Βρετανή που εγκατέλειψε την πατρίδα της για την Άνδρο πριν 40 χρόνια περιγράφει τη ζωή της (video)

Άκης Αξαόπουλος
21/01/2022 15:12
 
 
 

 

Η 76χρονη Σάντι γεννήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά μετακόμισε στην Ελλάδα όταν ήταν 21 ετών.

Πριν 16 χρόνια, με τα χρήματα που είχε κληρονομήσει από την εύπορη οικογένειά της – ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού – άνοιξε το καταφύγιο ζώων «Magic Mountain». Σήμερα φροντίζει 25 σκυλιά, 20 γάτες, 8 γαϊδούρια και ένα άλογο που ζουν μαζί της σε ένα αγρόκτημα 300 ετών.

Η Σάντι περιέγραψε τη ζωή της στην εκπομπή «New Lives in the Wild» του Μπεν Φογκλ στο δίκτυο Channel 5. Ξοδεύει περίπου 3.000 λίρες το μήνα για τη φροντίδα των ζώων, αλλα όπως είπε τα χρήματα εξαντλούνται και αναζητά λύση…

Η απόφαση να μετακομίσει μόνιμα στην Άνδρο

Η Σάντι πήγε σε οικοτροφείο στο Σάρρεϋ όταν ήταν εννέα ετών, όταν η οικογένειά της επέστρεψε από την Αυστραλία (όπου έζησαν για τρία χρόνια) πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο και αγόρασε ένα σπίτι στο Νόρφολκ. Όπως είπε στην εκπομπή, η ζωή της ήταν «καλή», αλλά ήταν «υπό αυστηρή πειθαρχία» και πρόσθεσε: «Υπήρχαν στιγμές που ήθελα να δραπετεύσω αλλά δεν μπορούσα. Μερικές φορές νομίζω ότι ο λόγος που ήρθα στην Ελλάδα ήταν επειδή ήταν ένας τρόπος να ξεφύγω από το αυστηρό αυτό σύστημα στο οποίο δεν ήθελα πραγματικά να ενταχθώ. Υπήρχαν ορισμένοι άνθρωποι με τους οποίους μπορούσα να βγαίνω έξω, αλλά όχι με όλους. Ερχόμενη εδώ και κοιτάζοντας πίσω, μπορώ να πω ότι νιώθω απολύτως ελεύθερη. Και συναναστρέφομαι με Έλληνες που δεν ξέρουν τίποτα για την καταγωγή μου. Είμαι απλά ένας ακόμη άνθρωπος, είμαι η Σάντι» είπε.

H Σάντι, όπως περιέγραψε στην εκπομπή συγκινήθηκε από την ομορφιά της Ελλάδας μετά από μια επίσκεψή της και αποφάσισε να μετακομίσει στην Άνδρο. «Αχ αυτή η ομορφιά. Είχα συγκλονιστεί από την ομορφιά. Είμαι ένας οπτικός άνθρωπος, είναι αυτό που με κάνει χαρούμενη αλλά με συνεπήρε το μέρος» λέει ανακαλώντας το πώς ένιωσε βλέποντας για πρώτη φορά τη θέα από το αγρόκτημα.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε να αγοράσει το αγρόκτημα στην Άρνη με χρήματα που κληρονόμησε το 2007. Η απόφαση για τη δημιουργία του καταφυγίου της, το «Magic Mountain» ήρθε πριν από 16 χρόνια και δεν ήταν εύκολη. «Ήταν μια μεγάλη απόφαση, είναι ένα τεράστιο μέρος και είναι μια απομονωμένη περιοχή, ζω εδώ μόνη μου, προσπαθώ να αντιμετωπίσω τα πάντα εδώ μόνη μου» λέει στην εκπομπή.

Και πάλι όμως τα πράγματα δεν ήταν απλά. «Στην αρχή δεν ήξερα να κάνω και πολλά πράγματα. Αλλά άρχισα να παρατηρώ όποιον ερχόταν εδώ για επιδιορθώσεις και έτσι μάθαινα. Με το πέρασμα του χρόνου, έμαθα να διοικώ αυτό το μέρος».

Μετανιώνει για την απόφασή της;

Όπως είπε στον παρουσιαστή δεν μετανιώνει για την απόφασή της 40 χρόνια μετά. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα μπορούσα να είμαι με αυτά τα ζώα και να κάνω αυτό που κάνω τώρα» είπε. «Αλλά και να ζήσω αυτή την καταπληκτική ζωή σε αυτό το νησί. Είναι η γνωστή ιστορία όπου τα χρήματα σου δίνουν την δυνατότητα να κάνεις πράγματα, αλλά η ευτυχία έρχεται τελικά από το να βοηθάς αυτά τα ζώα. Αλλά τώρα πρέπει να σκεφτώ τρόπους για να μαζέψω χρήματα για να συνεχίσω. Ωστόσο, δεν μετανιώνω γι’ αυτό που έκανα. Ελπίζω να είμαι καλά στην υγεία μου για να συνεχίσω. Το σχέδιό μου είναι να κρατήσω το μέρος που μένω και κάποιος να συνεχίσει να το διευθύνει και να μένει στο σπίτι».

Ο παρουσιαστής της εκπομπής εντυπωσιάστηκε από τον τεράστιο αριθμό σκύλων που ζούσαν στο σπίτι με την Σάντι « Μόλις και μετά βίας ακούω τον εαυτό μου την ώρα που μιλάω» είπε στην κάμερα ο Μπεν με τα σκυλιά να γαβγίζουν πίσω του.

Μια ανιδιοτελής γυναίκα, παθιασμένη με τα ζώα

Ένα άλλο γεγονός που έκανε εντύπωση στον παρουσιαστή είναι πως η Σάντι, παρόλο που είναι 76 ετών, κοιμάται σε μια κουκέτα για να κάνει χώρο για περισσότερα σκυλιά στο δωμάτιό της. Επτά κουτάβια κοιμούνται μαζί της στο πάτωμα ενώ τα άλλα ξαπλώνουν στο σαλόνι, την κουζίνα και τα άλλα δωμάτια της φάρμας 300 ετών.

«Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνει. Είναι παθιασμένη με τα ζώα, είναι ανιδιοτελής εκκεντρική, μια γυναίκα στα 70 της να κοιμάται σε μια κουκέτα για να μπορούν να κοιμούνται τα σκυλιά όπου θέλουν» ανέφερε ο παρουσιαστής.

Η Σάντι περνάει την ημέρα της ταΐζοντας, εκπαιδεύοντας, φροντίζοντας και κάνοντας μπάνιο τα σκυλιά τα οποία περιμένουν να υιοθετηθούν από οικογένειες είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Είπε μάλιστα, με περηφάνια στον Μπεν πως ένα από τα κουτάβια που έσωσε, βρήκε νέο σπίτι στον Καναδά. Δεν χρεώνει τις οικογένειες που υιοθετούν τα ζώα της και βασίζεται σε δωρεές και εράνους. «Ό,τι έχω κληρονομήσει έχει πάει στα ζώα βασικά» είπε. «Το κόστος λειτουργίας του καταφυγίου, το κόστος του σπιτιού… Στην πραγματικότητα όμως αυτή τη στιγμή, τα χρήματα αρχίζουν να εξαντλούνται».

Η Σάντι εξήγησε στον Μπεν ότι συνήθιζε να ζωγραφίζει πορτρέτα ζώων και να τα πουλά για να χρηματοδοτεί το καταφύγιό της, αλλά δεν έχει πια χρόνο για να ζωγραφίζει πράγμα που σημαίνει ότι δεν βγάζει πλέον χρήματα.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπεν, η Σάντι αποκάλυψε ότι φροντίζει κουτάβια ηλικίας 3 εβδομάδων που είχαν πεταχτεί σε έναν κάδο. «Είναι φρικτό, ένα από τα χειρότερα εγκλήματα πιστεύω πως μπορείς να διαπράξεις» είπε στον παρουσιαστή. Τα κουτάβια πρέπει να ταΐζονται κάθε δύο ώρες, κάτι που απαιτεί πολύ χρόνο από την ίδια και τους εθελοντές της.

Ποιες είναι οι σχέσεις της με τους άνδρες

Αποκάλυψε επίσης πως θεωρεί ότι τα σκυλιά ήταν υποκατάστατο των συντρόφων. «Είχα πολλές σχέσεις, αλλά δεν νομίζω ότι θα με ήθελε κανείς τώρα» είπε, προσθέτοντας πως η ζωή της με 50 ζώα έκανε τα ραντεβού περίπλοκα. Ο Μπεν τότε την ρώτησε εάν θα αντάλλαζε ποτέ τα σκυλιά για μία σχέση, στην οποία εκείνη απάντησε «σίγουρα όχι».

Πρόσθεσε επίσης πως δεν αγόρασε το αγρόκτημα με την ιδέα να το μετατρέψει σε καταφύγιο, αλλά αποφάσισε να το κάνει γιατί είχε τον χρόνο, τα χρήματα και τον χώρο για να φροντίζει τα ζώα. Ανέφερε επίσης πως ο κόσμος συνήθως αφήνει τα ζώα που δεν θέλει δεμένα στην πύλη του αγροκτήματός της, ή τα πετούν πάνω από τον φράχτη.

Η 76χρονη παραδέχτηκε ότι η παιδική της ηλικία ήταν πολύ διαφορετική από την τωρινή της ζωή. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του βρετανικού στρατού και η οικογένειά της, η οποία έμενε στο Νόρφολκ, ήταν οικονομικά ευκατάστατη. Αλλά η Σάντι ανέφερε ότι δεν της άρεσε η ζωή της τότε επειδή οι γονείς της δεν της επέτρεπαν να μιλάει σε κανέναν, ζούσαν σε ένα αρκετά αυστηρό πλαίσιο και αυτό ήταν που την έκανε να πάρει την απόφαση να μετακομίσει στην Ελλάδα.

Από τα τρία της έως τα έξι της έζησε στη Αυστραλία, λόγω της δουλειάς τους πατέρα της. Ο μεγαλύτερος αδερφός της στάλθηκε σε οικοτροφείο στη Βρετανία από την Αυστραλία με πλοίο, ένα ταξίδι που επιβάρυνε ψυχολογικά το μικρό τότε αγόρι, το οποίο αυτοκτόνησε αφήνοντας ένα τεράστιο κενό και βάρος στην οικογένεια.

«Είναι τρομακτικό. Είμαι σίγουρη πως ήταν πολύ επιζήμιο γι’ αυτόν» είπε. «Και τώρα που το σκέφτομαι λυπάμαι πάρα πολύ. Είναι κάτι που με επηρεάζει. Εκείνη την εποχή δεν το είχα αντιληφθεί, αλλά τώρα αντιλαμβάνομαι πως ο αδερφός μου αυτοκτόνησε γιατί δεν άντεχε άλλο με τη ζωή του».

 

Πηγή: iefimerida.gr

(Visited 385 times, 1 visits today)