Δήμος Μυκόνου: 1η Διαβούλευση για το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας»

Newsroom
29/07/2020 3:19
  •  
  •  
  •  

Στη βελτίωση των μετακινήσεων και του επιπέδου ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της Μυκόνου αποσκοπεί το «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ), ένα εργαλείο στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του ΣΒΑΚ του Δήμου Μυκόνου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβούλευση ανάμεσα στην ανάδοχη εταιρεία, την ομάδα εργασίας του Δήμου Μυκόνου (αποτελούμενη από αιρετούς, δημοτικούς συμβούλους και επιστήμονες του Δήμου) και τους εμπλεκόμενους φορείς του νησιού που είχαν προσκληθεί να συμμετέχουν.

Οι φορείς που έλαβαν πρόσκληση και εκπροσωπήθηκαν προέρχονται από τον τομέα των μεταφορών και των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίοι εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις και τους προβληματισμούς τους (που καταγράφηκαν) αναφορικά με το υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο, την κυκλοφοριακή συμφόρηση και την οδική ασφάλεια.

Οι βασικοί στόχοι του ΣΒΑΚ αφορούν:
*στο σχεδιασμό πολιτικών για τη βιώσιμη κινητικότητα,
*στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο νησί,
*στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος με τον περιορισμό της ρύπανσης και του θορύβου,
*στην ενίσχυση του περπατήματος και του ποδηλάτου και
*στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που θέτει τις βάσεις στη Μύκονο για τη διαμόρφωση συνθηκών μετακίνησης φιλικών προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, διαφοροποίηση της νοοτροπίας των κατοίκων και των επισκεπτών ως προς τις μετακινήσεις και αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος για το σύνολο των μεταφορών ώστε να καταναλώνονται λιγότεροι φυσικοί πόροι.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά η Μύκονος στους στόχους που έχει θέσει η Ευρώπη για τις μεταφορές και τις μετακινήσεις των πολιτών, καλώντας παράλληλα την κατανόηση όλων των φορέων και τη συνεργασία τους με το Δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία εξέλιξης και το περιεχόμενο του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» της Μυκόνου από τον κ. Γιώργο Κουμπαράκη, ερευνητή στην Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας και υποψήφιο διδάκτορα ΕΜΠ, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα πρώτα αποτελέσματα αναφορικά με την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των μεταφορών στο νησί.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Θάνος Βλαστός, Καθηγητής ΕΜΠ, που ανέδειξε την κοινωνική και περιβαλλοντική σημασία των προτάσεων του ΣΒΑΚ για το νησί της Μυκόνου.

(Visited 38 times, 1 visits today)