Πριν από έναν χρόνο, η τοπική κοινωνία της Σίφνου εκδήλωσε σφοδρές αντιδράσεις που συνεχίζονται έως και σήμερα σχετικά με τον σχεδιασμό του νέου λιμανιού στις Καμάρες, τον οποίο έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου σε συνεργασία με τον Δήμο Σίφνου. Το επίμαχο έργο συνίσταται σε μεγάλη επέκταση του υφιστάμενου λιμένα των Καμαρών και σε de facto ριζική ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της περιοχής. O συνολικός χερσαίος χώρος του προωθούμενου σχεδίου λιμένα (υφιστάμενα και νέα έργα) πρόκειται να έχει έκταση 10,08 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 7 στρέμματα συνιστούν νέο πρόσθετο τμήμα.
Γίνεται ίσως αντιληπτό ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί καίρια παρέμβαση στην περιοχή των Καμαρών, ο σκοπός της οποίας δεν δικαιολογείται μόνο από τη διευκόλυνση της ακτοπλοΐας και της κυκλοφορίας των οχημάτων στον λιμένα. Αντιθέτως, η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας αλλά και τακτικών επισκεπτών του νησιού, ανεξάρτητα από την αιτία υλοποίησής της οδηγεί σε σημαντικότατη αλλοίωση του ευαίσθητου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής στον κυκλαδίτικο οικισμό των Καμαρών.
Οπως εξηγούν Σιφναίοι πολίτες που ασχολούνται ενδελεχώς με το θέμα, «ουδόλως εξετάσθηκε μια πλέον ήπια λύση –με λιγότερα κυβικά μέτρα τσιμέντου– η οποία θα εξασφάλιζε τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την κάλυψη των αναγκών του λιμένα Σίφνου». «Μια τέτοια λύση είναι προφανές ότι δεν θα έβρισκε αντίθετους τους κατοίκους του νησιού και τους διαμένοντες σε αυτό, καθώς θα εξυπηρετούσε τις πραγματικές ανάγκες της Σίφνου», προσθέτουν.
Η Σίφνος είναι ένα από τα ομορφότερα και πιο καλοδιατηρημένα νησιά στο συγκρότημα των Κυκλάδων. Οι Καμάρες, εκτός από λιμάνι της Σίφνου, είναι και ένας τόπος αναψυχής και διακοπών: διαθέτει αμμώδη παραλία για μπάνιο, πολυσύχναστες ταβέρνες και μπαρ δίπλα στη θάλασσα, μαγαζιά με τοπικά προϊόντα και μικρούς και μεγαλύτερους περιπάτους σε εκκλησάκια και άλλα ενδιαφέροντα σημεία με φόντο τη δύση του ηλίου. «Εδώ και πάρα πολλά χρόνια αυτός ο διπλός χαρακτήρας των Καμαρών, λιμανιού και τόπου αναψυχής, συνδυάζεται άψογα, κάνοντας τις Καμάρες ελκυστικές και επιθυμητές για όλους, αλλά και συμβάλλοντας στην καλή εικόνα ολόκληρου του νησιού», εξηγεί τακτικός επισκέπτης του νησιού.
Με ένα ψήφισμα 4.000 υπογραφών οι κάτοικοι και οι τακτικοί επισκέπτες του νησιού ζητούν «να μην προχωρήσει η εφαρμογή του καταστροφικού αυτού σχεδίου για το λιμάνι των Καμαρών, να εκπονηθεί ένα καινούργιο σχέδιο στηριγμένο σε τεχνογνωσία που ασπάζεται τη λογική και τη φιλοσοφία της ήπιας, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης, το οποίο θα σέβεται και θα διατηρεί τον χαρακτήρα και την παράδοση των Καμαρών αλλά και ολόκληρης της Σίφνου».
Ανθρωποι που πρωτοστατούν στον αγώνα κατά του έργου υποστηρίζουν πως το σχέδιο που έχει εκπονηθεί και προωθείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι πολλαπλά καταστροφικό: από το σχέδιο αυτό προκύπτει ένα τερατώδες λιμάνι με απίστευτους όγκους τσιμέντου, το οποίο, μαζί με τους οδικούς άξονες εξυπηρέτησής του, κυριαρχεί διαλύοντας και υποβαθμίζοντας όλες τις άλλες λειτουργίες που καθιστούν μέχρι και σήμερα τις Καμάρες αυτό που είναι.
Στο πλαίσιο των αντιδράσεων της κοινωνίας της Σίφνου έχει γίνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, της οποίας η εκδίκαση εκκρεμεί. Στην προσφυγή χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «η κατασκευή αλλά και η λειτουργία ενός έργου τόσο μεγάλης κλίμακας παρίσταται εξ ορισμού ασύμβατη με τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της θιγόμενης περιοχής, καθώς αναμένεται να πλήξει ανεπανόρθωτα τα κορυφαία αισθητικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά της. Ως εκ τούτου, η προσβαλλόμενη παραβλάπτει το δικαίωμά μας σε ένα βιώσιμο περιβάλλον, στο οποίο διατηρούμε τις ιδιοκτησίες μας, δραστηριοποιούμαστε και γενικότερα διαβιούμε. Τα επίδικα τεχνικά-λιμενικά έργα αλλοιώνουν τη μορφολογία της ακτής, βλάπτουν την αισθητική του τοπίου και προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις στα παρακείμενα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματα, με ευρύτερες συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στο νησί της Σίφνου».
Πηγή: kathimerini.gr