Η έρευνα που αφορά τα μανιτάρια της Άνδρου ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια περίπου, όμως τελευταία -μέσω της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park– εντατικοποιήθηκε και εστίασε στα δάση και τις συστάδες σκλήθρου που υπάρχουν στο νησί. Συνολικά καταγράφηκαν 106 είδη μανιταριών που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα δένδρα (ή ζουν συμβιωτικά αποκλειστικά με τα σκλήθρα, είτε τρέφονται από το νεκρό ξύλο και άλλα φυτικά υπολείμματά τους), 21 από τα οποία τα καταγράφονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αξίζει να αναφερθεί πως η αρχική ιδέα της μελέτης των μανιταριών της Άνδρου ανήκει στον αείμνηστο ιδρυτή της Καϊρείου Βιβλιοθήκης, Δημήτρη Ι. Πολέμη. Αυτή ήταν η αφορμή για μια μακροχρόνια έρευνα που ξεκίνησε το 1993 και πραγματοποιείται αδιαλείπτως όλα αυτά τα χρόνια από τον Ηλία Πολέμη και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθιστώντας έτσι την Άνδρο ως το πιο καλά μελετημένο νησί του Αιγαίου σε σχέση με τα μανιτάρια. Πρόσφατα, από το φθινόπωρο του 2017 έως τις αρχές του 2020, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου LIFE Andros Park, δεκάδες δείγματα μανιταριών συλλέχθηκαν από τις παραλίες στη Βόρης και τα Λεύκα ως ψηλά στις βουνοπλαγιές της Κουβάρας, το Ζένιο και τις Εβρουσιές, πάντα σε συστάδες σκλήθρων. Ήδη από τον πρώτο κιόλας χρόνο είχε διαφανεί ο πλούτος της ποικιλότητας των μανιταριών που παρέμενε κρυμμένη σε αυτούς τους ξεχωριστούς Ανδριώτικους βιότοπους, κάτι που αποτυπώθηκε στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο.
Εν τέλει, η μελέτη του συνόλου των δειγμάτων που συλλέχθηκαν και η επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προέκυψαν, οδήγησαν σε μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο διεθνές περιοδικό “Diversity”. Στην εργασία αυτή συμπυκνώνεται όλη η γνώση που η μυκητολογική ομάδα του Εργαστηρίου Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει αποκομίσει μελετώντας την ποικιλότητα των μανιταριών που σχετίζονται με τα σκλήθρα της Άνδρου. Το γεγονός ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας μελετάται ενδελεχώς αυτός ο τύπος οικοτόπου ως προς τα μανιτάρια του, ο πλούτος των ειδών μανιταριών που καταγράφηκαν, τα 21 είδη που συνιστούν πρώτη καταγραφή για την Ελλάδα, καθώς και πλήθος άλλων που αναφέρονται για πρώτη φορά από αυτόν τον βιότοπο στη χώρα μας, τονίζουν τη σημασία των ευρημάτων της εν λόγω μελέτης. Επιπλέον αναδεικνύεται με τον πλέον σαφή τρόπο η οικολογική αξία του συγκεκριμένου βιοτόπου ως κοιτίδα βιοποικιλότητας και η ανάγκη προστασίας και διατήρησής του.
Δείτε το πλήρες κείμενο της επιστημονικής εργασίας
Το έργο LIFE Andros Park στοχεύει στην εφαρμογή δράσεων διατήρησης και αποκατάστασης, ώστε να αποκατασταθεί σε σημαντικό βαθμό και να βελτιωθεί η κατάσταση διατήρησης των δασών σκλήθρου (τύπος οικοτόπου: 91Ε0*), καθώς και των θαλάσσιων ειδών της Μεσογειακής φώκιας, του Θαλασσοκόρακα και του Αιγαιόγλαρου εντός των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου. Απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ολιστική διαχείριση των περιοχών Natura 2000 της Άνδρου με την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των εμπλεκόμενων φορέων.
Το έργο υλοποιείται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου, τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ», την Καΐρειο Βιβλιοθήκη, το Ίδρυμα CBD-Habitat, την Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MΟm και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με την οικονομική υποστήριξη του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Πράσινου Ταμείου.
Ιστοσελίδα έργου
Σελίδα Facebook