλος, η απάντησή μας στα πολυκαταστήματα είναι, τη νέα προγραμματική περίοδο, να ενταχθούν και να δημιουργηθούν στους τουριστικούς και παραδοσιακούς δρόμους της κάθε νησιωτικής πόλης, Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (ΑΚΕ).

 

Η ομιλία του προέδρου του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Νάξου Βαγγέλη Στρατούρη

 

Οι Σύνεδροι των Κυκλάδων:

Κορκίδης Βασίλης – Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ

Αλιπράντης Απόστολος – Πρόεδρος Ε.Σ. Πάρου – Αντιπάρου

Ρούσσος Γιάννης – Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κυκλάδων

Πολιτάκης Παύλος – Πρόεδρος ΟΕΣΑΟΝΝΑ

Αλεξανδρίδης  Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ. Σύρου

Αρτέμης Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ. Ίου 

Νομικός Νίκος – Πρόεδρος Ε.Σ. Θήρας

Πολενάκης Θεόδωρος – Πρόεδρος Ε.Σ. Σίφνου

Στρατούρης Ευάγγελος – Πρόεδρος Ε.Σ. Νάξου

Τσιμέκης Ανδρέας – Πρόεδρος Ε.Β.Σ. Τήνου

Τσιμελάς Σπύρος – Πρόεδρος Σ.Ε. Αμοργού

Τσούφη Αντωνία – Ταμίας Ε.Ε.Β. Κέας

(Visited 9 times, 1 visits today)