Δίκη της Γαρυφαλλιάς στη Σύρο: «Δίχασαν» οι εκθέσεις των πραγματογνωμόνων

Newsroom
12/12/2022 17:44
 
 
 

Με την εξέταση των ψυχιάτρων – πραγματογνωμόνων και του τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του κατηγορούμενου συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Σύρου η δίκη για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς Ψαράκου.

Της εξέτασης προηγήθηκε ο σχολιασμός των εκθέσεων των ψυχιάτρων – πραγματογνωμόνων κ.κ. Τσιάμη και Καραμπουτάκη (οι οποίοι έχουν εξετάσει τον 31χρονο), τόσο από τον συνήγορο υπεράσπισης του κατηγορουμένου κ. Βλάχο, όσο κι από τον συνήγορο κατηγορίας κ. Κούγια.

Αρχικά, ο κ. Βλάχος διάβασε τον έγγραφο σχολιασμό  του 31χρονου καθ’ ομολογία δολοφόνου για την ιατροδικαστική έκθεση του Ηλία Μπογιόκα. Σύμφωνα με τα όσα ανέγνωσε ο κ. Βλάχος, ο ιατροδικαστής – με τις διαρροές του σε διάφορα ΜΜΕ – «πάτησε» τον όρκο του πραγματογνώμονα, εις βάρος της μυστικότητας της ανάκρισης και του τεκμηρίου της αθωότητας του κατηγορουμένου. Μάλιστα, χαρακτήρισε την έκθεση Μπογιόκα «επιπόλαια, εσφαλμένη και μεροληπτική», θυσιάζοντας κάθε έννοια αντικειμενικότητας στις «τηλε-δίκες».

Επίσης, ο κ. Βλάχος έκανε λόγο για αντιφατικά συμπεράσματα και παράθεση προσωπικών απόψεων των δύο ψυχιάτρων – πραγματογνωμόνων κ.κ. Τσιάμη και Καραμπουτάκη στις εκθέσεις τους, στους οποίους μάλιστα καταλόγισε εμμονή και εχθρότητα απέναντι στον κατηγορούμενο. Τέλος, υποστήριξε ότι το ατομικό Δελτίο Υγείας του 31χρονου χρησιμοποιήθηκε παρανόμως (κατά παράβαση του άρθρου 28 του Σωφρονιστικού Κώδικα) από τον κ. Τσιάμη στην έκθεση του και ως εκ τούτου δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το δικαστήριο, δεδομένου ότι πρόκειται για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Κούγιας τόνισε ότι ο κατηγορούμενος «τα έχει όχι μόνο 400, αλλά 400.000», ενώ χαρακτήρισε τους κ.κ. Τσιάμη και Καραμπουτάκη «κορυφαίους» ψυχιάτρους πραγματογνώμονες, η επάρκεια, εγκυρότητα και εντιμότητα των οποίων δεν αμφισβητείται από κανέναν. Επομένως, σύμφωνα με τον συνήγορο κατηγορίας, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και η διάγνωσή τους για τον 31χρονο, ότι δηλαδή τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Στη συνέχεια, ο κ. Κούγιας επιχείρησε να αντικρούσει την υπερασπιστική γραμμή περί μειωμένου καταλογισμού ή ακαταλόγιστου, παραθέτοντας μια σειρά στρεσογόνων καταστάσεων (πανελλήνιες εξετάσεις, σπουδές, στρατιωτική θητεία), αλλά και γεγονότων από την καθημερινή ζωή του κατηγορούμενου, που φανερώνουν ότι μέχρι και την ημέρα του εγκλήματος, ο 31χρονος ζούσε μια κανονική ζωή, τα «έκανε όλα σωστά» και δεν έπασχε από διαταραχές ψυχικών λειτουργιών.

Η δίκη συνεχίστηκε μέχρι αργά το απόγευμα, ενώ θα επαναληφθεί στις 20 Δεκεμβρίου με την απολογία του κατηγορούμενου, αλλά και στις 22 και 23 Δεκεμβρίου, οπότε αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση.

 

(Visited 264 times, 1 visits today)

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*