Επιστολή Λεονταρίτη στην Υπουργό Πολιτισμού για τα διατηρητέα κτίρια της Ερμούπολης: «Από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα»

Newsroom
15/01/2020 12:56
 
 
 

 

Με ορατό τον κίνδυνο κατάρρευσης διατηρητέων κτιρίων της Ερμούπολης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης ζήτησε την παρέμβαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη προκειμένου να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δεν επιτρέπουν την αξιοποίηση του αρχιτεκτονικού πλούτου της πόλης.

Σε επιστολή που απέστειλε στην κα Μενδώνη, ο κ. Λεονταρίτης εξέφρασε την ανησυχία του για «την Ερμούπολη που καταρρέει», ενώ με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση τμήματος του ιστορικού εργοστασίου Λαδόπουλου επισήμανε ότι «ο αρχιτεκτονικός πλούτος της πόλης του Ερμή αφήνεται στο έλεος της φθοράς του χρόνου με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα, ενώ από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει θύματα από τις καταρρεύσεις».

Κάνοντας αναφορά στα 1.290 αξιόλογα ακίνητα που καταγράφηκαν το 2009 στην Ερμούπολη, αλλά και στην ετήσια απώλεια 2,4 κτηρίων εξ’ αυτών κατά μέσο όρο (σύμφωνα με τα στοιχεία της προ δεκαετίας διενεργηθείσας έρευνας), ο κ. Λεονταρίτης έκρουσε τον κώδωνα τον κινδύνου για την – με γεωμετρική πρόοδο – απώλεια της απαράμιλλης πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

syskepsi leontaritis
«Η πρωτοφανής καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και γνωμοδοτήσεων επί μελετών, όσον αφορά σε ακίνητα εντός του ιστορικού τόπου της Ερμούπολης, έχει παγώσει σχεδόν κάθε οικοδομική δραστηριότητα για τα ακίνητα αυτά, αποθαρρύνει τους ιδιοκτήτες από την επισκευή και διάσωση των περιουσιών τους και αποτελεί τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για οποιαδήποτε επένδυση στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης, περιγράφοντας με σαφήνεια τον «κυκεώνα της χρονοβόρας γραφειοκρατικής διαδικασίας».

Στη συνέχεια, προχώρησε στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς αξιολόγηση από την Υπουργό για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας όσον αφορά στις αποφάσεις και τις αδειοδοτήσεις, τόσο για τα μη διατηρητέα κτίρια και τα κτίρια που δεν είναι εκατονταετίας, όσο και για τα κηρυγμένα διατηρητέα κτίρια και αυτά που η ηλικία τους υπερβαίνει την εκατονταετία.
Στην κατακλείδα της επιστολής του, ο κ. Λεονταρίτης, με ισχυρή την πεποίθηση ότι «η οριστική λύση του προβλήματος απαιτεί την επισταμένη εξέτασή του από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς», ζήτησε από την κα Μενδώνη «την άμεση σύγκληση σύσκεψης στο Υπουργείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προκειμένου να συζητηθεί το χρονίζον θέμα με σκοπό την επίλυση του».

(Visited 94 times, 1 visits today)
Error: GraphComment couldn't be load because your settings are invalid. Please visit your admin panel and go to the GraphComment section and enter a valid website URL/ID.